Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Gyakori hiba, hogy ha elveszítjük a munkánkat, azonnal fejest ugrunkA piac, ahol állást keresünk az álláskeresésbe: gyorsan frissítjük az önéletrajzunkat és kutatjuk az álláshirdetéseket. „Ilyenkor szinte borítékolható a teljes kudarc, amely még tovább rontja az amúgy is megtépázott önértékelésünket. Ahogy arról már korábban beszéltünk, az eredményességhez sokkal többre van szükség, minthogy naponta akár tucat helyre is jelentkezünk, anélkül, hogy valóban tisztában lennénk, mit is várnak el tőlünk az adott munkakörben. Tovább csökkentjük esélyeinket, ha CV-nket változtatás nélkül csatoljuk pályázatainkhoz ” – vázolja a jellemző alaphelyzetet Hadas-Hajdu Helga, a Job Evolution Nonprofit Kft. szakmai vezetője.

Vizsgáljuk meg a piacot!

A kapkodás közepette szinte biztos, hogy az álláskeresők nagy része nem térképezi fel azt a piacot, ahol az új munkáját keresi. A szakember ezt így szemlélteti: „mindannyiunknak van egy létrája, amelynek fokait a szaktudás, a munkatapasztalatok, a megszerzett készségek és képességek, az eredmények, a sikerek, valamint a karrierút fejlődése adja. Attól függően, hogy hány fokos a létránk, kell mérlegelnünk, hogy milyen magas falnak dönthetjük. Azonban ha előzetesen nem vizsgáltuk meg a falat, megeshet, hogy létránk még alacsony a célhoz képest, de akár messze túl is nyúlhat a falon. Pontosan így működik a piaci szegmens vizsgálata.

A legkönnyebben és leggyorsabban azon a piaci területen, és olyan munkakörben helyezkedhetünk el, amelyben a legtöbb szakmai tapasztalatunk van. „Ha például eddig általános asszisztensként dolgoztuk egy gyártó-termelő cégnél, akkor egy hasonló profilú cégnél, azonos pozícióban tudunk a legrövidebb idő alatt elhelyezkedni. Nem biztos azonban, hogy találunk a korábbi munkahelyünkkel minden ponton egyezőt. Lehetséges, hogy egy termelő céghez keresnek épp asszisztenst, de a feladatok között a középvezető napi munkájának támogatása szerepel, vagyis menedzser asszisztensi munkáról van szó. Bár a megnevezés egyezik, az elvárások jelentősen eltérhetnek korábbi gyakorlatunktól” – hívja fel a figyelmet egy fontos pontra a karrier tanácsadó.  

Az álláshirdetés, és ami mögötte van

Érdemes tehát körültekintéssel olvasni és értelmezni az álláshirdetéseket. „Ha egy hirdetés felkelti az érdeklődésünket, járjunk utána az adott cégnek: mivel foglalkozik, vannak-e nemzetközi kapcsolatai, milyen értékeket képvisel, mit tudhatunk meg a cégkultúrájáról, a vezetőségről. Gondoljuk át, beleillünk-e ebbe, és ha igen, ezt hogyan mutathatjuk meg az álláspályázatunkban. Ugyanez igaz a feltüntetett elvárásokra és a várható feladatokra is. Térképezzük fel, mi tartozik például egy ügyvezetői vagy logisztikai asszisztens munkájához, és a követelményeket vessük össze eddigi karrierünk állomásaival, így tisztán fogjuk látni, hogy nekünk való-e az adott állás, vagy sem” – tanácsolja Helga.

A piac, ahol állást keresünk - álláskeresés, munka, karrier

Amennyiben egy álláshirdetésben az szerepel, hogy pályakezdők jelentkezését is várják, szintén nem árt annak átgondolása, hogy mit mutassunk meg magunkból az önéletrajzunkban. „Ha asszisztensi munkánk mellett elvégeztünk egy bérszámfejtői képzést, és ebbe az irányba szeretnénk a jövőben haladni, akkor nem elegendő a CV-nk végén, a tanulmányok között feltüntetnünk a megszerzett OKJ-s bizonyítványt. Így ugyanis könnyen kizárhatjuk magunkat a kiválasztás további szakaszából. Ezt az értékes információt a vonatkozó kompetenciákkal együtt mindenképp ki kell emelnünk, hogy versenyben maradjunk az adott piacon” – hangsúlyozza a vezető.

A lehetőségek széles tárháza

A szakértő szerint a piaci szegmensvizsgálattal kitágulhatnak a lehetőségeink is: „aki eddig például kereskedelmi területen dolgozott beszerzőként, annak javaslom megvizsgálni, hogy munkaköre mely iparágakban működhet még. A válasz rendkívül sokrétű lesz, beszerzőre ugyanis valamennyi cégnek szüksége van – és ez sok más munka esetében igaz lehet – azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy mielőtt pályázni kezdünk, készüljünk fel a számunkra ismeretlen területből: melyek a szektorra jellemző jogi, pénzügyi trendek, kik a piac legfontosabb szereplői, az adott cég mit képvisel ezek között. Tájékozódhatunk az internetről, vagy az ismerősi körünkben is. Álláspályázatunk készítésekor ezek az információk igazi iránytűként működnek, amelyet követve garantáltan célt fogunk érni!

De nemcsak az iparágak közötti átjárásra van mód, akár munkakört is válthatunk, ehhez azonban szintén nagyfokú tudatosságra van szükségünk. „Egy alkalommal egy autóiparban dolgozó folyamatmérnök úrnak segítettem új munkát találni. Ő azonos iparágban, de minőségbiztosítási mérnökként látta magát a jövőben, és bár a szükséges képesítésekkel rendelkezett, ezen a területen még nem szerzett tapasztalatot.Szándékáról azonban nem árulkodott a CV-je, ezért utánanéztünk, mit kíván ez a munkakör, ennek megfelelően mutattuk be szakmaiságát önéletrajzában, tükrözve, hogy az illető alkalmas a pozíció betöltésére” – meséli Helga.

A piaci szegmensvizsgálat tehát egyaránt jelenti a megcélzott iparág és a vágyott munkakör megismerését is. „Ennek a folyamatnak kilenc lépcsőfoka van: kiindulópontnak azt tekintjük, hogy a tapasztalatainknak megfelelő szektort és munkakört célzunk meg, majd egyre tágítjuk az opciókat. Az adottságainkat természetesen szem előtt kell tartanunk, és abban a körben ajánlott keresnünk, amely valóban összhangba hozható végzettségünkkel, szakmai múltunkkal, és ezt tudnunk is kell megmutatni. Ha bizonytalanunk vagyunk, hogyan nyerhetjük el álmaink állását, egy szakember nagy segítségünkre lehet, különösen akkor, ha a korábbiakhoz képest magasabb pozícióba lépnénk” – foglalja össze a tapasztalt tanácsadó. 

Kövessük a szakértő tanácsait, és aknázzuk ki hatékonyan az előttünk álló lehetőségeket! Amennyiben még keressük a nekünk való munkahelyet, tartsuk szemünket a legfrissebb hirdetéseken, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Frissítsük önéletrajzunkat, és jelentkezzünk minél több helyre. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, önéletrajz, lehetőség