Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

László Csaba idén próbál meg először nyári munkát vállalni, mert most töltötte be a 16. életévét, ami a legális munkavállalás alsó korhatára. Tavaly a barátom egy magántulajdonú kisközértben húzott le másfél hónapot, amit ő inkább egy jó és hasznos buliként írt le, mint kemény munkaként - meséli a másodikos gimnazista, aki reménykedik abban, hogy hasonló szerencsével végződik az első szárnypróbálgatása a munkaerőpiacon.

Törvényes keretek híján veszélyes

Nagy Nóra a Multi-Job Iskolaszövetkezet kivitelezési asszisztense arra figyelmezteti a nyári munkát kereső diákokat, hogy szerződés nélkül - bármilyen csábító is az ajánlat - ne vállalják el a munkát. Jellemző, hogy ha nincs szerződés, nincs fizetés sem. Természetesen vannak kivételek, de a feketén foglalkoztatott diákok többsége munkabér nélkül, vagy minimális ellentételezéssel kénytelenek átesni a munkaerő-piaci tűzkeresztségen.

Dobogón az irodai munka és a csomagolás, borítékolás

Nagy Nóra tapasztalatai szerint a válság nem növelte érezhetően a diákok nyári munkakedvét. A potenciális korcsoportban sincs változás, ami évek óta a 16 és 22 éves kor között koncentrálódik. A nemek közötti arány is egyre inkább egyenlítődik ki. Legtöbben egy hónapot szeretnének munkával tölteni, amit elsősorban egy iroda légkörében tudnak elképzelni. A legtöbb diákot azonban a hipermarketek alkalmazzák. Itt lehet áruval feltölteni a polcokat, csomagolni, takarítani, vagy a pénztárban tevékenykedni. Aki az utóbbit választja, annak egy nap betanulási idővel is kalkulálnia kell.

Természetesen, aki nem töltötte be a 18. életévét az nem dolgozhat éjszakai műszakban, de aki igen, az számíthat erre a munkabeosztásra is. A keresetek átlagosan óránként 500 forint körül mocorognak, amiből SZJA járulékot is vonnak, havi 71.500 Ft-ig 18 %-os kulccsal, ami ebben a magasságban havi 9.000 Ft mínuszt jelent.

A munkavállalás feltételei: 

- Iskolalátogatási igazolás (eredeti példány, nem fénymásolat), ami az aktuális félévre vonatkozik, ám egy hónapnál nem lehet régebbi 
- Adókártya 
- TB kártya 
- Érvényes személyi igazolvány, lakcímigazoló kártya 
- Bankszámlaszám: (ha nincs, az iskolaszövetkezet kirendeltségén igényelhető). 
- Belépési nyilatkozat, ami a kirendeltség irodáiban azonnal kitölthető.

Bővebben a diákmunkáról: http://diakmunka.lap.hu/

DIÁKMUNKA ÁLLÁSOK A PROFESSION.HU OLDALON >>