Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Létezik egy nagyon eredményes módszer, melyet tudatosan – és idővel ösztönösen – alkalmazhatunk, ha egy számunkra fontos személlyel minél nagyobb összhangra és szimpátiára törekszünk. Ehhez egy speciális testbeszéd technikát kell megtanulnunk, mely egymás tükrözésén alapul. Megmutatjuk a legfontosabb szabályait!

5 LÉPÉS, HOGY SZIMPATIKUSABBAK LEGYÜNK A FŐNÖKNEK

1. Megfigyelés

Ezzel kezdődik a módszer. A feladatunk az, hogy pontosan megfigyeljük az illető jellegzetességet, úgymint:

- testtartás

- gesztusok és mozdulatok

- hangnem

- szóhasználat

- légzés

Ha valakit először látunk, és fontos lenne alkalmazni a tükrözés módszerét, akkor az ismerkedés első perceit szánjuk erre. Utána már továbbléphetünk a következő pontra.

2. Gyakorlás

Kezdjünk el gyakorolni, de még nem a főnökünkön. Használjuk ki az adódó lehetőségeket, mondjuk a kollégáinkkal való megbeszéléseken. Válasszunk ki egyetlen dolgot, amit tükrözni fogunk – ld. fenti felsorolás egyik eleme. És csak erre koncentráljunk, illetve figyeljük a reakciókat, hogyan működik! Adunk ehhez pár tippet:

- Testtartás: ha valakivel nagyobb összhangba szeretnénk kerülni, vegyük át teljesen a testtartását. Például ha ő előrehajolva ül a széken, és kezében egy tollat tart, alkalmazzuk mi is ugyanezt. Ha a másik változtat a testtartás, 1-2 perc múlva (ne azonnal!) kövessük mi is.

- Beszéd: ha a másik személy viszonylag csendesen és lassan beszél, nagyobb szüneteket tart, idomuljunk mi is ehhez még akkor is, ha ez nem jellemző ránk. Ne foglalkozzunk ezzel, a célunk más most, gyakoroljuk a tükrözést.

5 tipp, hogy szeressen a főnök!

3. Különböző tapasztalatok szerzése

Ahhoz, hogy kiválóan tudjuk használni a tükrözés módszerét, több különböző személyen gyakoroljuk a technikát. És arra is figyeljünk, hogy mindig csak egy viselkedésjegyet válasszunk ki, hogy meg tudjuk figyelni, hogyan reagál az illető.

INKÁBB ÚJ MUNKAHELYET ÉS ÚJ FŐNÖKÖT KERESNÉNK? KLIKK IDE A TÖBB MINT 10.000 MEGPÁLYÁZHATÓ ÁLLÁSÉRT!

4. Összetett tükrözés elsajátítása

Ha az előző pontokat már jól alkalmazzuk, térjünk át az egy időben való kombinálásra. Vagyis egyszerre tükrözzünk több viselkedésjegyet is egy adott személy lekövetésével. Ez egy idő után rutinná válik, és szinte ösztönösen is belehelyezkedünk ebbe a viselkedésbe, ha a helyzet úgy kívánja.

5. Éles bevetésen

Alkalmazzuk a begyakorolt módszert élesben, a főnökünkkel szemben. Haladhatunk nála is lépésről lépésre, mindig csak egyetlen területet – például a testtartását – tükrözve, majd egyre több tényezőt követhetünk.

Miért hasznos mindez? Mert elkerülhető a legtöbb konfliktus, egyet nem értés, felesleges feszültség csupán azáltal, hogy a testbeszédünkkel egyértelműen azt sugalljuk: egy hajóban evezünk, és készek vagyunk a kooperációra. Valójában a tükrözés módszere ezt közvetíti – nemcsak a főnökünk számára, hanem az életünk bármely szituációjában. 

Próbáljuk ki, és használjuk egy kiegyensúlyozottabb, pozitív alkotással teli munka és magánélet megerősítéséhez!

Forrás: Emma Sargent – Tim Fearon: Társalgás, Scolar kiadó.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: főnök, munkahely, testbeszéd, kommunikáció