"Mintha egy rossz álom lett volna - emlékszik vissza Annamária -,örülök, hogy már újra dolgozom. De amikor munkanélküliként új állást kerestem, és hat hónapig semmi biztató dolog nem történt, depresszióba estem én is. Szomorú voltam, féltem, elkeseredést és reménytelenséget éreztem, és az volt a fejemben, hogy ez már soha nem lesz jobb. De összeszedtem magam, és túljutottam ezen is."

Minden bizonnyal nem egyedi eset, amin interjúalanyunk végigment. Annamária ma már értékesítési menedzserként dolgozik egy közepes méretű magyar vállalatnál, szereti a munkáját, a kollégáit, sőt, még a főnökét is. De ő is megjárta a "poklot" előtte, és azt javasolja másoknak, hogy ők se intézzék el ezt egy kézlegyintéssel. A depresszió nagyon gyakori velejárója az álláskeresésnek, különösen, ha az adott időszakban munkanélküliként keressük az új lehetőségeket. A legjobb, amit tehetünk, ha felismerjük a jelenséget, és felhozzuk magunkat a pozitívumokkal teli felszínre. Ez jobb választás, mint belesüllyedni a félelmekbe és az önsajnálatba.

Cikkünkben azoknak szeretnénk segíteni, akik alapvetően nem hajlamosak a depresszióra, ám jelen pillanatban valami hasonlón mennek keresztül. Nézzük, milyen módszerekkel győzhetjük le a szorongást, és hogyan kaphatunk újult erőre!

Álláskeresőknek: így győzzük le a depressziót!

Íme, 11 tanács a munkakeresési depresszió legyűrésére:

1. Társaság, társaság, társaság! A legfontosabb teendőnk: minden lehetséges módot ragadjunk meg arra, hogy nap, mint nap emberek között legyünk. Lehet, hogy egy szaküzletet keresünk fel, és elbeszélgetünk az eladóval; az is lehet, hogy korábbi kollégáinkkal vesszük fel újra a kapcsolatot - bárhogyan is tesszük, ne töltsünk egyetlen napot sem egyedül.

2. Arra hassunk, amire tudunk! Amikor tehetetlennek érezzük magunkat, álljunk meg és változtassunk szemléletet! Vagyis keressük meg azt a területet, amire VALÓBAN képesek vagyunk hatással lenni, és befolyásolni. A többire felesleges energiát pazarolni.

3. Írjuk meg a saját köszönöm-listánkat! A visszahúzó gondolatok helyett adjunk teret azoknak, amelyek tényleg előre tudnak vinni bennünket. Gondoljuk végig, mi mindenért vagyunk hálásak jelen pillanatban. Mert sok ilyen dolog lehet, és egyáltalán ne vegyük természetesnek ezeket. Örüljünk nekik, érezzünk hálát azért, hogy jelen vannak az életünkben ezek a tapasztalatok, tények, emberek - és így tovább.

4. Kerüljük az alkoholt, és táplálkozzunk egészségesen! Ezzel a tanáccsal elméletben szinte mindenki egyetért, ám a mindennapokban gyakran elbukhatunk. Pedig az alkohol az egyik legveszélyesebb "eszköz" a szorongás enyhítésére, ugyanis még nagyobb depressziót fog okozni másnap, harmadnap, és így tovább. Arról nem is beszélve, hogy felesleges pénzkidobás, méreg a szervezetünknek, és lelassítja a tempónkat. Főzzünk helyette kávét vagy teát. Az ételek terén készítsünk leveseket, együnk több zöldséget, hogy vitalitásunk hamarabb visszatérhessen.

5. Változtassunk a környezetünkön! A lakásunk állapota visszatükrözi a saját lelkiállapotunkat. Ideje takarítani, mindent elrakni a helyére, elmosogatni étkezések után, letörölni a port a könyvekről, és kiszellőztetni minden nap. Sőt, rendezzük át a lakást valamilyen mértékben! Ha már csak néhány tárgyat máshová helyezünk el, felfrissül a közvetlen környezetünk, és pozitív hatással bír ránk.

6. Figyeljünk oda mások problémáira! "Miért? Hát nem elég a saját bajunk?!" - kérdezhetjük most. Nem erről van szó. Ha kitekintünk, lehet, hogy még arra is rádöbbenünk: a saját "bajunk" nem is olyan vészes másokhoz képest. Másrészt mindenhol találunk olyan közösségeket, ahol jól jön a segítségünk. Keressünk önkéntes munkákat! Nagyon pozitív ereje van, hiszen ezt jó szándékból nyújtjuk, és ezáltal újra fontosnak és hasznosnak érezhetjük magunkat a társadalom egészén belül.

7. Tanuljunk valami újat! Az interneten rengeteg ingyenes videót, képzési anyagot találhatunk, éljünk vele! Most lehetőségünk van több időt szánni a bennünket érdeklő és fejlesztő dolgokra.

8. Elevenítsünk fel valami régi dolgot! Vegyük elő kedvenc könyvünket, filmünket, és merüljünk el benne. Keressünk fel régen látogatott helyszíneket is!

9. Aludjunk eleget! Se túl sokat, se túl keveset, találjuk meg az egyensúlyt. A napi 7-8 óra ideális. Sokan könnyen ráfogják a depresszióra, hogy csak fáradtak, kimerültek. De fordítva is igaz lehet: ha tartósan túl keveset vagy rossz minőségben pihenünk, lelkileg sem leszünk a topon.

10. Eddzük a testünket! Annamária például ennek a segítségével nyerte vissza korábbi vitalitását, és nem is meglepő. A mozgás ugyanis az egyik legjobb gyógymód a rosszhangulat és a stressz leküzdésére, nagyon sok boldogsághormont szabadít fel a szervezetünkben.

11. Mindennap sétáljunk a szabadban! Szükségünk van a kint töltött időre, bármilyen is az időjárás. Menjünk ki, és legyünk emberek között! Most sokkal fontosabb, mint előtte bármikor.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ahogy interjúalanyunk, Annamária is belátta, nem a lelki mélypont az ő világa - még akkor sem, ha egykor nagyon nehéz periódust élt meg -, mi is képesek lehetünk fordítani egy nagyot az életünkön. Mert ez is rajtunk múlik! És fontos, hogy minden tőlünk telhetőt meg is tegyünk érte. Gondoljuk  végig: tényleg megteszünk mindent, amit csak lehet?

Álláskeresőknek: így győzzük le a depressziót!A sikeres álláskeresésben a kiváló önéletrajz is a segítségünkre siet, amelyet most ITT könnyedén összeállíthatunk a Profession.hu díjnyertes alkalmazásával.

Álláskeresőknek: így győzzük le a depressziót!Éljünk a lehetőséggel, és turbózzuk fel álláskeresési eszköztárunkat! Pályázzunk minél több helyre, töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről.

Álláskeresőknek: így győzzük le a depressziót!Nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk! Dobjuk be magunkat!
 

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkanélküliség, álláskeresés, depresszió, pozitív gondolkodás