Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Évente 130 ezer diák dolgozik iskolaszövetkezeten keresztül. Jelentős részük a nyáron vállal munkát, 52 ezer fiatal. A szünidő beálltával egy-egy pozícióra akár 30-szoros túljelentkezést is tapasztal a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ). A nyárra jellemző, hogy ugrásszerűen megnövekszik az érdeklődés, hiszen a középiskolások is belépnek a munkavállalók közé.

Tudatosan választanak gyakornoki pozíciót

Egyre jellemzőbb a diákokra, hogy a pénzkereseti lehetőségen túl a tapasztalatot is meglátják a munkavállalásban, így a gyakornoki programok iránt nagy az érdeklődés, hiszen ez egyben a karrier első lépcsőfokát is jelentheti. Egy olyan gyakornoki munka, amely a vezetőség elégedettségét váltja ki, az egyetem befejeztével akár főállású munkahellyé is válhat.

A fiatalokról manapság elmondható, hogy egyre többen gondolnak jövőjükre, így inkább a tanulmányaikhoz, leendő szakmájukhoz igazodó munkalehetőséget keresnek. Érthető módon elsősorban az órarendhez igazodó, rugalmas beosztású gyakornoki munkákat választanak a diákok, ahol szaktudásuknak megfelelő feladatokat láthatnak el. Például marketing, pénzügy vagy HR-gyakornok.

Nyáron ez volt a népszerű

Az alapvetően pénzkereseti szándékú munkavállalók között az irodai, strandon végzet munkák a leginkább vágyott munkalehetőségek. Nem szűkölködnek jelentkezőkben a különlegesebb feladatok esetén sem úgy, mint: auramérő asszisztens, six sigma gyakornok, fotós vagy napraforgó-sziromszedő.

"A diákmunkák iránti igény ezen a nyáron is meglehetősen nagy volt, hiszen a hallgatóknak ilyenkor sokkal több ideje akad pénzt keresni, ráadásul a szünidő beálltával a költségeik is megemelkednek. Azt tapasztaljuk, hogy akik a főiskola vagy egyetem mellett dolgoznak, sokkal többet vállalnak ebben az időszakban is" - mondta Dr. Fiák István, a DiákÉSZ elnöke.

Idén közkedveltek voltak a Vidámparki, csúszdaparki, illetve a könnyű fizika munkák. A lányok elsősorban a nyári hostess- és az irodai, asszisztensi teendőket keresték. A fiúk körében a rendezvények utáni rakodás, könnyű fizikai munka volt a legkelendőbb. (És persze a már fent említett gyakornoki lehetőségeket is szép számmal választották a fiatalok.)

A tanév során alapvetően az adminisztrátori, a raktározási munka, valamint szórólapozás, kérdőívezés és feldolgozási munkalehetőségek népszerűek a diákok körében.

Mennyit keres egy diák?

A bérek tekintetében elmondható, hogy egy diák átlagosan 50-60 ezer forintot keres egy hónapban. Jellemzően a minimál-órabérért (bruttó 564 forint/óra) dolgoznak a diák munkatársak, de a szakmai tapasztalatot vagy nyelvtudást igénylő pozícióknál akár bruttó 1000-1500 forintos órabért is kaphatnak.

Előny az, ha valaki jól beszél nyelveket, esetleg különleges nyelvtudással bír, illetve rendelkezik valamilyen szakmai vagy OKJ-s végzettséggel.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: diákmunka, fiatal, pályakezdő, gyakornok, munka, képzés