"Az álláskeresők meglepően erős hajlandóságot mutatnak önmaguk becsapására" - állítja az elismert karrier-tanácsadó, Igor S. Popovic. Szerinte ez általánosságban úgy nyilvánul meg, hogy túlbecsüljük erősségeinket, és alábecsüljük hiányosságainkat. Arra koncentrálunk, hogyan tarthatjuk fenn a jó kapcsolatot másokkal, arról viszont elfeledkezünk, hogy önmagunkkal is jól kellene bánni. "Ha másokkal bölcsen és ravaszul viselkedünk - fűzi tovább gondolatát a szakértő -, az még nem jelenti feltétlenül azt, hogy nem tesszük lóvá önmagunkat is."

De okozhatunk ezzel még nagyobb károkat is: ez a fajta hozzáállás nem lesz hasznunkra az álláskeresés során sem. Mint az élet más területein, itt is egyensúlyra kell törekedni. Mark H. McCormack szerint: "Az önismeret a kulcs: akár felhőkarcolókat tervezel, akár menzát üzemeltetsz, nem használhatod ki teljességében a képességeidet, ha nem ismered a hiányosságaidat."

Van benne igazság, gondoljuk csak végig!

A munkapszichológusok a hasonló sztereotípiák alapján megkülönböztetnek 6 típust az álláskeresők személyisége alapján. Nézzük, melyek ezek, és keressük meg, melyik a leginkább ránk jellemző!

1. A becsület bajnoka

A veleszületett őszinteségéből és becsületességéből fakadóan mindig a színtiszta igazat és csakis az igazat vallja, még az állásinterjúkon is. Nem tudja, hogyan hangsúlyozhatja a jó tulajdonságait, és hogyan takargathatja a gyenge pontjait. Általában veszít a munkáért folytatott játszmákban.

2. A profi

Mindent tökéletesen csinál az interjúra készüléstől kezdve a köszönőlevélig. Tudja, mit akar hallani a munkáltató. Ő az állásért folytatott játszma győztese. Ám ez nem egy veleszületett tulajdonság, hanem megtanulható és fejleszthető!

Álláskeresés: mélyebb önismerettel több esélyünk lesz!

3. A szélhámos művész

Szinte egyetlen olyan képesítése vagy készsége sincs, amilyet az általa kiválasztott állás megkíván. Ez azonban nem veti vissza az érvényesülésben, mivel fantasztikus fellépésének köszönhetően jól szerepel az interjúkon, és remekül tudja befolyásolni az embereket. Ezért általában könnyen szerez munkát, de a végeredmény nem annyira szívderítő: hamar kiderül a turpisság, és ismét az álláskeresők táborában találja magát az illető.

4. A hedonista

Ő az, aki alaposan kiélvezi az élet örömeit. A megélhetéséért dolgozik, nincsenek különösebb ambíciói. Ebből kifolyólag nem érdekli a túlóra, és nem érez kötődést a munkahelye iránt sem.

5. A munkamániás

A hedonista ellentétéről van szó. Az állandó munka és a szórakozás teljes hiánya azonban unalmas emberré teszi őt, nincs társasága, baráti köre - vagy idővel elmaradoznak mellőle. Mindent feláldoz a munka oltárán. A munkáltatója pedig imádja őt.

6. A machiavellista

Az ő hitvallása: "A cél szentesíti az eszközt." Általában a profik vagy a szélhámos művészek közé tartozik: más típusú emberek ritkán alkalmazzák ezt a fajta filozófiát. Ő gyakran rendkívüli eredményeket ér el, ám miközben a győzelemért harcol, bárkit és bármit képes fel- és kihasználni, hogy célba érjen.

A karrierszakértők tanácsa: az állásinterjún arról érdemes meggyőznünk az interjúztatót, hogy valahol a becsület bajnoka és a munkamániás között helyezkedünk el. Van azonban még más eszköz is, amellyel még eredményesebben készülhetünk fel a sikeres interjúra!

Már biztosan mindannyian töltöttünk ki kérdőíveket, mit szeretünk enni, hová megyünk nyaralni, milyen a párkapcsolatunk és így tovább. Álláskeresés esetén kiemelt jelentőséggel bír egy-egy önértékelés és azok helyes használata. A következőkben ehhez adunk gyakorlati segítséget.

Önértékelő lapok és helyes használatuk

Bárki készíthet magának egy saját értékelő lapot - és érdemes is! A lényege, hogy legyünk őszinték magunkhoz! Rajtunk kívül senki más nem fogja látni a válaszainkat, azonban számunkra igen nagy jelentőséggel bír, hogy megtaláljuk a megfelelő állást! Írjunk egy-egy szavas értékelést mindegyik területhez, például: rendben van, kiváló, fejlesztendő. Vagy ha az egyszerűbb, 1-5 skálán értékeljük.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Íme egy önértékelő lap minta, ám ezt saját belátásunk szerint módosíthatjuk, testre szabhatjuk.

Önértékelő lap / Erősségeim és gyengeségeim

- Önállóság
- Csapatszellem
- Képes vagyok saját magamat motiválni
- Tanulási hajlandóságom
- Vezetői készségem
- Munkatapasztalataim
- Stressztűrő képességem
- Kezdeményező képességem
- Megbízhatóságom
- Felelősségvállalásom
- Rugalmasságom
- Kitartásom
- Határozottságom
- Alaposságom
- Határidőkhöz való viszonyom
- Képességem a feladatok delegálásához
- Nyelvtudásom
- Önbecsülésem
- Referenciáim
- Végzettségeim
- Kommunikációs készségeim
- Egészségügyi állapotom
- Mások kritikáira való reagálásom

Munkatapasztalatom elemzése / cégenként vagy munkakörönként külön-külön

- Munkáltató
- Időszak
- Esemény
- Helyzet
- Az én feladatom
- Az eredmény
- Amire különösen büszke vagyok
- Amit ebből tanultam, és ma már másképp csinálnám

Miután elkészítettük a saját önértékelésünket, keressük meg a fejlesztendő területeket. Találjuk meg a módját, hogyan tudunk ezen változtatni, és tegyünk is érte. Így nemcsak jóval erősebb önismerettel veszünk részt a következő állásinterjún, hanem sokkal határozottabban képviseljük a számunkra valóban fontos tényezőket. És ez már az önbizalom és a siker felé vezető utat jelenti.

Forrás: Igor S. Popovic: A tökéletes állásinterjú, Mark H. McCormack: The 110% Solution.

Készítette: S. G.

Címkék: álláskeresés, önismeret, önértékelés