A felsőfokú gazdasági végzettséggel rendelkező pályakezdők közül azok, akik a "pszichológiai tőke" skálán magasabb értékeket értek el, magasabb jövedelemmel rendelkeztek, hamarabb találtak állást, elégedettebbek a munkaerő-piaci helyzetükkel és jövedelmükkel - igazolta a nemzetközi tapasztalatokat egy friss magyar kutatás, melyet Lehoczky Mária pszichológus készített. A pszichológiai tőke a humán tőke egyik összetevője, melyet eredetileg Luthans és munkatársai dolgoztak ki.

A pozitív hozzáállás a boldogulás titka

Először is nézzük meg, mit is takar a pszichológiai tőke fogalma? Olyan, a személyiséghez köthető jellemzők összessége, amelyek ok-okozati kapcsolatban állnak a munkavégzéshez köthető különböző területekkel. Itthon a pszichológiai tőke fogalmát Keller Tamás használta először kutatásaiban és igazolta azt, hogy azok, akik úgy érzik, saját sorsukat irányítani képesek, és befolyásolni tudják a környezetüket, magasabb jövedelemmel rendelkeznek.

Azonban a pozitív pszichológiai tőke bővebb összefüggéseket tárt fel: arra is rámutatott, hogy ezeknek a jellemzőknek a jövedelem mellett a munkateljesítménnyel, a szervezeti elköteleződéssel és a pszichológiai jól-léttel kimutatható pozitív kapcsolata nemcsak egyéni, hanem csoportos, sőt szervezeti szinten is jól mérhető, sőt fejleszthető.

A pozitív hozzáállás kedvező hatásaira vonatkozó tendencia egyben iránymutatóként is szolgálhat arra, hogy mely területeken célszerű fejleszteni a Z generációt, akikről sokan azt tartják, hogy motiválatlanok és irreális elvárásokkal lépnek a munkaerőpiacra. 

A pozitívan gondolkodók többet keresnek?Pályakezdőknek ilyen állásokat kínálnak a Profesison.hu-n!

A pozitívan gondolkodók többet keresnek?

Négy jellemző kombinációjával a jó közérzetért és a sikerért! 

A pszichológiai tőke esetén az alábbi 4 dolog kombinációjáról beszélhetünk:

1. Az én-hatékonyság

A kihívást jelentő feladatok esetében a megküzdés érdekében tett erőfeszítés hatékonyságát vizsgálja ("meg tudom csinálni" érzés).

2. Az optimizmus 

Ez a fajta hozzáállás a pozitív, sikeres kimenetelt feltételezi ("sikeres leszek").

3. A remény

A célok eléréséhez szükséges kitartást, energiát adja, szükség esetén a célok, elvárások megváltoztatására sarkall, amely végül a sikerhez vezet ("előbb-utóbb el fogom érni").

4. A lelki ellenállóképesség 

A szorongáskeltő, fájdalmas, érzelmileg rendkívül megterhelő helyzetek ellenére is átsegíti a személyt a nehézségeken ("érzelmileg is elviselem a megpróbáltatásokat, nem adom fel"). 

Ahhoz, hogy a fenti jellemzőkkel rendelkező személyek hatást gyakoroljanak egy cégnél, megfelelő szervezeti közeg szükséges, ahol a teljesítmények monitorozása és ennek megfelelő elismerése a gyakorlatban megvalósul. 

A pozitívan gondolkodók többet keresnek?Kihívást jelentő állásajánlatokat itt találhatunk!

A kutatók rámutattak, hogy mivel az én-hatékonyság, az optimizmus és a remény nem választható le a személyről amikor "hazamegy", ezért ezeknek a jellemzőknek köszönhetően az illető a magánélet más területein is érvényesül a kihívást jelentő helyzetekben.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Versenyelőny a XXI. században

A pszichológiai tőke irányzata viszonylag új, a XXI. század fordulója körüli időszakban bontakozott ki. Meghatározó jellemzője, hogy a mentális betegségek vizsgálata helyett a mentális egészségre fókuszál. Azt vizsgálja, hogy milyen viselkedések segíti elő az elégedettséget, végső soron a boldogabb élethez vezető utat, ide tartozik például a közismert flow élmény is. 

Magyarországon a szerzők engedélyével Lehoczky Mária pszichológus adaptálta, és ő végzett vizsgálatokat pályakezdők körében.

Címkék: munkahely, karrier, személyiség, pszichológia

Készítette: Fogas Krisztina