Kit nevezünk energiavámpírnak? Leginkább azt, aki negatív gondolatokkal és mondatokkal áraszt el bennünket, és a társaságában jelentősen el tudunk fáradni. A folyamatos panaszkodás, az állandó pesszimizmus, az áskálódás vagy éppen a felelősség másokra hárítása igen jellemző ezekre a kollégákra - nem csoda, ha energiáinkat lecsapolják, ha közelebb engedjük őket. Vannak azonban helyzetek, amikor nem kerülhetjük el velük a közös munkát, vagy legalábbis a kommunikációt.

Cikkünkben erre a helyzetre gyűjtöttünk össze néhány jól bevált praktikát! Nézzük, hogyan érdemes őket lefegyverezni, és mivel szerezhetjük vissza erőnket!

Így védjük ki az energiavámpír kollégát!

1. Kizárólag a legszükségesebb beszélgetésre vállalkozzunk vele. Amilyen gyorsan csak lehetséges, vegyünk búcsút tőle.

2. Ha tehetjük, akkor elsősorban írásban kommunikáljunk vele.

3. Ne lépjünk bele a csapdába, hogy megsajnáljuk, és elkezdjük vigasztalni, bátorítani. Ennek semmi értelme akkor, ha valóban energiavámpír az illető.

9 tipp energiavámpír kollégák ellen

4. Ne erőlködjünk azzal, hogy segítünk neki megoldást találni. Ez ugyanis őt egyáltalán nem foglalkoztatja.

5. Kizárólag annyi figyelmet szenteljünk neki, amennyi még számunkra nem megterhelő.

6. A beszélgetés során következetesen ismételgessünk néhány kérdést, mint például: "Most mihez kezdesz majd?" vagy "Mivel oldod meg a helyzetet?"

7. Megoldás lehet az is, ha konkrétan megbeszéljük vele a szituációt, és akár falhoz állítjuk: vagy mellőzi a panaszáradatait, vagy kérjük a vezetőinktől a közös munka átszervezését.

8. Minden negatív megjegyzésére azonnal reagáljunk egy pozitívval, például: "Már megint milyen depis az idő...", erre jó válasz lehet: "De milyen jó, hogy enyhült a kánikula, és felfrissült a levegő."

9. Ha szükséges, üljünk át másik helyre, kérjük az áthelyezésünket, vagy keressünk új munkahelyet! El sem tudjuk képzelni, mennyire felszabadító érzés egy energiavámpírtól távol kerülni.

9 tipp energiavámpír kollégák ellenÚJ MUNKA, JOBB CSAPAT: TÖBB MINT 11 000 MEGPÁLYÁZHATÓ ÁLLÁS ITT!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ne feledjük: mindenki a saját életéért és problémáinak megoldásáért felelős. Nem tartozunk ilyen téren senkinek semmivel - főleg, hogy az energiavámpír kollégáinkkal való foglalkozás az elvégzett feladataink eredményét jelentősen lecsökkentheti. Ezért pedig kár lenne, hiszen a teljesítményértékeléskor vagy a fizetésemelési igényeink jelzésekor minden bizonnyal a félgőzzel végigdolgozott időszakokra is emlékezni fog a főnökünk.

És még az is lehet, hogy nekünk fel sem tűnik: kevésbé dobtuk be magunkat egy-egy projektben, ám többet kávézgattunk-ebédeltünk a folyton rossz passzban lévő kollégáinkkal. Érdemes a munkát és a privát életünket elkülöníteni egymástól még akkor is, ha félig-meddig "terézanyunak" születtünk.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, kollégák, munkatársak, enegia, légkör, feladat, személyiség