A dolgozók felének csak álom a szabadság

A dolgozók felének csak álom a szabadság

Bár a hazai munkavállalók 40 százaléka kevésnek találja a szabadság mennyiségét, így is minden második dolgozóval előfordult már, hogy csak papíron ment szabadságra. 2 százalék pedig egyáltalán nem vette ki.

A közel 4000 dolgozó megkérdezésével készült "Szabadság - élünk vele?" című reprezentatív felmérésből kiderül, a munka mellett nem fordítunk elég időt a feltöltődésre, kikapcsolódásra.

Nem tudják kivenni a szabadságukat

A hazai munkavállalók 40 százaléka, ezen belül is leginkább a nők és a saját bevallásuk szerint nélkülözések közt élők találják kevésnek az adott évben kivehető szabadnapok számát, míg az anyagi biztonságban élők nagyobb része elégedett ezzel - áll - derül ki a Profession.hu legfrissebb kutatásában.

A dolgozók felének csak álom a szabadság

A megkérdezettek közel felével többször előfordult már, hogy csak papíron ment szabadságra, vagy munkája miatt meg kellett szakítania azt, esetleg felettese nem engedte el pihenni a kiválasztott időpontban. A ki nem vett szabadnapokat a dolgozók több mint felének nem fizeti ki a munkáltatója, arról azonban, hogy mikor megy szabadságra, 52 százalék nagyobb részben szabadon dönthet.

A munkavállalók közel egyharmada nem tudja kivenni az összes szabadságát az adott évben: a szabadnapokból átlagosan 36 százalék marad meg év végén. Aggasztó az az eredmény is, hogy az említett 8 százalék egyáltalán nem, vagy csak pár napra megy szabadságra. Ez leginkább a felső vezetőkre és az egyéni vállalkozókra jellemző.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A válaszadók tizede nem szeret kiesni a munkából, illetve 5 százalék kifejezetten munkamániásnak vallja magát. Az alapfokú végzettséggel rendelkezők és a rosszabb anyagi helyzetben lévők körében az átlagosnál magasabb azon munkavállalók aránya, akiknek szabadnapjaik legalább fele megmarad év végére.

Kevesen tudnak nyaralni

Azok, akik nem tudják kivenni az összes szabadnapjukat, az esetek közel felében az elvégzendő munka mennyiségében látják pihenésük akadályát. Tízből négy esetben viszont a helyettesítés nem megoldott és további 12 százalék nyilatkozott úgy, hogy amúgy sincs pénze nyaralásra.

A kutatásból kiderül az is, hogy bár a résztvevők 35 százaléka külföldi szállodában pihenne legszívesebben, erre mindössze 9 százaléknak van lehetősége. A belföldi turizmus szempontjából viszont jó hír, hogy minden harmadik munkavállaló nyaral belföldön panzióban, apartmanban vagy látogatja meg barátait, ismerőseit.

Pozitív eredmény, hogy a megkérdezettek több mint fele maga dönti el, mikor megy pihenni, a legtöbben (71 százalék) több részletben veszik ki szabadnapjaikat. A dolgozók 34 százaléka egy hétre, 20 százaléka pedig kevesebb, mint 1 hétre utazik el. Biztató, hogy vannak olyan munkahelyek, ahol több mint 3 hétig pihenhetnek az alkalmazottak a nyári időszakban, még akkor is, ha ez csupán a megkérdezettek 6 százalékára igaz.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: szabadság, nyár, nyaralás, munkahely, munkamánia

További cikkek a munkaerőpiaccal kapcsolatban