Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Visszatért a munkanélküliség átlagos szintje az Európai Unióban a nemzetközi gazdasági válság idején mért rekordértékre: 9,7 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta. Magyarországon ugyanakkor idén egész évben csökkent ez a mutató – derült ki az Európai Bizottság novemberi munkaerő-piaci jelentéséből.

Az euróövezet 17 tagállamában a teljes EU-átlagnál is magasabb, 10,2 százalékos a munkanélküliség. Szeptemberben 23,3 millió állástalant tartottak számon a közel 500 millió lakosú unióban, számuk február óta közel 600 ezerrel nőtt. A bizottság a tagországok többségének esetében romló adatokról számolt be, szeptemberben csak Magyarországon, Németországban, Belgiumban, Csehországban, Svédországban és Írországban csökkent a munkanélküliség – adta hírül a távirati iroda. A jelentés külön kiemelte Magyarországot, hogy az idén folyamatosan csökkent az állástalanok aránya. (Arra azonban nem tér ki a jelentés, hogy az új álláshelyek egy része közmunkaprogram vagy részmunkaidős pozíció volt.)

Sok fiatal nem talál munkát

Az Európai Bizottság különösen aggódik a fiatal munkanélküliek arányának további növekedése és a tartósan állás nélküliek körének bővülése miatt. A 25 év alatti korosztály foglalkoztatási arányának javítását szorgalmazta Andor László, a foglalkoztatásért felelős uniós biztos egy bécsi rendezvényen.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az EU egyes tagállamaiban 30 százalék körüli vagy ennél is magasabb a fiatal munkanélküliek aránya. Az uniós biztos kitért arra is, hogy ezeknek a fiataloknak az egyharmada több mint egy éve munkanélküli. Ijesztő, de igaz, hogy még azokban a tagállamokban sem emelkedik a fiatalok körében a foglalkoztatás, ahol már javulóban van a gazdasági helyzet a válság után. Andor László hangsúlyozta: a tagállami kormányoknak kell ezt a trendet megfékeznie, de kiemelte azt is, hogy az Európai Bizottságnak is vannak programjai. Példaként említette a Youth@Work (Mozgásban az ifjúság) nevű programot, amelyről bővebben itt olvashatnak. https://www.profession.hu/hu/cikk/571

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb – szeptemberi – adatai szerint a pályakezdő álláskeresők száma 0,6 százalékkal csökkent az előző hónaphoz, és 2,6 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest. Számuk jelentősen júliusban ugrott meg, ekkor egy hónap alatt több mint 14 százalékos emelkedés volt – ez szezonális okokra vezethető vissza, ugyanis az iskolai év befejezése után azok a fiatalok, akiknek nem sikerül állást találniuk, regisztráltatják magukat a munkaügyi központokban.

A fiatalok ötöde munkanélküli

 

Magyarországon 55 ezer pályakezdő nem talált munkát szeptemberben, arányuk az összes nyilvántartott álláskereső tizede még soha nem dolgozott sehol. A legtöbb pályakezdő álláskereső Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben lakik. Csaknem 30 százalékuk legfeljebb 8 általánost, 16 százalékuk szakmunkásképzőt vagy szakiskolát, negyedük szakközépiskolát, 17 százalékuk gimnáziumot. A pályakezdők közel 4 százaléka technikumot végzett, és csak a 8 százalékuk diplomás.

Andor László szerint meg kell könnyíteni a képzésből a munka világába való átmenetet. Erre jó példaként említette az osztrák gyakornoki rendszert. Az Európai Bizottság arra bátorítja a tagállamokat: dolgozzanak ki garanciákat, hogy a pályakezdők négy hónapon belül elhelyezkedhessenek, illetve bekerüljenek másik képzési intézménybe vagy valamely munkaügyi programba. Kitért arra is, hogy a bizottság a gazdasági migrációt a munkaerő-piaci trendek előrejelzése, a diplomák és bizonyítványok kölcsönös elismerésének javításával igyekszik segíteni.

A tudásunk az árucikk

Európa a feltörekvő országokkal szemben a munka költségeinek terén nem, csak a minőség tekintetében képes felvenni a versenyt. A biztos szerint a következő 10 évben várhatóan 7,5 millióval több munkaerőre lesz szükség Európában, de a kereslet átalakul: a szolgáltató ágazat és a szállítás irányába tolódik el.

Nem a felsőoktatás gyártja a munkanélkülieket, hiszen a felsőoktatásból kikerülők majdnem 99 százaléka állást talál, a munkanélküliek többsége a 8 osztállyal sem rendelkezők köréből kerül ki – mondta Csaba László CEU közgazdászprofesszora egy konferencián. Szerinte a felsőoktatás fejlesztése legalább olyan jó befektetés lenne, mint a szakmunkásképzés.