A kiegyensúlyozott életvitelre inkább a sok túlóra és az esti vagy hétvégi munkavégzés jelent veszélyt - derült ki a Randstad Awardhoz kapcsolódó reprezentatív kutatásból.

Európai összehasonlításban viszonylag sokat ingázunk: átlagosan 37 perc alatt érünk a munkahelyünkre, aminél csak a svájciak utaznak többet (átlagosan 46 percet). Ennek ellenére nem vagyunk elégedetlenek, sőt, a magyarok többsége, 55 százaléka így is kevesebbet utazik jelenleg, mint amennyit egy jó állásért vállalna.

A jó munkáért vállaljuk az ingázást

Hazánkban hatból csak egy ember mondta azt, hogy most többet ingázik, mint amennyit még elfogadhatónak tart. A felmérésben megkérdezettek átlagosan 48 percnyi utazást tartanak elfogadhatónak egy jó állásért, ami több az európai átlagnál.

"A részletes adatokból két nagyobb csoport rajzolódik ki: a megkérdezettek 36 százaléka 30-44 perc utazást vállalna még szívesen, ugyanakkor 42 százalék akár egy óránál többet is utazna a munkahelyére. Ebben a kérdésben azonban óriási szerepe van annak, hogy nagyvárosban vagy vidéken lakik az ember, és hogy milyen közlekedési lehetőségekkel rendelkezik" - tette hozzá Baja Sándor, a Randstad ügyvezető igazgatója. (A Randstad Hungary száznál is több állásajánlatot kínál a Profession.hu-n!)

Kiborít a túlóra

A felmérésből az is kiderült, hogy a magyarok számára a legnagyobb veszélyt a munka és magánélet egyensúlyára a túlóra és az esti vagy hétvégi munkavégzés jelenti.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

"Európa több országában inkább úgy gondolják, hogy a kedvezőtlen munkahelyi környezet vagy a rossz kollegiális viszony boríthat fel egy kiegyensúlyozott életet. Számunkra azonban fontosabbnak tűnik, hogy a hétköznap estéket és a munkaszüneti napokat a családunkkal tölthessük, ezért cserébe többet elviselünk a munkahelyen" - magyarázta Baja Sándor.

A legfontosabb a megbízhatóság

A kutatás arra is kitért, hogy a megkérdezettek milyen "jellemvonásokat" keresnek leendő munkaadójukban. A magyarok számára a megbízhatóság a legfontosabb egy munkáltatónál, ezt a biztonság követi.

"Érdekes módon nálunk a tisztesség a harmadik helyre szorult, míg Európában ez a legfontosabb szempont a munkavállalók számára" - tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkahely, ingázás, utazás, állás, munka-magánélet, túlóra