Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

"Tamás hetek óta csúszott már egy bizonyos munka leadásával – kezdi Zsuzsanna, egy középvállalat ügyvezetője -, többször beszéltünk erről, de semmi előrelépés nem történt. Elkezdett késve bejárni, időnként kivett egy-egy napot is, lelassult a tempója, és elég nyúzottan nézett ki időnként. Hiába próbáltam vele beszélni erről, bezárkózott, és nem tudtam meg, hogy mi állhat a háttérben. Aztán egyszer összefutottunk egy bevásárlóközpontban, a kosara tele volt sörrel és whiskyvel. Kérdeztem, hogy buli lesz-e, de a válasz helyett zavarba jött, csak motyogott valamit, majd gyorsan továbbment.”

Zsuzsanna próbálta saját előítéleteit eloszlatni beosztottjával kapcsolatban, de egyre inkább megerősítve látta gyanúját: Tamásnak alkoholproblémái vannak.

"Nem volt tapasztalatom ilyen esetben, nem tudtam, mi a helyes, előrevivő lépés, ezért bevontam a HR-es kolléganőmet. Később többszörösen bebizonyosodott, hogy jó döntés volt. Tamással beszélt egy munkapszichológus – a csúszásaira való hivatkozással -, és elkezdett rendszeres konzultációkra járni hozzá. Egy hónap múlva már érezhető változások voltak a munkájában és az eredményeiben. Aztán egyszer bejött hozzám, és megköszönte, hogy nem mondtam le róla, meg hogy sajnálja a múltkori csúszásokat. Ez két éve volt, azóta is rendben van nála minden.”

Alkoholista a beosztottam, mit lehet tenni?

Megosztjuk egy olyan interjúalanyunk történetét is, aki a saját bőrén tapasztalta meg az alkoholizmust.

"Naponta egy üveg bort ittam meg. Minden este. Nem tűnt fel az elején, de amikor azt a sok üres üveget levittem a szelektív kukához, akkor rám tört a szégyenérzet. De gyorsan elhessegettem. Egy évig ittam folyamatosan, és közben azzal nyugtattam magam, hogy ez semmi ahhoz képest, amit a többi kollégám csinál – fájdalomcsillapítóra tömény pia, meg ecstasy, fű, ilyenek. Kellett a stressz miatt valami mindenkinek. És nem valami bűnbarlangban dolgozunk, hanem egy vállalatnál.”

TÖBB MINT 11 EZER MEGPÁLYÁZHATÓ ÁLLÁS ITT!

Szakértők szerint az alkoholizmus általában azokat kísérti meg, akiknek sebezhető az önbecsülésük. Kezdetben feldobja, ellazítja az illetőt és megszabadítja a gátlásaitól: pont azt nyújtja, aminek a hiányától szenvednek ezek az emberek.  Ám az önbecsülés időről időre változhat, és így az alkoholproblémák is eltűnhetnek.

Nézzük, milyen okok vezethetnek alkoholizáláshoz! Íme, a 3 leggyakoribb:

1. Az alkohol megszabadít önmagunk kritikus szemléletétől.

2. Az alkohol oldja a gátlásokat, ezáltal megkönnyíti a cselekvést.

3. Az alkohol fogyasztására gyakran a környezet hatására kerül sor, főleg, ha úgy érezzük, bizonyítanunk kell feléjük valamit.

Fontos tudni azt is, hogy az érintettek nagyon nehezen szánják rá magukat a cselekvésre. Az alkohol viszont eltereli a figyelmüket az őket érintő kérdésekről, így azokkal addig sem kell foglalkozni. Éppen ezért az Anonim Alkoholisták foglalkozásain részt vevőket arra kérik, hogy csak a következő 24 órában ne igyanak. Másnap újra erre kérik őket. A módszer eredményes, mivel az alacsony önbecsüléssel bíró embereknek nehézséget jelent a tervezés és a hosszútávon való gondolkodás.

Megkérdeztük a témában szakértőnket, Miskei Anikó pszichológust is. "Az alkoholizmus munkahelyi kezelésében van néhány irányelv – világít rá a szakember -,amit érdemes figyelembe venni. Mivel az alkoholfogyasztás a feszültség oldását szolgálja, érdemes megvizsgálni, hogy maga a szervezet generál-e olyan mértékű stresszt, amit a munkavállalók nehezen kezelnek. Érdemes lehet felülvizsgálni, hogy megfelelő-e a munkaköri leírás, mennyire kielégítően működik a kommunikáció a cégen belül, megfelelő és egyenlő-e a terhelés a munkatársak között és előfordulhat-e, hogy az alkoholt fogyasztó kolléga a munkahelyi terror áldozata. A komoly szervezeti problémákat érdemes kiküszöbölni, hogy a nagyfokú pszichés terhelést csökkentsük. És rendkívül fontos, hogy az alkoholproblémára ne szankcionálással és elbocsátással reagáljunk! Érdemes egyrészt a prevencióra hangsúlyt fektetni, mint az egészséges életvitel és stresszkezelő technikák megismertetése az munkavállalókkal. Másrészt pedig az alkoholproblémával küzdő kollégának biztosítsunk lehetőséget a tanácsadásra és a rehabilitációra az egyértelmű szabályok lefektetése mellett. A megfelelő alkoholpolitika kidolgozásával nem csak a szervezet anyagi vesztesége csökkenthető, hanem fontos társadalmi felelősséget is felvállal a cég.”

Alkoholista a beosztottam, mit lehet tenni?Miskei Anikó pszichológus közel 10 éve tanulmányozza, hogy miképp lehet a múlt visszahúzó történéseit feldolgozni, többek között az írás segítségével.

Elkötelezetten dolgozik azért, hogy felszabadíthassuk a bennünk lévő potenciálokat, és ezáltal teljesebb életet élhessünk életünk minden területén.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: pszichológus, alkohol, szenvedélybetegség