Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Arra, hogy az önéletrajzunk miért nem volt sikeres és miért nem hívtak be minket állásinterjúra, viszonylag nehéz általánosságban válaszolni. Annyi azonban bizonyos, hogy ha a benyújtott pályázatra nem kapunk választ, annak többek között az lehet az oka, hogy az önéletrajz és a kísérőlevél alapvető hibákat tartalmaz.

Íme, az 5 legalapvetőbb baki, amelyeket jó, ha megpróbálunk elkerülni, mert nagy valószínűséggel ezek egyike, vagy akár több is közrejátszhat abban, ha válasz nélkül marad jelentkezésünk.

1. Cégnév, dátum és titulus száraz halmaza

Egy kísérőlevél vagy önéletrajz még önmagában nem tekinthető megfelelő "jelentkezésnek" egy állásra. Amikor az önéletrajz másból sem áll, csak az eddigi munkahelyeinken betöltött titulusok és a cégnél töltött időszakok felsorolásából, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem keltettünk jó benyomást. Az sem javít a helyzeten, ha pár elcsépelt kifejezést odaírunk a munka jellemzéséhez, mint például: "adatbázisok frissítése".

Mit tehetünk?
A Profession.hu kiváló mintákat kínál az önéletrajz és a kísérőlevél elkészítéséhez, az önéletrajz-készítő programmal pedig teljesen egyedi pályázati anyagot hozhatunk létre! Fontos azonban, hogy a "saját képünkre" formáljuk a sablonokat - ettől lesz egyedi a jelentkezésünk!

2. Helyesírási hibák

Meglepő, hogy a HR-esek milyen sokszor szembesülnek helyesírási hibáktól hemzsegő pályázatokkal. Ez olyannyira igaz, hogy az elütések és a nyelvtani hibák gáncsolják el a legtöbb esetben egy pályázó esélyeit. Nem ritka, hogy egy jelentkező olyan szavakat ír le rosszul, amelyek az adott munkakörben dolgozók számára egyértelműek kellene, hogy legyenek.

Mit tehetünk?
Keressünk egy korrektort, aki átolvassa a dokumentumokat, mielőtt elküldenénk. Az is jó ötlet, ha volt kollégáinkat vagy karrier tanácsadót kérünk meg arra, hogy segítsen.

3. Logikátlan kronológia

Ne feledjük, hogy egy önéletrajzra maximum 30 másodperc jut, és sajnos ebbe nem fér bele az, hogy hosszasan böngésszék a megadott évszámokat és dátumokat. Előfordulhat, hogy bizonyos időszakban egyszerre két munkánk volt, vagy egy főállás mellett szabadúszóként is dolgoztunk megbízásos alapon. Ne bízzunk abban, hogy a HR-es majd összeállítja a "történetet". Ha első olvasásra nem egyértelmű, hogy mikor milyen tevékenységet végeztünk, vesztes helyzetben vagyunk.

Mit tehetünk?
Nézzük át figyelmesen, melyik álláshoz milyen időintervallumot adtunk meg, és figyeljünk rá, hogy az esetleges átfedésekre magyarázatot adjunk. Például utalhatunk a kísérőlevélben is egy-egy bonyolultabb munkaerő-piaci időszakra. Ha nem dolgoztunk egy ideig, vagy kirúgás miatt távoztunk, azt se titkoljuk el!

4. Ellentmond egymásnak az önéletrajz és a kísérőlevél

A kísérőlevélnek tartalmaznia kell azt az összekötő "magyarázatot", amelyben kifejtjük, hogy képzettségünk, tapasztalataink és hátterünk miért tesznek minket alkalmassá a meghirdetett munkára. Arra azonban már sokan nem figyelnek, hogy mindezt az önéletrajznak is sugároznia kell. Nem küldhetünk el például egy HR Generalista pozícióra egy olyan önéletrajzot, amelyből világosan az derül ki, hogy korábbi munkatapasztalataink alapján projektmenedzserek vagyunk. Ez az egyik legnagyobb baki, mert első ránézésre azt az érzetet kelti a HR-esben, hogy valami „hiba” történt, vagyis valójában nem is erre a pozícióra akartuk benyújtani a jelentkezést. Vagy ami még rosszabb: úgy fog tűnni, hogy ugyanazt az önéletrajzot küldjük minden helyre, csak a kísérőlevelet változtatjuk.

Mit tehetünk?
A fenti példához hasonló esetben tegyük világossá az önéletrajzban is, hogy a két munkakör között milyen átjárás van, és miért tesz minket alkalmassá eddigi, (akár más irányú) tapasztalatunk az új pozíció sikeres ellátására. Nem probléma, ha más típusú munkakörbe jelentkezünk, mint ahol eddig dolgoztunk, de ezt az ellentmondást azonnal oldjuk fel a kísérőlevélben. „Eddigi, HR generalistaként szerzett tapasztalataim a munkaszervezés, csoport dinamika és adminisztráció területén jó alapot jelentenek számomra a projektmenedzseri pozíció ellátáshoz.”

5. Személytelen hangvétel

Ne kövessük el azt a hibát, hogy a céges munkaköri leíráshoz hasonló mondatokban jellemzünk olyan munkákat, amelyeket világos, hogy évekig végeztünk és valószínűleg elég alaposan kitanultunk. A munkaadó nem egy kézikönyvet, hanem egy személyt szeretne látni az önéletrajz mögött, ehhez pedig meg kell mutatni az emberi oldalunkat.

Mit tehetünk? Kerüljük a szakzsargonokat. Használjunk olyan nyelvezetet, amelyből lelkesedés és szakmaiság árad.

 

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala