A hoteltulajdonosok szerint a céges csapatépítő tréningek 93 százalékán fogyasztanak több-kevesebb alkoholt a résztvevők - derült ki a KonferenciaHotelek.hu felméréséből. A válaszadók több mint harmada úgy nyilatkozott, hogy szinte mindig iszogatással végződnek az ilyen rendezvények.

"Abból is látszik, hogy a vállalati rendezvények központi eleme az evés-ivás, hogy a megkérdezett szállodatulajdonosok közül a legtöbben eleve gasztronómiai és ital kóstoltató programokat ajánlanak a csapatépítőkre" - tette hozzá Telek Zoltán, felmérést készítő cég termékmenedzsere.

A szakember megjegyezte, hogy egyre többen próbálnak kitörni ebből a körből, és például egészségmegőrző csomagokat, bio- és vegetáriánus menüsorokat kínálnak a vállalatoknak.

Összetört bútorok, eltévedt vendégek

Úgy tűnik, hogy a többség inkább szolidan mulat a céges rendezvényeken: a Szallas.hu Csoporthoz tartozó portál által készített felmérés szerint a hoteltulajdonosok felének még soha nem okoztak kárt a csapatépítő tréningek résztvevői.

"Bár a nagy többségnél nem, vagy csak nagyon ritkán keletkezett kár, azért a megkérdezettek mintegy 40 százalékának voltak emlékezetes esetei is. Leggyakrabban összetört bútorokról, vörösborral lelocsolt szőnyegről számoltak be, de volt olyan is, hogy a céges rendezvény után több mint 600 ezer forintért kellett felújítania a tulajdonosnak az éttermet" - mondta Telek Zoltán.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A hotelek személyzetének több esetben kellett segítenie a járásképtelen vagy eltévedt vendégeknek, de olyan is volt, hogy a vendéglátóval fotóztatták le a csapat tagjainak pucér fenekét.

Egy napig tart a lazítás

A céges rendezvényekre specializálódott KonferenciaHotelek.hu adatai szerint az átlagos csapatépítő tréning 2 napos. Az általában péntekre tervezett program és az esti buli után csak egy éjszakát töltenek a résztvevők egy szállodában.

A legnépszerűbb célpontok a Budapesttől egy óra alatt elérhető helyszínek, illetve a vízparti vagy wellness-szolgáltatást kínáló hotelek. A felmérésben résztvevő szállodák mintegy 40 százalékánál van lehetőség a közelben vízi sportokra a csapatépítő program részeként.

Telek Zoltán elmondta, hogy a céges csapatépítőket általában tavasztól őszig szervezik, télen inkább a többnapos budapesti tanfolyamok, "hivatalos" rendezvények jellemzőbbek - ezek nagy részénél azonban a vállalatok már nem foglalnak szállást a résztvevőknek, vagy csak akkor, ha külön kéri egy vidéki jelentkező.

Az átlagos foglalások jellemzően 55 főre szóltak, mintegy félmillió forint értékben.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkahely, céges buli, csapatépítés, karrier