Jelentkezz!

A Google magyar származású HR-vezetője, Laszlo Bock legfrissebb LinkedIn bejegyzésében lerántja a leplet a legelterjedtebb önéletrajz hibákról. A szakértő szerint az alábbi bakik annyira gyakoriak, hogy ha sikerül az összeset elkerülnünk, már önmagában ez által kiemelkedhetünk a tömegből.

Laszlo Bock saját bevallása szerint eddig mintegy 20 ezer önéletrajzot nézett át személyesen a Google-nél, ahol nem ritka, hogy összesen heti 50 ezer CV is befut a toborzási munkatársakhoz. Tapasztalatai szerint a beérkező pályázatok közül néhány briliáns, a többség az "OK" kategóriába tartozik és rengeteg a katasztrofális.

"A legnehezebb, hogy pályafutásom eddigi 15 éve alatt újra és újra ugyanazokkal a hibákkal szembesültem, és ezek közül akár egyetlen is ahhoz vezet, hogy az illető életrajza a kukában landol. A leglehangolóbb, hogy tudom, hogy ezeknek a jelölteknek a többsége jó, illetve kiváló ember. De tisztában kell lenni vele, hogy egy hihetetlenül versenyszellemű piaci környezetben a kiválasztási szakértőknek nem szükséges kompromisszumot kötni a minőség terén. Elég egyetlen apró hiba, és a HR-menedzser félreteszi egy egyébként érdekesnek ígérkező jelölt pályázatát."

Bock szerint ha azt gondoljuk, hogy az önéletrajzunk tökéletes, vessünk egy pillantást az alábbi listára, mert "garantált, hogy az olvasók felének CV-je legalább egyet tartalmaz az 5 fő hiba közül".

1. Elütések, helyesírási hibák

A lehető legalapvetőbbnek tűnik, hogy nem hagyunk helyesírási, nyelvhelyességi vagy stilisztikai hibát az önéletrajzban, mégsem sikerül betartani. A CareerBuilder amerikai karrier oldal felmérése alapján az önéletrajzok 58 százalékát úgy küldik ki a jelentkezők, hogy nem makulátlanok helyesírási szempontból.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy csak a hanyag jelöltek esnek ebbe a hibába, akik arra sem képesek, hogy átolvassák a kész "művet", a gyakorlat azonban azt mutatja, hogy éppen azok a jelentkezők vannak a leginkább kitéve az elütéseknek, akik folyamatosan a CV tökéletesítésére törekszenek.

A Google magyar HR-ese elárulta, mit ne írjunk az önéletrajzba

Bock szerint az MBA végzettségű, magasan képzett pályázók esetén jól megfigyelhető, hogy többször is alakítottak a dokumentumon és kiegészítették a szöveget. A javítások, beszúrások, cserék azonban ahhoz vezettek, hogy egy-egy dátum elcsúszott, a közbeékelt tagmondat miatt pedig az alany és az állítmány már nem egyezett meg a végső szövegben. Az ilyen hibák halálosak, a munkaadó ugyanis arra következtet belőlük, hogy az illető nem figyel a részletekre és nem elkötelezett a minőség iránt.

A megoldás: olvassuk át soronként a dokumentumot a legelejétől úgy, hogy mindig az adott mondatra és sorra koncentrálunk. Mutassuk meg valaki másnak is, aki friss szemmel átnézi és kielemzi az önéletrajzot.

2. Nem megfelelő hosszúság

Laszlo Bock szerint alkalmazzuk az alapszabályt, mely szerint minden tíz év tapasztalatra 1 oldalt szánjunk. Ha azt gondoljuk, hogy szakmai pályafutásunk 20 évét lehetetlen beilleszteni egy kétoldalas önéletrajzba, gondoljuk át, hogy egy 3-4 vagy akár 10 oldalas pályázatot senki sem fog komolyan átnézni. Ahogyan Blaise Pascal fogalmazott: "Írtam volna rövidebb levelet, de nem volt rá időm." Egy ropogós, tömör, koncentrált önéletrajz azt mutatja a munkaadónak, hogy képesek vagyunk összefoglalni dolgokat és prioritás alapján válogatni egy információhalmazból.

Bock szerint az önéletrajz egyetlen célja, hogy állásinterjúhoz juttasson minket, nem pedig az, hogy meggyőzze a HR-est, hogy vegyen fel minket. Arra sem kell törekednünk, hogy elmeséljük életünk történetét. Ha már a felvételin ülünk szemben az interjúztatóval, szinte semmit nem számít, mi van leírva az önéletrajzban. Tekintsük át még egyszer tehát a CV-t, mert nagy valószínűséggel túl hosszú.

A Profession.hu Önéletrajz készítőjét itt találja!

3. Formázás

Hacsak nem egy dizájner vagy művészi állásra készülünk, a tiszta és jól áttekinthető dokumentum legyen a cél. Felejtsük el a színes hátteret, vagy váltakozó betűtípusokat. Az oszlopok legyenek egyvonalban, a név és elérhetőség pedig a dokumentum minden egyes oldalán legyen feltüntetve.

Ha tehetjük, nézzük meg az elkészült művet Google Docsban és Wordben is, valamint csatoljuk e-mailben és nyissuk meg "előnézetben". Jó ötlet az is, ha pdf-ben mentjük el. A jelöltek által gondosan összeállított formázás sok esetben szétesik, amikor különböző programokban nyitja meg a munkaadó az önéletrajzot.

4. Bizalmas információ kiszivárogtatása

Az egyik "vörös posztó" a munkaadó számára, amikor a jelölt a versenytársakról szivárogtat ki bizalmas információt. Ezt valószínűleg meg fogja tenni a következő céggel is, aki alkalmazni fogja.

Bock felidéz egy esetet, amikor az illető korábban az Egyesült Államok vezető tanácsadó cégeinek egyikénél dolgozott, ahol szigorú titoktartásra kötelezték a dogozókat. Nem szivároghatott ki, milyen ügyfelekkel dolgoznak együtt. A jelölt az önéletrajzban így fogalmazott: "A Washington állambeli Redmondban székelő vezető szoftvergyártó cég tartozott az ügyfeleim közé." A jellemzés során az illető nem írta ugyan le, hogy a Microsoftról van szó, ettől mindenki számára egyértelmű volt. A jelöltek próbálnak eleget tenni titoktartási kötelezettségüknek, ugyanakkor szeretnének a kiváló referenciával ékeskedni. Nem jó ötlet.

Ilyen IT-fejlesztő és programozó állásokat kínálnak a munkaadók a Profession.hu-n!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

5. Hazugságok

Hazudni az önéletrajzban soha nem éri meg, és Laszlo Bock elmondása szerint még vezérigazgatókat is kirúgnak, ha utólag rajtakapják őket, hogy a vállalathoz való felvételükkor nem állítottak igazat a CV-ben.

A jelöltek általában az alábbiakban hazudnak:

- egyetemi évek alatt elért érdemjegyeket kozmetikázzák
- egy online végzett kurzusról nappali tagozaton szerzett képesítésként számolnak be
- a vállalatnál töltött évek számát felfelé kerekítik
- a felügyeletük alá tartozó csapat létszámát "bővítik"
- a sales eredményeiket szépítik

Bock szerint a hazugságok meglepően könnyen leleplezhetőek az internet, referencia ellenőrzések vagy a vállalatnál dolgozó volt kollégák megkeresésével. A hazugságok ráadásul akár örökre "követhetnek" minket. Bock szerint, ha 15 év múlva előléptetnek, vagy óriási sikereket érünk el és akkor derül ki, hogy a kezdetek kezdetén csalással jutottunk előnyökhöz, mindent elveszíthetünk.  

A Google magyar származású HR-vezetőjének további önéletrajz tanácsaihoz kattintson az alábbi linkekre:

- Ilyen a nyerő önéletrajz a Google szerint

- Őket alkalmazná a Google: az 5 nyerő tulajdonság

Címkék: önéletrajz, hibák, jelentkezés, álláskeresés, önéletrajzírás, resumé, elütések, típushibák

Szemlézte: Fogas Krisztina