Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Lublóváry Era Bella integrációs menedzserként tart kapcsolatot azokkal a munkáltatókkal, akik a Motiváció Alapítvány segítségével szeretnének megváltozott munkaképességű dolgozót találni. „Tapasztalatom szerint a cégek nagyon tájékozatlanok a témában, ezért az első személyes beszélgetéskor igyekszem minél több információval ellátni őket a szervezetünkről és a célcsoportról. Sokan hiszik azt a megváltozott munkaképességű munkavállalókról, hogy pontosan olyanok, mint az egészségesek, csupán egy szakvélemény nyomán le vannak százalékolva. A helyzet sokkal komplexebb, számunkra ezért a legnagyobb feladat, hogy a keresletet és a kínálatot a versenyszférában összhangba hozzuk.

A szükséges alapok

Era Bella úgy látja, hogy azokkal a munkáltatókkal a legkönnyebb együttműködni, ahol a vezetőségben van valamilyen érintettség, így ők sokkal empatikusabban állnak a kérdéshez. A cégek egy jelentős részét azonban a rehabilitációs adó alóli mentesség motiválja a foglalkoztatásra, de ezekben az esetekben is fontos, hogy szociálisan is érzékennyé váljanak a megváltozott munkaképességű kollégák felé.

A munkáltatóknak sem akadály - álláskeresés, megváltozott munkaképesség, részmunkaidő

A személyes tanácsadás során igyekszem minél részletesebben bemutatni a munkaadóknak, hogyan működhet jól ez a fajta foglalkoztatás, és felvilágosítani őket, hogy az érintett munkavállalók teljesen más mentalitásúak, mint az egészséges társaik:  ők semmilyen formában nem viselik el a stresszt, hiszen egészségkárosodásuk miatt nem terhelhetők tovább, feszültség esetén azonnal továbbállnak. A cégeknek ennek megfelelő reális elvárásokat kell támasztaniuk” – mutat rá a helyzet összetettségére a szakember.

A megfelelő hozzáállás

Fontos, hogy a cégek a megszokottól eltérő szemlélettel vágjanak bele a megváltozott munkaképességű dolgozó alkalmazásába: „ha eddig például a részmunkaidő nem volt a gyakorlat része, érdemes elgondolkodni a rugalmasságon. A kellő nyitottság elengedhetetlen, akár a feladatokról, akár a feltételekről van szó: a munkáltató igényét ugyanis ahhoz kell igazítani, hogy a célcsoport milyen feladatokat tud ellátni. Ezeket közösen átbeszéljük, így születhet meg egy olyan munkaajánlat, amihez már megfelelő munkavállalót is tudunk javasolni” – foglalja össze a menedzser. 

Az a folyamat, amíg megszületik a munkakör, amelyben egy megváltozott munkaképességű munkavállaló el tud helyezkedni, már az érzékenyítő folyamat első lépcsőfoka. „Természetesen a cégeket nem hagyjuk magukra néhány beszélgetés után. Biztosítunk számukra lehetőséget, hogy minél sokrétűbb információt, gyakorlati tanácsot gyűjthessenek az előttük álló helyzetről. Tartunk csoportos tájékoztatókat, szervezünk rehabilitációs állásbörzét és munkáltatói reggeliket is. Így a cégeknek alkalmuk nyílik megismerni a munkavállalókat, és tapasztalatot cserélhetnek olyan vállalatokkal is, akik már régóta alkalmaznak megváltozott munkaképességű dolgozót” – részletezi a gyakorlatot Era Bella.

A kollégákat is fel kell készíteni az új munkavállaló érkezésére. A Motiváció Alapítvány Foglalkozási rehabilitációs Szolgáltatásának erre is van válasza. „A munkáltatókkal egyeztetve, az igényeknek megfelelően állítunk össze munkahelyi tréningeket: felmérjük, az adott cég hol tart a folyamatban és kiknek szól a tréning. A cél a valódi hatékonyság, az empátia és az elfogadás erősítése, hiszen sok esetben az érintettek egészségkárosodása egyáltalán nem látványos, mégis jelentősen befolyásolja a mindennapi munkavégzést” - osztja meg a szakember.

A jó gyakorlat

Megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása esetén, főleg, ha egy csoportról van szó, a legfontosabb, hogy rájuk a csoportvezető külön időt és energiát tudjon fordítani. Az érintettek ugyanis az átlagnál nagyobb figyelmet igényelnek, és előfordulhat, hogy épp egy személyes problémájukat szeretnék megosztani. Ha a megváltozott munkaképességű alkalmazottak nem találnak megértésre, az könnyen a munkakapcsolat végét jelentheti” – emeli ki a menedzser.

Akadnak természetesen olyan példák, ahol az odafigyelés magas szintjével fejezik ki elköteleződésüket a cégek. A szakember úgy látja, elsősorban a külföldi nagyvállalatokra igaz, hogy irodaházaikat már teljesen akadálymentesen kivitelezik, és kifejezetten nyitottak mozgássérültek, kerekes-székesek alkalmazására. De megesik az is, hogy pusztán a jó szándék vezérel egy-egy munkáltatót: „jártam több olyan cégnél is, ahol a bemutatkozáskor kiderült, hogy nem érik el a 25 főt, vagyis semmi nem kötelezné őket arra, hogy megváltozott munkaképességűt foglalkoztassanak, ők mégis szeretnének valakin segíteni.”  

Jelenleg több, mint 100 olyan álláshirdetést találhatunk a Profession adatbázisában, , amelyekre megváltozott munkaképességűek jelentkezését is várják. Ezek mellett válogathatunk a részmunkaidős állások, a távmunka-lehetőségek és az időszakos munkák között is. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, hogy biztosan ne maradjunk le a számunkra legmegfelelőbb munkakörről!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, megváltozott munkaképesség, részmunkaidő, távmunka