Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ahány csésze, annyi féle kávé: eszpresszó, kapucsínó, hosszúkávé, cukorral, édesítővel vagy anélkül, esetleg megbolondítva csokival, karamellel, vagy kókusszal, és a sort mindenki ízlése szerint folytathatja. Karakteres íze, csábító illata sokakat rabul ejt, és akkor még nem is beszéltünk a fekete arany élettani hatásairól, amelyeknek népszerűségét köszönheti: felfrissíti a testet és a szellemet, élénkíti a figyelmet, segíti a koncentrációt, sőt akár a fizikai teljesítményt is növelheti – ha mértékkel fogyasztjuk. Egy csésze ebből a forró italból típustól függően 80-120 mg koffeint tartalmaz, azonban ha 400 mg-nál több koffein kerül a szervezetbe, heves színdobogást, idegességet, álmatlanságot okozhat, extrém esetben pedig a túladagolás halálos is lehet. Egy–két adagnál tehát ne igyunk többet, viszont használjuk ki ezeket az alkalmakat egy néhány perces szünetre, csevegésre a kollégáinkkal, vagy munka után is jó apropó lehet a habos fekete egy kellemes baráti találkozóra. Most pedig arra, hogy miközben elkortyoljuk, megtudjunk néhány érdekes tényt kedvenc frissítőnkről!  

A fekete arany: amit a kávéról tudnunk kell - munka, kávé, felfrissülés

Mi köze a kecskékhez?

A legenda szerint a kávét és annak semmihez sem fogható hatását egy kecskepásztor fedezte fel, mégpedig időszámításunk előtt 800 körül, Etiópiában, az állatok ugyanis a kávébab fogyasztása után eszeveszett ugrálásba kezdtek. Az első fekete italt egy vidéki szerzetes készítette, aki ennek köszönhetően egész éjjel ébren tudott maradni, így született meg a kávé, amely ma már a mindennapjaink részét jelenti. Rendkívül értékes árucikk, a kőolaj után második helyen áll a világkereskedelmi ranglétrán. A becslések szerint 2020-ra a világ kávéfogyasztása meghaladhatja a százhatvan millió zsákot (egy zsák súlya 60 kg)!

A tökéletes időpont

Nem mindegy, mikor is frissítjük magunkat a fekete arannyal. A kutatások szerint délelőtt fél tíz és fél tizenkettő között a legjobb elkortyolni a kedvenc nedűnkből, ami egyébként negyvenöt perc alatt kerül be a vérkeringésünkbe, és adja meg a kívánt löketet számunkra. Az ébredés utáni másfél órában nem ajánlatos hódolnunk a szenvedélyünknek a szakemberek szerint, ugyanis ilyenkor egyébként is magas a kortizon szintünk, amely azért felel, hogy felébredjünk. Hasonlóan kerülendő a déli tizenkettő és tizenhárom óra közötti kávéfogyasztás is, ahogy este fél hat után sem tanácsos koffeint vennünk magunkhoz (tea vagy egyéb üdítőital formájában sem), mert bizony megzavarhatja a természetes bioritmusunkat és alvási nehézségeket okozhat.  

A géneken múlik

Egyesek úgy vélik, hogy a kávé iránti szenvedélyt a génjeinkben hordozzuk – már, aki! Az öröklődő kávéivási szokásokat az 1960-as években figyelték meg első ízben. Egy aktuális tanulmány megállapította, hogy a forró ital fogyasztása bizonyos génekkel összefüggésbe hozható, vagyis, aki a PDSS2 génnel rendelkezik, több kávét dönt magába, mint akinek ez a gén hiányzik a DNS-éből. Az öröklött adottságoktól függ az is, hogy szervezetünk milyen gyorsan képes lebontani a kávét. Aki az említett gén birtokában van, annál a folyamat lassabban zajlik le.

A kávé sokak számára semmivel sem helyettesíthető, ami nem véletlen, hiszen egyetlen kávébab aromáját ezer összetevő határozza meg. Beindítja a munkanapokat, túllendít a holtpontokon, és üdítően hat a legnehezebb feladatok közepette is. Bánjunk azonban csínján vele: fektessünk kellő hangsúlyt az elegendő alvásra, és ha elfáradunk napközben, a sokadik csésze helyett inkább mozogjunk vagy levegőzzünk néhány percet, amiért az egészségünk is hálás lesz. Ha azonban folyamatosan túlterheltnek érezzük magunkat a munkahelyünkön, ajánlott új állás után néznünk: a legfrissebb lehetőségek vagy a jól fizető munkák között biztosan megtaláljuk a nekünk valót, de kereshetünk személyes preferenciáink szerint is. Frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy a munkaadók is ránk találhassanak, ha pedig CV nélkül pályáznak, használjuk a Mobilmunkát!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, munkahely, kávé, szenvedély, felfrissülés