Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az egészségtudatos életvitel megvalósítását jelentősen befolyásolják a jövedelmi viszonyok, de a képzettség és a kulturális szokások is jelentős mértékben befolyásolják a táplálkozási szokásokat - állítja a GfK Hungária Étkezési Szokások 2009 című tanulmánya. A magyar lakosság legmódosabb 6 százalékának is csak alig több mint negyede étkezik kiemelten tudatosan, az újonnan megszerzett, kiemelkedő jövedelemmel rendelkezők körében a legmagasabb, 46 százalék az egészségtelenül étkezők aránya. A legszegényebbeknek csak 4 százaléka törődik kiemelten azzal, hogy mi kerül az asztalra, de mégis több mint 40 százalékuk próbál meg - már amennyire a pénztárcájuk engedi - kiegyensúlyozottan étkezni.

Az egészségesebb életmód sokkal jobb közérzetet teremt, bizonyítottan csökkenti a stresszt. A munkahelyen azonban jóval nehezebb egészséges ételhez jutni. Megtehetjük ugyan, hogy "hazait" fogyasztunk, ám - mivel sokkal egyszerűbb - a legtöbbször inkább a menzán étkezünk.

Program az egészségért

Egy munkahelyi egészségfejlesztési terv célja, hogy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb emberek dolgozzanak egy korszerű munkahelyen. A megfelelő lelki és testi állapot, a kiegyensúlyozottság eredményeként elkerülhető a stressz. A cég is profitálhat ebből: az egészségesebb dolgozók miatt a táppénzes napok száma csökken - ezzel pedig pénzt takarít meg a vállalat. A motiváltabb alkalmazottak pedig sokkal kreatívabb munkára képesek, nő a teljesítményük.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet és a munkahelyi étkeztetéssel foglalkozó Eurest Kft. közösen kidolgozott Tudatos Választás programja például olyan fogásokat kínál, melyek receptjeit dietetikusok segítségével állították össze. A választásban színes ikonok segítenek: ezek alapján láthatjuk, hogy az étel alacsony zsír-, vagy épp szénhidráttartalmú, de azt is jelzik, ha magas a rosttartalma.

A zsíros menza a múlté?

Természetesen nem lehet kötelezővé tenni a reformkonyhát a dolgozóknak, de fontos, hogy mindenki maga dönthesse el, marad-e a hagyományosabb étrendnél, vagy az egészségesebb, alacsonyabb zsír- és kalóriatartalmú, teljes értékű fogásokat választja a menzán. Ha mód van rá, sokan szavaznak a vörös húsok helyett a fehérekre, a fehér kenyér helyett a teljes kiőrlésűre, a túl sok állati fehérje helyett a zöldségekre, vagy éppen a krémes süteményeket váltják fel friss gyümölcsökkel.

Olcsón is egészségre nevelhetők a gyerekek

2009 végén indult útjára az egészséges étkezést, változatosabb ételeket népszerűsítő roadshow, ahol Buday Péter közismert séf mutatja be az általa összeállított egészséges menüket. Az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE) által szervezett program célja, hogy az önkormányzatok és közétkeztetési cégek bátorítást, motivációt kapjanak a reform elindításához és közös elhatározással és akarattal minőségfejlesztést valósíthassanak meg. "Fontos, hogy már gyerekkorban minél változatosabb és egészségesebb ételekkel ismerkedjünk meg, mivel ez felnőtt korunkban is meghatározza az étkezési kultúránkat." - mondta Buday.

A roadshow először Gödöllőn, a Török Ignác Gimnáziumban üzemelő konyhát kereste fel, melynek dolgozói Buday Péterrel közösen főztek a séf receptje és útmutatása alapján. Az átlagos közétkezetés költségkeretében - fejenként 300 forint - elkészített menü olyan, nem mindennapi fogásokat tartalmazott, mint szárazbab krémleves, zöldséges pulykával töltött cukkini paradicsomos pennével, valamint a tengeri hal rántva sütőtökös és zelleres burgonyapürével. A menüre egy Cézár saláta pirított zsemlekockával tette fel a koronát.