Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mire jó a motivációs levél?

A motivációs levélnek több célja is van, először is fel kell, hogy keltse az olvasó (HR-es vagy fejvadász) érdeklődését, hogy behívja Önt egy személyes beszélgetésre. Másik célja, hogy az önéletrajzban felsorolt száraz, tényszerű információkat kiegészítve jobban megmutathatja saját magát is. Röviden elmondhatja, hogy milyen motivációi és céljai vannak, miért lenne alkalmas az adott munkakörre.

A pályázók sokszor (helyesen) nagy gondot fordítanak a szakmai önéletrajz elkészítésére és ennek a megírásában annyira elfáradnak, hogy nem marad erejük egy alapos és személyes motivációs levelet írni, csak összecsapják 3 sorban, és már küldik is.

A motivációs levél és az önéletrajz szorosan összetartoznak. Változó, hogy a HR-esek és a fejvadászok melyiket olvassák el először, de tény, hogy egy meggyőző és egyedi motivációs levél támogatja az önéletrajzot.

Mielőtt hozzá fogna a motivációs levelének elkészítéséhez, gondolja végig, hogy a jelenlegi munkaerő-piaci helyzetben minden állásra több tucat jelentkező küldi el az anyagát. Mitől lesz egyéni, meggyőző és hatásos az Ön anyaga?

A jó önéletrajz világosan megmutatja, hogy a jelentkező milyen tapasztalatokkal rendelkezik, mihez ért, amely a cégnek hasznos lehet. A jó motivációs levél azt az érzetet kelti a cég képviselőjében, hogy a levél írója ismeri a cége hátterét és megvan benne a kellő motiváció, hogy az eddig szerzett szakmai tapasztalataival a cég által átélt problémákra és kihívásokra tud hasznosítható megoldást kínálni.

Tegye fel saját magának is a kérdést, hogy mi nyerte el a tetszését a pályázati kiírásban? Miért érzi úgy, hogy ezt a pozíciót be tudná tölteni?

  A jó motivációs levél segít az állás elnyerésében  

Milyen a jó motivációs levél?

A levél hivatalos stílusban íródjon, egy A4-es oldalnál ne legyen hosszabb, de egy jól összeállított levél fél oldalon is lehet átütő. Stílusban, külső jegyeiben is harmonizáljon az önéletrajzzal.

Kerülje a paneleket, tehát az olyan nagyon gyakran alkalmazott frázisokat, mint csapatjátékos, dinamikus, kiválóan kommunikáló. Ezek helyett keressen más, önre jellemző jelzőket. Továbbra kerülje az amerikai karrierkönyvek magabiztos szófordulatait, melyek Magyarországon inkább visszatetszést keltenek, például a levelet úgy befejezni, hogy „leendő munkatársa: Kovács Anna”

A motivációs levél azt kell, hogy sugallja, hogy erre az állásra íródott és nem egy uniformizált levelet másolt le, ezért a dátumot mindig frissítse, és csempésszen bele az adott cégre vonatkozó információt. Lehetőleg név szerint szólítsa meg, akinek írja, némi utánjárással általában kideríthető, hogy kinek küldi a levelet.

Még véletlenül se írjon arról, amit nem tud, ne sajnálkozzon munka tapasztalatának hiánya miatt. „Sajnos eddig még nem volt alkalmam szakmámba vágó feladatokat végezni…”

Fogalmazza meg, hogy miért érdekli az állás, mennyire van szakmai célkitűzéseivel összhangban, hangsúlyozza, hogy hosszú távon gondolkodik. Térjen ki arra, hogy miért motivált az állás megszerzésére, mutasson rá, hogy az Ön céljai mennyire esnek egybe a vállalati célokkal.