A magánszemélyek január végéig kérhetik, hogy a 2012. évi személyi jövedelemadójukat (szja) a munkáltatójuk állapítsa meg és számolja el a különbözetet - figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Tavaly a magánszemélyek 15 százaléka bízta munkáltatójára bevallása elkészítését.

A magánszemélyek - adóbevallás benyújtása helyett - a munkáltató közreműködésével is eleget tehetnek a 2012. évi adókötelezettségének, ha a munkáltató vállalja az adó megállapítását.

Ezt a magánszemélyek a 12NY29 számú nyilatkozat kitöltésével kérhetik, a nyilatkozatot és a hozzá tartozó tájékoztatót a NAV honlapjáról le lehet tölteni. Ha a magánszemély nem kéri a munkáltatói adó-megállapítást, a 12NY30 számú nyilatkozatában ezt a tényt is közölnie kell.

A munkáltató nem köteles elfogadni a magánszemély adó-megállapítást kérő nyilatkozatát. Abban az esetben, ha a munkáltató nem vállalja, akkor köteles tájékoztatni a magánszemélyt az adónyilatkozat vagy az egyszerűsített bevallás benyújtásának lehetőségéről - ismertette a távirati iroda.

Magánszemély akkor kérheti a munkáltatói adó-megállapítást, ha 2012-ben kizárólag a munkáltatójától - egymást követően fennálló munkaviszonyok esetén a korábbi munkáltatóktól - szerzett bevallási kötelezettség alá eső, a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott jövedelmet. A magánszemély az adó-megállapításhoz szükséges igazolásokat, ideértve a korábbi munkáltatótól kapott igazolást is, 2013. március 20-ig köteles a munkáltatójának átadni.

Tavaly 680 ezren kérték meg a munkaadót

Több mint 4 millió magánszemélynek kell majd a 2012-ben szerzett jövedelméről valamilyen módon számot adni. A napokban mintegy 3,9 millióan kapják meg postai úton a személyijövedelemadó-bevallási csomagot a NAV-tól.

Azt, hogy ki milyen egységcsomagot kap, a tavaly benyújtott bevallás típusa és az adóhatóság rendelkezésére álló információja alapján dől el. Ezzel is segítve, hogy mindenki a leginkább ,,testre szabott" bevallási módot választhassa - közölte a NAV.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az a 680 ezer magánszemély, aki tavaly a munkáltatóját bízta meg bevallása elkészítésével, nem kap csomagot. Az a 710 ezer magánszemély, aki elektronikusan az Ügyfélkapun keresztül küldte el bevallását, elektronikus értesítést kap tárhelyére.

A NAV is elkészítheti

Ha az adót nem a munkáltató állapítja meg, akkor a magánszemély február 15-ig választhatja az egyszerűsített bevallást. Ebben az esetben az adóhatóság készíti el bevallásunkat. Csak annyit kell tennünk, hogy az erre a célra szolgáló nyilatkozatot (1253NY) kitöltjük, aláírjuk és 2013. február 15-ig postára adjuk, vagy Ügyfélkapun keresztül elküldjük.

Ha a fent említett lehetőségekkel nem élünk, akkor kötelesek vagyunk május 21-ig (az egyéni vállalkozók és az áfafizetésre köteles magánszemélyek február 25-ig) az szja-bevallást benyújtani.

Készítette: Durbák Ildikó