Számos tévhit tartja vissza az álláskeresőket abban, hogy coach szakember segítségét kérjék, pedig a karrierút vízválasztóján másra sincs nagyobb szükségünk, mint egy elfogulatlan, profi támogató partnerre, aki személyre szabottan egyengeti utunkat.

Szakértőink segítségével sorra vesszük a leggyakrabban hangoztatott kifogásokat, és megvizsgáljuk valóságtartalmukat. 

Íme 5 téves állítás, ami eddig eszünkbe juthatott, ha azt a szót hallottuk: coaching.

1. "A coach elsősorban abban segít, hogy minél gyorsabban valamilyen állást találjak"

A szakértői segítség valóban felgyorsíthatja az álláskeresési folyamatot, a coaching azonban alapvetően nem arra való, hogy minél hamarabb "bármilyen" állást találjunk - hangsúlyozza Mákos Nándor, a Business Coach Kft. executive coach szakembere.

A coach abban mutathat irányt, hogy instant megoldások helyett egy valóban átgondolt, személyre szabott stratégia mentén induljunk el és találjuk meg az álomállást vagy álomkarriert. Éppen ezért az álláskeresők esetében a tudatosság a kulcsszó abban, hogy coach szakemberhez fordulnak-e - hangsúlyozta a szakértő. Aki szeretne az önfejlesztés, önismeret és személyes brand területén előrelépni, és ennek mentén meghozni egy olyan karrierdöntést, amely hosszú távon is megtérül, az bátran forduljon coach-hoz - tette hozzá Mákos Nándor.

Álláskeresőként coaching? 5 tévhit, ami visszatart

Arra se számítsunk, hogy egy coach megmondja az ügyfélnek, miket kell megtennie azért, hogy biztosan megkapjon egy bizonyos állást. Bite Barbara, a Coaching Team Kft. ügyvezetője szerint sokkal inkább arról van szó, hogy a coach kérdésekkel, értő figyelemmel támogatja ügyfelét, hogy az ügyfél saját legjobb megoldását találja meg kitűzött célja eléréséért. A világ változásai agilitásra sarkallnak minket, kiváló módszer a coaching ebben is, mert elengedhetetlenül dolgozik az ügyfél saját magabiztosságán, tudatosságán és egyéni felelősségvállalási képességének növelésén - magyarázza a szakember.

2. "A coaching olyan, mint egy terápia"

Az egyik alapvető tévhit, hogy a coaching olyan, mint egy terápia. Valóban beszélgetés zajlik az ügyfél és a coach között - van, hogy mindez fotelben történik -, de a coachingnak a viselkedésváltozás lehet a célja, a személyiség változása csupán esetlegesen lehet a folyamat következménye - fejtette ki Bite Barbara.

Komócsin Laura, a Business Coach Kft. ügyvezetője szerint a coaching már csak azért sem nevezhető terápiának, mert a múltbeli történések vagy traumák kibogozása helyett a jelenre és a jövőre koncentrál, az ügyfél saját igényeit és erősségeit figyelembe véve. Az alkalmak ennek megfelelően nem évekig, hanem általában 3-9 hónapig tarthatnak, attól függően, hogy mi a karrier cél - emelte ki a szakértő. Az üzleti tanácsadástól szintén eltér, hiszen sokkal inkább az adott ügyfél személyiségére, mint konkrét problémák megoldására koncentrál - tette hozzá.

3. "A coaching csak vezetőknek való, vagy azoknak, akik törtetnek"

Való igaz, hogy azok a vezetők, akik korábban egy-egy döntés vagy kihívás kapcsán coach segítségét kérték és pozitív tapasztalataik voltak, nagyobb eséllyel fordulnak akkor is profi szakemberhez, amikor munkahely- vagy karrierváltásra készülnek - árulta el Komócsin Laura, hozzátéve, hogy a coaching azonban ennél jóval szélesebb körben alkalmazható.

Előfordulhat, hogy valaki méltatlan vagy váratlan körülmények között kényszerül otthagyni állását, ilyenkor a coach az önbizalom és az önértékelés, illetve a helyes énkép visszanyerésében segíthet. A Business Coach Kft. ügyvezetője szerint olyan is előfordulhat, hogy az illető évtizedeket tölt el egy cégnél, és egy adott szakterületen kiemelkedő tudásra tesz szert, a viszonylagos elszigeteltség miatt azonban neve nincs benne a köztudatban. Ilyenkor abban segítünk, hogy szakértői imázsát fel tudja építeni, szélesebb szakmai körökben ismertté váljon és erre alapozva sikeres karrierutat járjon be - mondta.

Bite Barbara szerint a karrier szót övezi egy negatív értelmezés, ahol azt gondoljuk, hogy aki karriert épít, az törtet, átgázol másokon és számító. Miközben az életút/karrierút megtervezése és tudatos építése eredményezi azt, hogy értelmes, hasznos, hiteles és nem utolsó sorban megélhetést biztosító munkát keressünk és találjunk magunknak. Ebben segít egy jó coach, aki az ügyfél elképzeléseit, igényeit, erősségeit, lehetőségeit térképezteti fel, hogy ügyfele önazonosságát fenntartva és kifelé "énmárkáját" megmutatva haladhasson tudatosan saját karrierútján - hangsúlyozta a Coaching Team Kft. ügyvezetője.

4. "A rokonaim és barátaim töltik be a coach szerepét"

Szakértők egyetértenek abban, hogy a coach egy olyan elfogulatlan, karrierfejlődésünket segítő személy, akinek egyetlen célja, hogy reálisan kitűzött karrier elképzeléseink megvalósuljanak. Jó, ha tudjuk, hogy ezt a szerepet hozzánk közel álló személyek nem tölthetik be, hiszen elfogultságuk miatt nem láthatják objektíven helyzetünket, nem rendelkeznek elegendő ismerettel az álláspiacról és a fejlődésünkhöz szükséges módszerekkel sincsenek tisztában.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A különböző tesztek és kvízek önmagukban szintén nem helyettesíthetik a szakemberrel folytatott konzultációt, különösen, hogy hajlamosak lehetünk arra, hogy a kapott eredményeket félreértelmezzük. A coaching egy szakma, melyet ugyanúgy tanulnak és tanítanak, mint bármi mást. Fontos szempont még, hogy a coach, mint képzett szakember, eszköztárat is használ, ami a baráti beszélgetésben kevésbé általános. 

5. "Nincs időm a coaching alkalmakra eljárni"

A coaching alkalmai időpont tekintetében mindig személyre szabottak, a helyszín pedig az irodától a kávéházon át bármilyen nyugodt hely lehet. A coach személyével kapcsolatban szintén nem foghatunk mellé, hiszen általában lehetőség van rá, hogy több szakemberrel is részt vegyünk ingyenes bemutatkozó próbaalkalmon, mielőtt kiválasztanánk a számunkra legszimpatikusabbat. A találkozók általában 1-2 órán át tartanak és egy 6 lépéses folyamattal írhatók le, melyekről bővebben korábbi cikkünkben olvashat.

Címkék: munka, coaching, karrierút, álláskeresés

Összeállította: Fogas Krisztina