Gondoljunk csak vissza, az egész hogyan kezdődött? Friss pályakezdőként beestünk a munkaerőpiacra, és elindultunk egy irányba. Miért pont arra? Mert éppen ilyen álláslehetőséget tudtunk megpályázni, mert hozzánk hasonló jelöltet kerestek, és még az is lehet, hogy csupán a pénzkereset szüksége hajtott az első munkahelyünkre. Az első munkahely - illetve már az első munkatapasztalat is - igen sok tanulsággal jár együtt. De ha mondjuk, már 5-10 éve dolgozunk, mit látunk visszatekintve: jó irányban haladunk? Egyáltalán van előttünk egy követendő út, amit szeretnénk bejárni?

Erről faggattunk ki öt embert: úgymond sikeres karriert is befutottakat, és olyanokat is, akik még keresik az igazi irányt. Nézzük, mit tanulhatunk az ő példájukból!

"Azért kezdtem el dolgozni egy logisztikai cégnél - avat be minket Adrienn -,mert fizetnem kellett az albérletet, és nem számíthattam a szüleim anyagi segítségére. Gyakorlatilag titkárnőnek vettek fel, bár úgy hívták már akkor, hogy asszisztens, de ez a cég még nem értette a különbséget. Én tényleg fénymásoltam, kávét főztem meg gépeltem szinte egész nap. Közgazdász diplomával és német szakmai középfokú tudással. Úgy gondolok erre vissza, hogy csak egy átmeneti időszak volt, kipróbáltam, de pontosan tudtam, hogy ez csupán egy indító ugródeszka ahhoz, hogy már ne pályakezdőként nézzenek rám egy következő állásinterjún. Aktívan kerestem emellett, minden vágyam az volt, hogy hozzám méltó munkát kaphassak! Ma, nyolc évvel később egy sikeres cég értékesítési csoportvezetőjeként soha nem főzetnék kávét az asszisztensemmel, hanem értelmes és képességeit fejlesztő feladatokkal bízom meg."

"Olyan, hogy 360 fokos karrier nincs, én azt gondolom -fejti ki Klára. - Mindig be kell áldozni valamit, különben miért lenne szükségünk hobbira? Számomra kevés jobb időtöltés van, mint amikor leülök a zongorám elé egy nap végén, és elkezdek játszani - na, olyankor megáll az idő. De ettől még nem lettem zongorista, hanem nap, mint nap megyek a munkahelyemre, és verselemzést meg helyesírást tanítok a diákjaimnak. Hasznos munkát végzek, a zene pedig mindig is a hobbim marad."

"Nekem nem a karrier a legfontosabb - vallja be Mónika. -Szóval nincs kifejezett karriertervem sem. Becsülettel teszem a dolgom a legjobb tudásom szerint, és úgy látom, hogy ez elég is. Elváltam, és egyedül nevelem a kisfiamat, sokkal több mindenre kell egyszerre figyelnem, minthogy most hirtelen karrieristává váljak."

5 tipp, hogyan építsünk karriert

"Tizenegy év után, amikor már az egészségem elkezdett romlani - osztja meg velünk Béla -,rá kellett jönnöm, hogy nagyon rossz helyen vagyok. Évekig csak sodródtam, fel akartam mutatni valamit, amire büszke lehetek: kereskedelmi vezetője lettem egy informatikai cégnek. Nagy volt a pörgés, a nyomás, a célok jó magasak, de megcsináltuk. Aztán másfél év után gyomorrákot diagnosztizáltak nálam. Mindent újra kellett gondolnom, a karrieremet is. De meggyógyultam, végre újra egészséges vagyok, és ma már csak ez számít."

"Persze, hogy van karriertervem - nyomatékosítja Imre -,hát hogyan lehet e nélkül dolgozni? Egyébként nagyon bosszantónak találom azokat, akik csak úgy sodródnak, élnek bele a világba, mindenféle célok és eredmények nélkül. Én ma ott tartok, amit három éve kitűztem magam elé, és nem minden a pozíció (szerk.: vezérigazgató-helyettes),mert ez ennél több: elismerés, tisztelet, bizalom, és felelősség van mögötte. Öt év múlva pedig már a saját sikeres vállalatomat fogom működtetni."

Ahogy interjúalanyaink példájából is látszik, az irányítás és a döntés minden esetben nálunk van, akár tudatosan építjük karrierünket, akár nem. Ahogy az is: mindig van lehetőség változtatni.

5 tipp, hogyan tervezhetjük meg a saját karrierünket:

1. Kerüljünk képbe a saját csomagunkkal: a legegyszerűbb dolog, ha készítünk egy ún. SWOT-elemzést. Vagyis írjuk össze az erősségeinket, a gyengeségeinket, és ezekből kiindulva vegyük számba a lehetőségeket és a veszélyeket is. Egy gyors példa:

- Ha erősségünk a kreativitás, de gyengeségünk a határidők betartása, veszélyes lehet számunkra egy saját vállalkozás, ahol nem kapjuk meg egy főnök kontrollját, számonkérését. Lehetőségként ebben a helyzetben jó választás, ha körbenézünk a művészeti rátermettséget igénylő álláshirdetések között.

- A gyengeségeinket végignézve gondoljuk át azt is: melyiken tudunk változtatni? Például egy nyelvtanfolyammal, tréninggel, új munkahely váltásával, stb.

2. Nézzük végig, milyen munkakörszintek passzolnak hozzánk: jók vagyunk a végrehajtásban? Igényeljük a folyamatos visszacsatolást? Csak vánszorgunk a felelősség terhe alatt? Akkor alkalmazotti munkakörökben gondolkodjunk, bár ez bizonyos mértékben fejleszthető a megszerzett tapasztalatok és jártasság függvényében. Irányító típusok vagyunk? Mennénk a magunk feje után? Tudunk hatni másokra? Ilyenek a menedzserek, a vezetők és a saját cégtulajdonosok.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

3. Pénzügyileg is tervezzünk! Nem elég cégekben és munkakörökben gondolkodni, objektív mércét is rendeljünk hozzá. És ez ne csak egy-egy éves periódusra szóljon, hanem lássuk tisztán magunk előtt azt is, hogy 5, illetve 10 év múlva milyen életkörülményeket teremtettünk munkánk gyümölcsével magunk - és már akár a leendő családunk - köré.

4. Mérjük fel a szükséges lépéseket! Vagyis ha vágyunk valamire, de mondjuk, még nem beszélünk elég jól angolul ehhez, keressük meg a lehetőséget a fejlődéshez. Ha szeretnénk pénzügyi területen sikeres pályát befutni, de jelenleg IT fejlesztői munkakörben húzzuk az igát, pályázzunk meg akár 1-2 szinttel lejjebbi munkakört, de legalább elkezdjük valahol! Onnantól kezdve már csak rajtunk múlik -és ha igazán szeretnénk, akkor nem is marad el az eredmény -, hogy gyorsabb tempóban továbbléphessünk.

5. Sorsdöntő lépéseink előtt mindig villanjon fel előttünk: mi a fókusz? Hová tartunk? Jó döntést hozok most, hogy elérjem a célomat? A saját utamat járom?

És végül egy jó tanács: tanuljunk mindenből és ne féljünk kockáztatni! Biztosan lesznek olyan momentumok a karrierünkben, amelyek látszólag rosszul sülnek el, felesleges köröket teszünk miattuk, vagy éppen nem visznek előre. Ez teljesen természetes. De ne felejtsük el belátni és észrevenni ezeket! Sokkal biztosabban haladunk tovább, ha negatív tapasztalatokat is szerzünk: legalább pontosabban fogjuk tudni: mi vezet zsákutcához, és legközelebb el tudjuk kerülni.

5 tipp, hogyan építsünk karriert Karriertervezéshez még több segítség: letölthető önéletrajz mintákat ITT találunk, a Profession.hu önéletrajz-készítőjét pedig ITT.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, karrier, előrelépés, tudatosság, karrierépítés