Alig találnak szakembert a munkaadók

Alig találnak szakembert a munkaadók

Sokkal optimistábbak idén a magyar felső vezetők, ám úgy vélik: a jó szakemberek megtalálása nehézségeket okoz.

Derűlátóbban ítélik meg a magyar nagyvállalati felső vezetők a gazdaság állapotát és az előttük álló kihívásokat, mint a két évvel ezelőtt - derült ki a Stanton Chase felsővezetők kiválasztására szakosodott nemzetközi személyzeti tanácsadó cég felméréséből.

A megkérdezett száz magyar nagyvállalati vezérigazgató több mint 80 százaléka reményteljesebbnek vagy sokkal pozitívabbnak látja Magyarország fejlődését a következő 12 hónapban, míg két éve csak a válaszadók fele nyilatkozott így. Míg 2013-ban a cégvezetők alig több mint kétharmada volt optimista a saját cége jövőjét illetően, addig mára ez az arány 91 százalékra nőtt. Két éve a válaszadók 77 százaléka vélte elfogadhatónak, sikeresnek vagy kiemelkedően sikeresnek a 2012-es üzleti évet cége számára, ez az arány 2015-ben - a 2014-es évre - közel 94 százalékra emelkedett.

Alig találnak szakembert a munkaadók

A felmérés szerint a válaszadók leginkább az ipar, a technológiai- és az infokommunikációs (56-56 százalék) szektor, a logisztika és szállítmányozás (31 százalék), valamint a fogyasztói termékek és szolgáltatások (27 százalék) fejlődését várják 2015-ben.

A felső vezetők munkahelyi elégedettségének legfőbb tényezője még mindig a kihívás, a második helyen a függetlenség áll a fontossági sorrendben, de lényeges a kezelhető stressz szint és a munka-magánélet egyensúlya, valamint a jó kapcsolat a közvetlen vezetővel is.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A jelentés készítői megállapították: érdekes módon az előrelépési lehetőségek és az, hogy a vállalat mely szektorban működik, számít a legkevésbé a felső vezetőknek.

Jelentős változás, hogy míg két éve a megkérdezettek csaknem 23 százaléka állította, hogy könnyű megtartani a kulcsfontosságú szakembereket, ma már csak 4,6 százalékuk látja így. A kulcs szakemberek és a vezetők felkutatásában szintén jelentős a változás, hogy míg két éve a válaszadók 42 százaléka találta ezt könnyű feladatnak, addig ma már csak 17 százalékuk gondolja így - derül ki a Stanton Chase felméréséből.

Szemlézte: Durbák Ildikó

a Profession.hu Google+ oldal

a Profession.hu Magyarországi állások Google+ oldal

Címkék: vezető, főnök, munkaerőpiac, toborzás, szakember, hiányszakma

További rövid hírek