Mint köztudott, a cafeteria rendszeren keresztül a munkáltató olyan jövedelemhez juttatja a dolgozóit, amely kisebb adó- és járulék teherrel jár, mint a bérjellegű jövedelmek, ugyanakkor hozzájárul a dolgozók jól-létének növeléséhez.

Pszichológus, ,,zöld asztal", magánbölcsőde

Frajna Piller Annamária HR szakértő szerint az átlagos koncepciótól eltérő, kreatív cafeteria juttatásokra leginkább ott találunk példát, ahol az átlagnál magasabb javadalmazás mellett nyújtják ezt a kiegészítő ösztönzőt a munkáltatók, vagyis az így juttatott jövedelem ,,nem kenyérre kell". Ezeknél a vállalatoknál választható béren kívüli juttatásként lehet igénybe venni például pszichológus, életvezetési tanácsadó, coach, magán bölcsődék, óvodák, iskolák szolgáltatásait, vagy akár irodai masszázst is.

A kreatív béren kívüli juttatások körét bővítik a vállalatok által biztosított pihenőszobák, ahol a munkaidő előtt, alatt vagy után a dolgozónak lehetősége van a relaxálásra, kikapcsolódásra. Hasonlóan népszerű pluszjuttatás a ,,zöld asztal" az étkezőben, megrakva zöldséggel, gyümölccsel, amelyet egy egészségtudatos munkáltató biztosít a dolgozóinak.

Az 500 főt foglalkoztató SAP-nál például széles körű a cafateriát is tartalmazó benefit csomag, melynek fókuszpontjában a ,,well-being" biztosítása áll. Ennek keretében pl. szakértők segítségével előadásokat szerveznek az egészség különböző aspektusaiban, teret engednek a munkatársi kezdeményezéseknek is, mint például társasjáték partyk biztosítása, de a vállalati fitness terem is a dolgozók rendelkezésére áll.

Extra szabadság, mint cafeteria

Szabó Zsuzsanna, az SAP Hungary Kft. HR igazgatója szerint a cafeteria kereteinek kreatív felhasználása kizárólag egy irányt jelenthet: az adott adórendszer keretein belül a lehető legtöbbet juttatni a munkavállalónak olyan portfolióból, amely a legnagyobb elégedettséget váltja ki a dolgozók körében. A másik irány, amikor a munkáltató a dolgozók életkorának, és egyéb adottságainak figyelembe vételével olyan elemet juttat, amely adózás és járulékfizetés szempontjából nem kedvező, azonban a munkatársak motivációját, lojalitását oly mértékben növeli, hogy befektetésként tudja azt ,,realizálni" a vállalat - véli a szakértő. A magyarországi jelenlegi helyzetre vetítve ez az irány kiterjedhet a lakásfenntartási költségek támogatására, amely új cafeteriás elemként behozható.

Sok munkavállaló számára a legfőbb érték szabadideje. Minden ez irányú juttatási forma elégedettséget vált ki. Adó és járulékfizetési szempontból nem kedvező, azonban a ,,megtérülése" sokszoros annak az eljárásnak amikor a munkáltató úgynevezett céges, extra szabadságot ad a munkatársaknak - emelte ki Szabó Zsuzsanna. Ez még nem tipikus cafeteria elem, azonban látható, hogy azon cégek, akik a Céges Extra Szabadság intézményét bevezették, a hiányzások csökkenését és a magasabb teljesítmény megjelenését tapasztalhatták.

Ami ma még nem gyakorlat, de kiemelten ajánlott, az a munkatársak egészségmegőrzése, azaz prevenciós, megelőző jellegű egészség támogatás - véli a szakértő. Egy elemzést lekérdezve könnyen megkaphatják a cégvezetők azt az eredményt, amelyet a munkatársak hiányzásokkal töltenek. A hiányzásnak lehet több indokolt, és kevésbé indokolt háttere. Itt egy kis energiával ( pl. a munkatársak számára ingyenes vitamin automaták felállításával) az 1-3 napos megfázásos betegségei kiküszöbölhetőek, és a gesztus önmagában, hogy cége törődik egészségével növeli a lojalitásának fokát is - tette hozzá.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

2013: Erzsébet vezet

Az új cafeteria elemek beemelésére való hajlandóságot mutatja egy friss tanulmány is. Dara Péter, a DEVISE Hungary ügyvezető igazgatója a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft.-vel együttműködésben készült ,,Mi lesz a bérekkel és juttatásokkal 2013-ban?" című kutatásában megjegyzi, hogy a cafeteria-elemek toplistáját vizsgálva szembeötlő, hogy idén a béren kívüli juttatásokat adó cégek 98 százaléka tervez Étkezési Erzsébet-utalványt biztosítani dolgozói számára, különböző keretösszegben. Többségük kihasználja az idei évben megemelt 8000 Ft/fő/hó kedvezményes adózású keretösszeget, azonban 14 százalékuk még ezt is túllépi.

A SZÉP Kártya különböző alszámláira adható juttatások, valamint az egészségpénztárba és az önsegélyező pénztárba történő munkáltatói befizetések vonatkozásában mért kétharmados munkáltatói szándék azt jelzi, hogy a cégek vezetői közül egyre többen ismerik fel a munkáltatói gondoskodás fontosságát a pihenés, az étkeztetés, az egészségmegőrzés és a sport tekintetében - véli Dara Péter.

Az iskolakezdési támogatást - amely 2013-tól már utalvány formájában is történhet -, illetve a korábbi években elterjedt helyi utazási bérlet biztosítását, és az önkéntes nyugdíjpénztárba utalt céges hozzájárulást a munkáltatók több mint fele felvette vagy felvenni tervezi a választható elemek közé. A kockázati élet-, baleset- és egészségbiztosítás rendszeres havi díjának emelkedő tendenciájú céges finanszírozásával egyértelműen a munkavállalói elköteleződést lehet növelni - hangsúlyozta Dara Péter, aki egyben utalt arra is, hogy a változó gazdasági környezetben a munkáltatói gondoskodás, a hosszú távban való gondolkodás egyre inkább hozzájárulhat a dolgozók lojalitásának növeléséhez, amelynek kulcsszerepe lehet a cégek versenyképességében.
 

Szerző: Fogas Krisztina