Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A „magas labdára” Fata László a cafeteria szakértő szerint az érintett gazdasági szervezetek, cégek, vállalkozások reagáltak is és sok HR vezetőben merül fel az a gondolat, hogy speciális, eddig nem megszokott szabályokhoz köti a cafeteria rendszerét. Vagyis, személyes motivációra használja fel a rendszert. Aki keményen hajt, jól teljesít és húzza a cég szekerét, az - ennek megfelelő arányában - kapjon többet a cafeteria elemeiből is – vélik logikusan azok a HR vezetők, akik meglátták a változásban a lehetőséget.

A cafeteria szakértő azonban óvatosságra inti a munkáltatókat. A szakértő szerint nem kifejezetten a juttatások mértékének meghatározásához nyújt iránymutatást a munkajog. Megalkotásánál más elvek voltak irányadóak: eszerint az azonos munkakörök, azonos teljesítményének esetében azonos juttatásokat kell megállapítani. Így, - a törvény értelmezése szerint - ha eltérünk 2011-ben a béren kívüli juttatások személyre bontott egységes mértékétől, akkor bizony jó, ha van erre vonatkozóan valami írásos határozata, indoklása a munkáltatónak – ajánlja Fata László, aki hozzáteszi: A béren kívüli juttatások nagy részénél azonban minden indoklás elfogadható, amit a munkajog is megenged. Ellenkező esetben sérülnek a szabályok, ami egy vizsgálat során bírságot vonhat maga után. 

Pénztárak, külön szabályozás

Vannak még olyan béren kívüli juttatások, melyekre újabb szabályokat is figyelembe kell vennie a munkáltatónak 2011-ben. Ilyen az önkéntes nyugdíjpénztár, az egészségpénztár, önsegélyező pénztár alkalmazása, a béren kívüli juttatási csomagban. Az önkéntes pénztárakról szóló törvény 12. paragrafusa kimondja, hogy a munkáltatói hozzájárulás minden pénztártagsággal rendelkező munkavállalóra azonos összegű vagy a munkabérének azonos százalékában megállapított összeg lehet. Vagyis, ez az elem sem alkalmas arra, hogy azt motivációs eszközként használva váljon fegyverré a munkáltató kezében. 

Ez alól a szabály alól azonban csak akkor van felmentés, ha a dolgozó a munkáltatótól külön írásban kéri a munkáltatói hozzájárulás teljes összegének, vagy egy részének szüneteltetését, megszüntetését. Így a munkáltató nem hozhat saját hatáskörben olyan döntést, belső szabályt mellyel csökkentheti, faraghatja az önkéntes pénztárakba történő utalás mértékét, hiszen ilyenkor, - amennyiben nincs a munkáltató birtokában a lemondó nyilatkozat - egyértelmű, hogy nem a munkavállaló mondott le erről.