Nem minden pályaelhagyó pedagógus választ önszántából más szakmát, van, aki kényszerből dolgozik más területen. Mint a lapunknak nyilatkozó Budai Tibor magyartanár is.

- Miért döntött úgy, hogy nem a tanítással keresi a kenyerét?

- Igazából nem volt más választásom. Egyik napról a másikra bezárták a gimnáziumot, ahol tanítottam. Dolgozni pedig muszáj! Nyolc hónap szociális segély után az ember már nem válogat.

- Megtalálta a számítását az "új" hivatásában?

- Azt hiszem, igen! Bár nekem ez nem új, hiszen az egyetem előtt már ápolóként dolgoztam. Ez az első végzettségem. De mindig is vonzott a katedra, ezért döntöttem úgy, hogy felvételizek a Miskolci Egyetem magyar szakára, ahová aztán fel is vettek. Most örülök, hogy van munkahelyem. De az is igaz, hogy ha adódna egy középiskolai tanári állás, azonnal váltanék, mert hiányzik a tanítás.

Aki kényszerből hagyta ott a katedrát

- Tudja hasznosítani az egyetemen tanultakat a mostani munkájában?

- Úgy gondolom, hogy igen. Bár az adminisztrátoroknak nem igazán tetszik, amikor kijavítom egy-egy helyesírási hibájukat. Emellett többször megkérnek rá a főnökeim is, hogy segítsek nekik, ha meg kell fogalmazni egy hivatalos levelet.

- Mit tanácsolna azoknak a fiataloknak, akik tanári pályára készülnek? Mire figyeljenek, hogy ne legyen belőlük is pályaelhagyó pedagógus?

- Első körben azt mondanám, hogy a szakmai tantárgyak mellett nagyon figyeljenek oda, amit a pedagógiai órákon tanulnak. Túl sok a pályán az olyan pedagógus, aki már belefáradt a munkájába, akinek a gyerek is csak egy taneszköz a munkájához. Mindenekfelett szeretni kell az embert! Tudom, hogy ez most elcsépeltnek hangzik, de nagyon igaz! Ha tudod szeretni az embert, akkor nem a munkahelyedre fogsz reggel bemenni tanárként, elmosódnak a határok az otthon, a barátok és a munkahely között! Mindezt tapasztalatból mondom! És hogy mire figyeljenek oda, hogy ne legyenek pályaelhagyó pedagógusok? A mai világban az esetek 80 százalékában ez sajnos nem rajtuk múlik.

enlightened A pályaelhagyó pedagógusokról szóló sorozatunk korábbi cikke itt olvasható!

enlightened A Profession.hu-n ilyen tanári állásokat találhatunk.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: munka, tanár, pedagógus