Az amerikai Forbes magazin szerint év végén felerősödnek azok az érzések, melyek alapján arra gondolunk, hogy talán jobb pozícióban is lehetnénk, ha az idén a megfelelő emberekkel vettük volna körül magunkat, jobb döntéseket hoztunk volna vagy átgondolt kockázatokat vállaltunk volna fel. Bárhogy is történt, a karrier menedzsment egy "teljes munkaidős" feladat, melyet ha nem végzünk jól, sok mindent meg fogunk bánni.

A Forbes összegyűjtötte azt az 5 legtipikusabb hibát, amit a munkavállalók többsége megbánt az idén:

1. Nem kockáztattunk eleget!

A legtöbben akkor veszik észre, hogy nem kockztatnak eleget, amikor felfigyelnek arra, hogy bizonyos kollégák nem félnek megkérdőjelezni a munkahelyi "status quo"-t. Ne akarjunk mindenáron a biztosra menni, mert hoszú távon éppen ez lesz az, ami miatt megreked a karrierünk, és a lehetőségek szinte észrevétlenül elmennek mellettünk.

A Forbes szerint a munkavállalók többsége túlságosan nagy mértékben támaszkodik mások véleményére és ötleteire, ezektől várja saját helyzetének előre mozdulását.

enlightened Tipp: Legyen a kockázat a legjobb barátunk! A jelenlegi folyamatosan változó munkahelyi környezetben meg kell tanulnunk megbízni magunkban és önálló ötletekkel, kalkulált kockázatokkal kitűnni a tömegből! Ne essünk abba a hibába, hogy csapatjátákos címszó alatt csupán asszisztálunk mások sikereihez. 

5 dolog, amit megbántunk a karrierünkben 2014-ben

2. Nem különböztetjük meg magunkat a "versenytársaktól"!

Amikor nem vállalunk elég kockázatot, akkor nagy valószínűséggel nem is élünk az elénk táruló lehetőségekkel, különösen azokkal nem, amelyeket mások lehet, hogy nem is vesznek észre. Ennek egyenes következménye, hogy nem is különböztetjük meg magunkat másoktól, így nem építünk fel egy versenyképes egyedi szemléletmódot magunk körül. 

Ahhoz, hogy felfedezzenek, mernünk kell különbözőnek lenni a többiektől, ez lesz az alapja ugyanis annak, hogy mások értékként tekintsenek ránk és csatlakozni akarjanak hozzánk. Elméletben mindenki "egyéniségként" tekint saját magára, hogyan ismerhetjük fel tehát azt, ha karrier szempontból még nem építettük fel magunkat.

A legfontosabb ismertetőjele az ilyen munkavállalónak, hogy saját képzelt értékeit és képességeit hangoztatja többnyire olyan kollégák előtt, akik semmilyen, vagy nagyon kevés befolyással bírnak a vállalati folyamatokra. A szakértő szerint a "lézengőkkel" tartani egyenes utat jelent a személyes és szakmai visszafejlődéshez. 

enlightened Tipp: Engedjük, hogy "sebezhetővé" váljunk az által, hogy saját magunkat adjuk, felvállaljuk nézőpontunkat és találunk egy olyan "rést", amely egyedi és autentikus színeket ad személyiségünknek. 

3. Nem foglalkoztunk a személyes márkaépítéssel

Ha nem különböztetjük meg magunkat, akkor egy alapvető lépést már ki is hagytunk a személyes márkaépítésben. Ezt a legtöbbször azzal ellensúlyozzuk, hogy nagy energiát fektetünk az önreklámba, ahelyett, hogy mások számára teremtenénk értéket, és ezek az eredményeink aztán önmagukért beszélnének. Mások szolgálata által előre jutni a legjobb út a személyes márkaépítéshez. Semmilyen önpromóció nem szükséges hozzá. Legyünk példaképek, mentorok, akikre mások számíthatnak és akire felnézhetnek. 

enlightened Tipp: Honnan tudhatjuk, hogy jó uton haladunk? Ha szorgalmasan frissítjük kapcsolati hálónkat és figyelmesek vagyunk a körülöttünk lévők számára érdekes lehetőségekre. Vegyük körül magunkat olyanokkal, akik kihúznak a komfortzónánkból és felnyitják a szemünket, hogy tisztábban és nagyobb fókusszal lássuk a lehetőségeket! Ne engedjük, hogy elkényelmesedjünk azokkal a már meglévő kapcsolatokkal, akik már nem jelentenek kihívást a számunkra. 

4. Nem erőltetjük meg magunkat!

Ha nem építjük fel saját márkánkat, nem késztetjük magunkat arra, hogy jobbá válljunk és fejlődjünk! Amikor abbahagyjuk a tanulást, a képzéseket, akkor elveszítjük a fókuszt. A Forbes szerint a győztesek fókuszálnak, a vesztesek szétszóródnak, mert nem bíznak saját értékükben. Ha saját magukban nem bízunk, mások is automatikusan leértékelnek minket, a kör így bezárul.

enlightened Tipp: Adjunk bele mindent az elkövetkezendő 1 évben és figyeljük meg, milyen drámai pozitív változások következnek majd be karirerünkben! A legtöbb ember motivált, egészen addig, ameddig nehzéségekbe nem ütközik. Ekkor akik nem képesek lerázni magukról a kudarcot, kiábrándulttá válnak és ahelyett, hogy saját maguk fejlesztésével felnőnének a kihívásokhoz, meghátrálnak.

Vegyük észre, ha viszonylagos jó eredményeink csak annak köszönhetőek, hogy egy leszállóágban lévő cégnél vagy iparágban dolgozunk, ahol nem követelnek tőlünk különösebben semmit. Tekintsük intő jelnek, ha a vállalaton belül vagy kívül nem törekszünk készségeink fejlesztésére, amelyek végső soron alkalmassá tehetnének minket egy jobb cégnél magasabb pozíció betöltésére. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

5. Nem rendelkezünk stratégiával!

A karrier alapja a tervezés. Ha nem vagyunk képesek megragadni egy lehetőséget, az valószínűleg azért van, mert nem készítettük fel magunkat eléggé arra, hogy meglássuk és élni tudjunk vele. A stratégia elszámoltathatóságot is jelent, vagyis saját felelősségünk, hogy tervet készítsünk, és azt végig is vigyük a kivitelezés minden fázisában. 

enlightened Tipp: A tervezés azzal kezdődik, hog észrevesszük, hogy a sikereket nem érhetjük el egyedül! Ha nem értékeljük egy jó mentor erejét, előbb-utóbb rájövünk majd arra, hogy tudásunk, döntéshozó képeségünk és éberségünk csökken. Találjunk egy olyan mentort, aki értékeli képességeinket, bízik bennünk és megfelelő befolyással rendelkezik ahhoz, hogy hozzásegítsen egy előléptetéséhez, például egy vállalati kihívás sikeres megoldásával.

Címkék: karrierépítés, stratégia, álláskeresés, munka, főnök

Szemlézte: Fogas Krisztina