Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A Műegyetemi Állásbörzén kiállító cégek - a rendezvény nevéből adódóan - első számú célcsoportja az egyetemista, főiskolás vagy a pár éves gyakorlattal rendelkező korosztály, akik itt nem csak állásajánlatokkal, hanem minden más, az elhelyezkedéshez kapcsolódó gyakorlattal is megismerkedhetnek. A rendezvény lehetőséget biztosít arra, hogy a munkaerőpiac felé lépők a standoknál személyes kapcsolatot létesíthessenek a munkáltatókkal - mondta el Somogyi Ildikó a Műegyetemi Ifjúsági Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. Marketing és PR menedzsere, aki szerint az itt létesült kapcsolat a legalkalmasabb és a legjobban használható információszerzési csatorna az álláskereséshez.

Természetesen idei kínálat palettájáról is elmondható, hogy nagy részben frissdiplomásoknak, vagy maximum 1-2 éves tapasztalattal rendelkező fiataloknak szól. Ellenben erősen felélénkült az alsóbb éveseknek szóló szakmai gyakorlatot kínáló lehetőség, amit a cégek több mint 70%-a kínál. A több éves tapasztalattal rendelkező szakembereket igénylő állások száma ennél szűkebb, de mégis több száz rejlik a kiállítók tarsolyában.
A munkaadók veretlen favoritja - a szabad állásajánlatok tükrében - idén is a villamosmérnök, amit szorosan követnek az informatikusok. Az állásbörzén kiállító cégek 43%-a keres villamosmérnök, 39%-a pedig informatikai végzettségű munkaerőt.

A gazdasági diplomában is vannak rejtett tartalékok, amit bizonyít, hogy a meghirdetett állások 27%-a gazdasági végzettségű álláskeresőknek szól. A kiállítás érdekessége, hogy 79 olyan cég állított standot, mely Budapesten csak a Műegyetemi Állásbörzén teszi ezt. Ezek között vannak nagy elektronikai gyártók, banki szolgáltatók, energiaipari, autóipari, informatikai, műszaki fejlesztő cégek, valamint gyógyszergyárak is.

A Műegyetemi állásbörzén

A látogatók

Hagyománya van a Műegyetemi Állásbörzéken az olyan programoknak, melyek tematikája úgy lett összeállítva, hogy aki részt vesz rajtuk, az gördülékenyebben veheti a munkakeresés akadályait. A különböző tréningek, tanácsadások és előadások a karrierépítéstől az interjú gyakorlatig terjednek, de ha valaki arra kíváncsi, hogy az írása mit árulhat el róla a leendő munkaadóinak, a grafológushoz is betérhet, természetesen ingyen. A legnagyobb érdeklődés, amit a kígyózó sor méretéből következtettem a szakmai próbainterjú helyiségei voltak. Itt a látogatók a végzettségük szerinti állás interjúhelyzetét tapasztalhatták meg, amiről Gaál Brigitta, pécsi egyetemista szerint: kőkemény volt. Brigitta örül, hogy ilyen tétnélküli helyzetben érezhette meg a felvételi beszélgetés gyakorlatát. Legalább már tudom, hogy mire számíthatok, ha egy nagyvállalathoz jelentkezem - nyilatkozta Brigitta.

Ferencz Lajost az nyűgözte le, amit a grafológus mondott el róla, néhány kéziratos mondatából. Ferenc aggodalommal gondolt arra, hogy ezt egy interjún bármikor kérhetik tőle, de a szakemberek megnyugtatták: mindez egyáltalán nem kötelező, csak lehetőség a kiválasztáshoz.

A kiállítók

A kiállító cégek szerint a mérnökökre és informatikusokra van elsősorban szükség, de az elmúlt évekhez képest növekvő kereslet mutatkozik a különböző gazdasági szakmák iránt is, de a gazdasági világválság lecsengését jelzi, hogy ismét szerepelnek az állásajánlatok között építész- és építőmérnökök számára meghirdetett állás.
Az előző Műegyetemi Állásbörzéhez képest érezhető növekedés figyelhető meg a kiállítók számába, viszont a munkaerő-kölcsönzők, a személyzeti tanácsadók és fejvadászok legalább 20%-al vannak kevesebben.

A kiállítás méltán legnépszerűbb standja a LEGO-é volt, akik nem csak konkrét, betölthető állásajánlatokkal, de egy játszóházzal is készültek a debütálásra. A látogatók - nyilván, mert a többségüknél a gyermekkor még élő valóság - lelkesen építgették a különféle konstruktív formákat, melyeket ki-ki az állásbörze végén haza is vihetett.