4 önéletrajz tipp pályakezdőknek

A munkaadó a pályakezdők esetében arra keres bizonyítékokat, hogy a jelentkező rendelkezik-e a munkakör betöltéséhez szükséges tudással (tanulmányok), illetve olyan készségekkel, esetleg tapasztalattal, ami közvetve vagy közvetlenül alkalmassá teheti az adott feladatok megoldására - hívta fel a figyelmet Gerlei Béla HR-szakértő, vezető karrier-tanácsadó. 

Minden esetben érdemes a megcélzott pozícióhoz illeszteni az önéletrajzot. Fontos, hogy minél több ponton kapcsolódjon a meghirdetett álláshoz, mert annál valószínűbb, hogy eléri a célját: behívják interjúra az álláskeresőt.

Íme 4 tipp, hogy mit írjunk az önéletrajzba, ha pályakezdők vagyunk:

1. Részletesen írjunk a tanulmányokról, a sikerekről

Ne hagyjuk ki az önéletrajzból, ha egy jó hírű gimnáziumban végeztünk, és az eredményeinket is említsük meg (például ha az érettségin valamelyik tantárgyból dicséretet kaptunk). Az iskolai versenyeket, díjakat (például az OKTV-n vagy a "Szakma Kiváló Tanulója" versenyen elért helyezést) is írjuk bele az önéletrajzba.

A felsőoktatási tanulmányok esetében azt a területet emeljük ki, amellyel a legtöbbet foglalkoztunk, írjuk bele a pályázati anyagba a Tudományos Diákköri dolgozatunkat, illetve a szakdolgozatunkról is szóljunk, főként akkor, ha a téma illeszkedik a megpályázott munkakörhöz. Ha jó bírálatot kaptunk rá, akkor ezt is jelezzük.

 4 önéletrajz tipp pályakezdőknek 

2. Iskolai közösségi aktivitás

Említsük meg, ha aktívan részt vettünk a középiskolai osztályközösség életében. Írjuk bele az önéletrajzba, ha például szakkört vagy iskolaújságot alapítottunk, vagy épp megnyertük a diákigazgató-választást.

Az egyetemi szakkollégiumi, hallgatói önkormányzati munka is fontos. Ha a pályázó tagja volt például az AIESEC-nek, az IAESTE-nek vagy más diákszervezetnek, az is jó pont a munkaadó szemében.

3. A gyakorlat is munkatapasztalatnak számít

"Nincs igazi munkahelyi tapasztalatom"- mondja sok pályakezdő. Ez általában nem teljesen igaz, mivel munkahelyi tapasztalatnak számít a nyári diákmunka, a szakmai gyakorlat vagy akár a családi vállalkozásban vagy diákszervezetben töltött idő is. A szakmai tapasztalatok megfogalmazása során adjunk betekintést az ott végzett munkába és ahol lehet, említsük meg az elért eredményeket.

A kötelező szakmai gyakorlatot munkahelyi környezetben töltik a diákok (a szakképzés és a felsőoktatás során is). Ha valaki például az adott iparág egyik meghatározó vállalatához kerül, akkor ott megismeri a szektor működését, illetve részt vesz a napi munkában. Ha pedig a szakdolgozatában az itt szerzett tapasztalatait írja meg, akkor ezt is bele kell írnia az önéletrajzába, hiszen releváns információt ad a felkészültségéről.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

4. A hobbink jellemez minket

Logikus és stratégiai gondolkodásra vall, ha valaki sakkozik. A kitartást és a kihívások keresését jelenti, ha valamilyen extrém sportot űz a pályázó. Környezettudatosságot sugall, ha biciklivel közlekedik, és mindenképp jól tud csapatban dolgozni az a személy, aki kézilabdázik vagy egy formációs tánccsoport tagja. A kreativitását tükrözi, ha az álláskereső szabadidejében ékszereket készít, és az önzetlenségéről ad tanúbizonyságot, ha valamely alapítványnál önkénteskedik.

A Profession.hu önéletrajz mintái, ahol pályakezdőknek is kínálnak sablonokat, itt találhatók!

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: álláskeresés, munka, pályakezdő, fiatal, önéletrajz