Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A legtöbb munkavállaló hajlamos rá, kezelni azonban csak akaraterővel lehet. Nézzük, mit is jelent a halogatás. Ilyenkor az erőteljes félelem miatt a logikával ellentétes módon nem kezdünk hozzá a feladatokhoz, annak ellenére, hogy tudjuk: maguktól nem készülnek el. A kérdés, hogy miért tesszük ezt? A halogatásnak semmi köze nincs a lustasághoz, inkább egy stresszkezelési módszerről van szó, amivel az agyunk próbál „megóvni” bennünket a félelemkeltő cselekedetektől, mint például amikor fel kell hívnunk egy ügyfelet.

Amikor tehát legközelebb azon kapjuk magunkat, hogy halogatjuk egy e-mail megfogalmazását vagy egy riport elkészítését, gondoljunk arra, hogy egy természetes „önvédelmi” mechanizmusról van szó, amellyel agyunk a stresszes helyzetektől szeretne megóvni. Természetesen, ha engednénk minden ilyen érzetnek, akkor életünk az örök halogatásból állna, és semmit nem lennénk képesek elvégezni, beleértve a reggeli felkelést.

Íme 5 módszer, hogy megszüntessük a halogatást, és ne görcsöljünk rá a munkára:

1. Alkalmazzuk az 5 másodperces szabályt!

A halogatás során gyakorlatilag egy ördögi körbe kerülünk. Idegesek vagyunk az előttünk álló feladatok miatt, ezért rákattintunk a közösségi médiára és fotókat, cikkeket nézegetünk vagy zenét hallgatunk annak érdekében, hogy egy kicsit feldobjuk a hangulatunkat. A könnyű „fájdalomcsillapítót” jelentő figyelem elterelők azonban csak a drága időnket rabolják, és utána még nagyobb lelkiismeret-furdalás tör majd ránk. Megoldás lehet, ha bevezetünk egy rituálét, amit akkor alkalmazunk, amikor halogatáson kapjuk magunkat.

Gondoljunk egy rakétakilövő állomásra és számoljunk vissza 5-től nulláig! Amikor kimondtuk, hogy „zéró”, gondolkodás nélkül azonnal vessük bele magunkat a munkába. Egyszerűen csak kezdjünk bele az egészbe és ne csináljunk olyan nagy ügyet a "startból". Az „5 másodperces szabályról” először Mel Robbins motivációs előadó beszélt egy TED Talk előadáson. A visszafelé számolás és a hirtelen elkezdés segít azt a löketet megadni, ami ahhoz szükséges, hogy a folyamatos „agyalást” átugorva végre hatékonyak legyünk.

2. Bontsuk apró feladatokra!

Ha azon vesszük észre magunkat, hogy valami nagy feladat előtt állunk, mely félelemmel tölt el, bontsuk apró lépésekre a munkafolyamatot és mindig csak a következőre koncentráljunk. Tapasztalatok azt mutatják, hogy a munkavállalók szeretnek kisebb feladatokon a lehető leghamarabb túlesni. Egy apróbb munkának a végére érni, még ha nem is a teljes célt értük el vele, pszichológiailag jó hatással van ránk.

5 tipp, hogy ne halogassunk a munkahelyen

3. Ne áldozzuk fel a jövőt a jelen oltárán!

Az egyik leggyakoribb indok, ami miatt nem tudunk hozzálátni bizonyos feladatokhoz, nem más, mint hogy a jövőbeli sikerek és előnyök helyett hajlamosak vagyunk a jelenbeli, azonnali dolgoknak elsőbbséget adni. "Megírom még ezt a pár e-mailt és elintézek pár dolgot, majd csak utána kezdek hozzá a marketing beszámoló elkészítéséhez, a leadási határidő úgyis csak 2 nap múlva van" - érvelünk, amikor pontosan tudjuk, hogy a halogatás vége az lesz, hogy az utolsó pillanatban, hihetetlenül stresszes állapotban fogunk hozzákezdeni, és valószínűleg késve is fogjuk leadni.

Megoldás: tervezzük el a napunkat már előző este és írjuk fel egy papírra azt a 3 dolgot, amire koncentrálnunk kell a nap folyamán. Végig tartsuk szem előtt és bármilyen „sürgős” elintéznivaló is jön közben, tartsunk ki elhatározásunk mellett.

4. Fordítsuk hasznunkra a technológiát!

Ha az akaraterőnk cserben hagy, forduljunk a technológiához. Ha például nem tudjuk megállni, hogy közösségi oldalakat böngésszünk és ezzel akár hosszú órákat lecsípjünk a munkaidőből, telepítsünk olyan applikációt gépünkre, mely automatikusan blokkolja a "figyelemelterelő oldalakat" egy bizonyos idő lejárta után.

5. Kössük magunkat külső határidőkhöz!

Képzeljük el, hogy megígérjük magunknak, hogy végzünk egy bizonyos projekttel délután ötig. Ez esetben a halogatásnak semmi sem szab gátat, hiszen a saját magunknak tett ígéretet a legkönnyebb megszegni. Ígérkezzünk el azonban egy találkozóra háromnegyed hatra, és máris sokkal nagyobb eséllyel fogjuk betartani az ígéretünket. Legyen az egy tornaóra, színház vagy találkozó, a tudat, hogy valahol várnak minket, és számítanak ránk, az egyik legnagyobb motiváló erő arra, hogy valóban be is fejezzük feladatainkat.

Fontoljuk meg a fenti tanácsokat és kamatoztassuk sikerrel a mindennapi munka során. Még nem találtuk meg álmaink munkahelyét? Folyamatosan figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha növelni akarjuk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra itt. Minél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket hozunk majd.

Készítette: Fogas Krisztina