1. Miért használják a munkáltatók a cafetériát?

A munkáltatók elsősorban a juttatási rendszer költséghatékonysága miatt fordulnak a cafetériarendszerek felé, emellett fontos szempontok még a juttatási csomag kiszámíthatósága és a dolgozói elégedettség növelése - ismertette Fata László cafetériaszakértő, utalva a Szent István Egyetemmel és az Országos Humánmenedzsment Egyesülettel együttműködve elvégzett átfogó cafetériakutatásra.

Ritkán kerül előtérbe a szempontok között a cafetéria bevezetésénél, hogy a munkáltató éppen ezzel különböztesse meg magát másoktól a munkaerőpiacon. Sőt, inkább az a bevezetés mozgatórugója, hogy a dolgozók által szinte elvárt egy a munkabérhez illeszkedő béren kívüli juttatás csomag - tette hozzá.

2. Számíthatunk az átlagos koncepcióktól eltérő, kreatív cafetéria juttatásokra?

Fata László tapasztalatai szerint az alternatív cafetéria juttatásoknak úttörői már itthon is vannak. (Ezekről a meghökkentő béren kívüli juttatásokról korábbi cikkünkben olvashat.)

A szakértő szerint emellett a munkáltatók jellemzően az adótörvényben kedvezményezett juttatásokat kínálják a dolgozóik számára. Így alapvetően hasonló juttatási elemeket használ a munkáltatók nagy része.

4 kérdés a cafetériáról, amit mindig tudni akartunk

Ahol tudatosan teszik ezt, ott a szabályzattal hangolják a kínálatot a munkáltatói célokhoz. Egyes juttatások időzítésével, gyakoriságával, a jogosultságok precíz meghatározásával, a közterhek eltérő kezelésével, a rendszerhez kapcsolódó kommunikációval a hasonló juttatási elemekből is születhetnek egészen eltérő fókusszal rendelkező cafetériarendszerek - hangsúlyozta a szakértő.

Az SAP Hungary Kft-nél például a "gondoskodó típusú" juttatási rendszer a jellemző, fókuszpontban az egészségmegőrzéssel. "Nagyon figyelünk arra, hogy mi az, amiben szabad kezet kapnak a dolgozók a juttatások terén és mi az, amit viszont mi szeretnénk biztosítani egy keretrendszeren keresztül, pl. a teljes körű egészségügyi ellátást. Ez egy fix elem a juttatási keretben, ami mindenki számára korlátlanul elérhető, akárcsak a napközbeni étkezés lehetősége az épületben" - fejtette ki Horváth Krisztina, az SAP Hungary HR igazgatója. "A szabadon választható elemek között a SZÉP-kártyás juttatás az egyik legnépszerűbb a dolgozók körében" - tette hozzá. 

3. Valóban felhasználható lesz majd lakáshitelre is a cafetéria?

A dolgozókat valószínűleg az idén leginkább az új cafetériaelem, a lakáshitel törlesztésére vonatkozó béren kívüli juttatás hozza lázba.

656 válaszadó munkáltató 30,18 százaléka már az idén ad ilyen juttatást a munkavállalóinak, sőt 14,94% azt jelezte, hogy már túl is van az utaláson - derült ki a cafeteriatrend.hu szakértői oldal friss, nem reprezentatív elemzéséből, melyben azt vizsgálta, hogyan időzítik a munkáltatók a lakáshitel támogatás kiadását.

46,64 százalék 2015-re időzíti ennek az új juttatásnak a bevezetését. A válaszadó munkahelyek mindössze 23,17 százaléka nyilatkozott úgy, hogy sem idén, sem jövőre nem használja a lakáshitel támogatást a juttatási rendszerében - számolt be az adatokról Fata László cafetériaszakértő. 

A cafetéria ezen új eleméről, a lakáscélú munkáltatói juttatásról bővebben korábbi cikkünkben olvashat.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

4. Mi várható a jövőben a cafetériával kapcsolatban?

A törvényalkotó nem titkolt szándéka, hogy a juttatások mellé rendelt adókedvezmények következtében növelje a szociális támogatások rendszerét, élénkítse egyes gazdasági szektorok működését vagy támogassa a hosszú távú gondoskodást, öngondoskodást.

Fata László szerint ameddig a törvényalkotói szándék összeegyeztethető a munkáltatói célokkal, addig a cafetériarendszerek fontos részét képezik majd a jövőben is a juttatási kínálatnak. Ezt látszik alátámasztani az is, hogy a cafeteriatrend.hu oldal év elején végzett felmérése alapján növekszik a munkáltatók érdeklődése.

Amellett, hogy az idénre kis mértékben növekedett az átlagos cafetériakeret, 2012 óta folyamatosan csökken azok száma, akik felszámolják a béren kívüli juttatási rendszerüket. A két évvel ezelőtti 7,8 százalékos adathoz képest idén már csak a válaszadók 1,5 százaléka jelezte ebbéli szándékát. Ezzel párhozamosan 2013-ban 1,7 százalék volt azok aránya, akik újonnan vezették be a kedvező adózású elemeket a juttatási rendszerükbe, addig ez a szám idén 3,16 százalékra nőtt.

Címkék: cafetéria, juttatás, SZÉP-kártya, Erzsébet-utalvány, munkabér

Összeállította: Fogas Krisztina