Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Még mindig nagyon sokan gondolják, hogy az eredmények és a siker feltétlenül összekapcsolódik a szenvedéssel. Ez a megközelítés meglehetősen káros, mind a munkáltatók, mind pedig a munkavállalók számára. Szerencsére ez a gondolkodásmód is változóban van: egyre többen ismerik fel mindkét oldalon, hogy a kedvvel, lelkesen végzett munka nem csak kellemesebb, de általában hatékonyabb, eredményesebb is.

Azt gondolunk, amit akarunk

A munkavállaló saját döntése lehet, hogy "robotnak" vagy "kiteljesedésnek" tekinti azt a tevékenységet, amivel az ébrenléti óráinak java részét eltölti. Az az idő mindenképpen a munkahelyen telik, és az, hogy hogyan érezzük magunkat közben - és utána - az legfőképpen rajtunk múlik. Más szóval, a hozzáállásunk határozza meg, milyen lesz a napunk, hetünk, milyenek lesznek az éveink és ez még arra is hatással lehet, hogy meddig élünk.

A hozzáállás a döntő

Már egyre több munkáltató ismerni fel a hozzáállás, a megfelelő gondolkodásbeli és érzelmi beállítódás fontosságát. Számos olyan vállalat van, ahol nem elsősorban a szaktudást tekintik döntőnek a munkaerő felvételi folyamat során, hanem inkább az adott munka elvégzéséhez szükséges gondolkodásmódot, hozzáállást keresik. Az így kiválasztott dolgozókat pedig alapos tréningezésnek, oktatásnak vetik alá, mondván, hogy "hozzáállást nem, de tudást tudnak adni".

A siker szórakoztató

Több ismert vállalatnál találhatunk jó példákat arra, hogy a vidámságot, a szórakozást beépítették a munkahelyi környezetbe, vagy akár a napi munkába. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez jelentősen növelheti a hatékonyságot, azaz végső soron hozzájárulhat a cég sikeréhez. Elég például, ha a nagy számítástechnikai cégek játék- és pihenőszobáira gondolunk, de egy csocsót vagy egy pingpongasztalt beállítani gyakorlatilag bárhol lehet. A régi bölcsesség a munkahelyekre is igaz: azok az emberek jók, akik jól érzik magukat.

Miért jó ez a vállalatnak?

A kutatások szerint, azokon a munkahelyeken, ahol tudatosan odafigyelnek arra, hogy a dolgozók jól érezzék magukat:
- Megnövekszik a kreativitás és az újítás, jobbítás igénye
- Javulnak a termelékenységi mutatók, és jobb lesz a morál
- Csökken a munkahelyi stressz, ritkább a kiégés
- Inkább kialakul a tulajdonosi szemlélet
- Kiegyensúlyozottabbak a munkatársi kapcsolatok, kevesebb a konfliktus
- Kisebb a fluktuáció és kevesebb a hiányzás
- Megnő a vevő/ügyfél elégedettség és hűség

Összefoglalva, a vidám munkahely megteremtése egy jól megtérülő befektetés.

A vidámság motivál

Mi kell ahhoz, hogy a szórakozás beépülhessen a munkahelyre és a fenti eredmények valóban láthatóak legyenek?

Bízzunk egymásban
A bizalom elengedhetetlenül szükséges a játékosság, a jókedv megjelenéséhez. Félelemmel teli légkörben senki nem tudja elengedni magát; a vidámság nehezen fér meg a szigorú szabályokkal.
Minél inkább bízunk a munkatársainkban, hogy a legjobb tudásuk szerint végzik el a feladataikat, ők annál vidámabbak, így kellemesebb számukra a munkájuk és persze, minél vidámabbak, annál könnyebb lesz megbízni bennük. Ilyenkor is sok múlik a vezetőn - azon, hogy mennyire őszinte, hiteles, mennyire tudja elfogadtatni magát. Másfelől, ha rá merjük bízni a dolgozókra a sokszor sokmilliós értékű munkaeszközöket vagy a fontos ügyfeleket, akkor miért nem bízunk abban, hogy el tudják majd dönteni, hogy mennyire és hol lehetnek jókedvűek?

Adjunk engedélyt a kiváló teljesítményre
A hagyományos szemlélet szerint, a játék, a nevetés nem való munkahelyre, és nem is jelenik meg ott - kivéve, ha kifejezetten meghívjuk. A felmérések azt mutatják, hogy a kiválóan teljesítő vállalatokra általában jellemző a jó munkahelyi légkör, a vidámság, játékosság. Jellegzetes példa az egyik nyereséges fapados légitársaság, akik "fun airline"-ként (vidámság légitársaság) határozzák meg magukat, ahol nemcsak elfogadott, hogy a biztonsági tájékoztatást az egyik légikísérő rap formájában mondja el, hanem ezért még elismerést is kap.

Figyeljünk a folyamatokra
Mivel ez egy komoly gondolkodásmód-váltás, fontos, hogy tudatosan menedzseljük az átállást. Ez komoly erőfeszítést igényelhet, de a tapasztalatok szerint busásan megtérülhet a visszatérő, elégedett ügyfelekkel és/vagy a várható hatékonyság javulással.

Ünnepeljünk
Amit dicsérünk, az újra megtörténik. Amit ünneplünk, az szokássá válhat. A kiváló teljesítményt ismerjük el, és mi lehet jobb alkalom a vidámságra, egy kis szórakozásra, mint a siker.