A piacképtelen diplomával rendelkezők helyzetében áttörést hozhatna egy hatékony informatikai átképzési rendszer kialakítása - vélekedett a Green Fox Academy és az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ).

Akár 20 ezer állás is betöltetlen lehet

"Óriási szakemberhiány van ma a szoftverfejlesztői piacon. Ha új kollégát akarunk felvenni, gyakorlatilag csak egy másik cégtől tudjuk elcsábítani" - mondta Langmár Péter, a Lab.Coop, az akadémia egyik alapítócégének vezetője.

Ma a hazai informatikai munkaerőpiacon tényszerűen is több mint 10 ezer be nem töltött állás van. Az IVSZ legfrissebb, megjelenés előtt álló kutatása alapján azonban ez a szám várhatóan már a 20 ezer főt is meghaladja. Eközben 2014­ben informatikai területen mindösszesen 366 fő szerzett mesterképzésen diplomát. A hazai IT szektor már jelenleg is a GDP 13,7 százalékát adja. Ha rendelkezésre állnának a keresett informatikusok, az további, akár két új Audi gyár felépítésével egyenértékű hatást jelentene - ismertette az informatikai piacon megfigyelhető munkaerőhiány nagyságát az IVSZ képviseletében Horváth Ádám oktatási igazgató.

Ahol sok ezer szakember hiányzik

Íme az informatikai állások!

- Az IT fejlesztés, programozás terület összes állásajánlata itt található.

- IT-üzemeltetés és telekommunikáció területén pedig ilyen munkák közül válogathatunk.

- Fejlesztőknek, programozóknak ilyen állásokat kínálnak, projektmenedzsment területre is keresnek informatikusokat.

- Keresnek IT-tanácsadókat, tesztmérnököket, rendszertervezőket is, emellett adatbázis szakértők, IT-tanácsadók és elemzők, valamint rendszerintegrátorok és tesztmérnökök is rengeteg állást találhatnak.

- Az állások többségéhez elengedhetetlen az angoltudás. Részletek >>>

- Akár távmunkában is dolgozhatunk.

- Időszakos és részmunkaidős állásokat is kínálnak.

- A legjobban fizető állások között ilyen informatikai pozíciókat találunk.

- Vezetői állásokat és gyakornoki helyeket is találhatunk.

- Nyolcszáznál is több IT-szakembert Budapesten vennének fel a munkaadók, de  Pest megyébe is sok jelentkezőt várnak.

- Külföldi munkákat is kínálnak! Részletek >>>

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Átképzéssel küzdenék le a hiányt

"A Green Fox Academy megalapítását arra alapoztuk, amit a mindennapi munkánkban tapasztalunk. Egyrészt azt látjuk, akik ma az informatikában dolgoznak, kiváltságos helyzetben vannak, mind anyagi, szakmai és személyes fejlődésük szempontjából. Mindeközben a környezetünkben élő fiatalok körében azt tapasztaljuk, hogy rengeteg magasan képzett tehetség kallódik a munkaerőpiacon, akik sem a szakmai kihívások, sem az egzisztenciális lehetőségek tekintetében nem találták meg a számításukat" ­ - hívta fel a figyelmet Fazekas Barbara, az akadémia vezetője.

A közelmúltban létrehozott program hidat teremt a jó szakemberekért harcoló IT cégek és a jobb lehetőségek után kutató ambiciózus pályaváltók között - idézte Bárdos Kristófot, az akadémia alapításában résztvevő másik cég, a Digital Natives vezetőjét a lapunknak eljuttatott közlemény.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munkaerőhiány, informatikus, IT, fejlesztő, programozó, hiányszakma, állásajánlat