Üzleti partnerek, munkatársak, exfőnökök, barátok... minden egyes ismeretségünk magában hordozza a lehetőséget, hogy egyszer még nagyon sokat köszönhetünk nekik. Ha új munkát keresünk, ha karrierünket szeretnénk tovább építeni, ha saját lábra állva vállalkozásba fogunk, vagy éppen egy megfelelő embert keresünk csapatunkba - mindig jól jönnek a személyes ajánlások, ötletek, javaslatok a mérvadó ismerőseinktől.

Gombos Zoltán, az Online Marketing Akadémia szakembere szerint a kapcsolati tőke az internet segítségével felértékelődött. Ma már rengeteg olyan úgynevezett gyenge kapcsolatrendszer részesei vagyunk, amelyeket az internetnek köszönhetően sokkal könnyebb ápolni, mint valaha.

4 profi tipp, hogyan építsünk kapcsolatokat

Akkor működik ez a rendszer jól, ha az ismeretségeink nem kimondottan üzleti jellegűek, hanem valós, önzetlen érdeklődés és elismerés is van mögötte. A személyes kapcsolattartás is fontos hozzá, telefonbeszélgetés vagy találkozók formájában. Csupán virtuálisan nem lehet jó kapcsolatokat ápolni. Kell egy kézfogás, egy meggyőződés, visszajelzés, személyes benyomások. Aztán ha eljön az idő, kiaknázhatjuk az ismeretségben rejlő lehetőségeket.

Íme 4, a gyakorlatban is bevált profi tipp, hogyan ápoljuk tudatosan kapcsolatainkat!

1. Állítsuk össze a kapcsolati portfóliónkat!

Válasszuk ki azt a tíz véleményvezért ismerőseink közül, akik bizonyos szempontból fontosak lehetnek. Folyamatosan, legalább kéthetente tartsuk velük a kapcsolatot.

2. Legyünk jelen!

Sokan küzdünk időhiánnyal, éppen ezért kevesebb időt szánunk a személyes találkozókra. Emiatt azonban sok hátrányt szenvedhetünk. Ott kell lennünk, ahol az üzlet és a társasági élet zajlik, még ha ez túlórák árán teljesíthető is. Közös ebédek, szakmai események, reggelik, konferenciák: kiváló alkalmak. Főleg, ha előadóként kérnek fel bennünket!

3. Hitelesség 0-24-ben!

Kevésbé direkt módszer, ám éppen ebben rejlik eredményessége: online profilunkon keresztül (Facebook, LinkedIn) is legyünk hitelesek. Osszunk meg legalább hetente egyszer szakmai híreket, saját véleményünket és kapcsolódjunk be mások hasonló beszélgetéseibe is.

4. Nyissunk az ismeretlenek felé!

Sose elégedjünk meg meglévő ismeretségi körünkkel. Főleg egy vegyes társaságban ne kényelmesedjünk el. Nyissunk az új emberek felé még akkor is, ha ki kell mozdulnunk emiatt a komfortzónánkból. Tökéletes alkalom erre a kávé- és ebédszünet egy konferencián. Legyünk proaktívak, és mutatkozzunk be az ismeretlen vendégeknek. Elegyedjünk beszélgetésbe velük, cseréljünk névjegykártyát.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Végezetül ne feledjük: még ha betonbiztos is az egzisztenciánk, számunkra akkor is fontos jó hírnevünk folyamatos ápolása és az, hogy mérvadó legyen a jelenlétünk a szakmai közvéleményben. Az igazán értékes szakemberekhez továbbajánlások útján jutnak el a fejvadászok is. Soha nem tudhatjuk, mikor látjuk még ennek hasznát!

Forrás: Online-marketing-akademia.hu

Készítette: S. G.

Címkék: munka, kapcsolatépírés, karrier, álláskeresés