Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Lehetséges, hogy az év végi teljesítményértékelés nem úgy ment, ahogyan szerettük volna. A főnökünk több kritikai észrevételt tett. Esetleg semmi negatív nem történt, csak egyszerűen nem erőltettük meg magunkat az idén és nem igazán törekedtünk különösebb eredményekre. Bármi legyen is a helyzet, ha azt akarjuk, hogy 2018-ban hatalmas lendületet vegyen a karrierünk, akkor lépéseket kell tennünk ennek érdekében.

Két munkavállalóval beszélgettünk arról, hogy mi az a 4 dolog, amin változtatnunk kell, ha karrier sikereket szeretnénk elérni 2018-ban.

Balázs szoftverfejlesztőként dolgozik egy budapesti vállalatnál, mellette felnőttoktatás keretében tart vállalati továbbképzési kurzusokat. Életében a karrierépítés jelenleg központi szerepet tölt be, ezért is mesélt szívesen a Profession.hu-nak.

1. Vállaljunk felelősséget gyakrabban!

„Azt tapasztaltam, hogy ha az ember egy nagyvállalatnál dolgozik, akkor könnyű elveszni és szinte láthatatlanná válni. Tavaly én is beleestem abba a hibába, hogy csak csendben elvégeztem a rám bízott feladatokat, és teljesen jó szándékkal ugyan, de tulajdonképpen csak a minimum szintet teljesítettem. Ezzel nem is lett volna baj, de az ilyen munkavállalót általában a szorgalmas hangya kategóriájába sorolják és egy vezetőnek nem feltétlenül jut eszébe, hogy nagyobb feladatokat bízzon rá. Ebből a körből azonban ki lehet kerülni: meg kell ragadni a kezdeményezést és önként felelősséget vállalni új projektekért, feladatokért.

Az idén például felmerült, hogy ki kell dolgozni és írásban rögzíteni kell azt a workflow módszert, ami szerint a vállalatnál dolgozunk, hogy valahányszor egy új ember jön a fedélzetre, legyen mihez nyúlni és meg tudja tanulni a nálunk szokásos munkamenetet. Azonnal felismertem, hogy ez egy lehetőség arra, hogy megmutassam rátermettségemet és elvállaltam a feladatot. Az anyag elkészítéséhez szinte minden kollégával beszélgetnem kellett, így nemcsak a kapcsolatrendszerem lett szélesebb, de a főnököm is rájött arra, milyen jól össze tudok fogni dolgokat. Az idén már több új projekt vezetésével is meg lettem bízva, ami tudom, hogy nem történt volna meg, ha akkor nem vagyok proaktív.”

2. Legyünk büszkék eredményeinkre!

Balázs szerint tipikusan a magyar munkavállalókra jellemző, hogy szinte sportot űznek abból, hogy amikor az eredmények és sikerek szóba kerülnek, ki tudja „alulmúlni” a másikat. „Egy külföldi tanulmányút keretében a vállalat franciaországi központjában jártunk, amikor hirtelen világossá vált számomra, mit jelent a self-promotion, vagyis saját magunk értékeinek kihangsúlyozása. Természetesen már korábban is olvastam róla, hogy eredményeinket nem szabad véka alá rejteni, de abban a közegben szinte elképzelhetetlen lett volna, hogy valaki ironikusan vagy udvariasságból saját magára nézve negatív állításokat fogalmazzon meg.

„Nagyszerű volt a prezentáció” - állapította meg a főnökünk a francia kolléga beszámolóját hallgatva, mire az illető így felelt: „Köszönöm, én készítettem és nagyon büszkve is vagyok rá, a csapatom többi tagjával együtt.” Abban a pillanatban éreztem, hogy ez egy olyan közeg, ahol nem szégyen saját magunk és mások munkáját elismerni. Habár a kommunikáció kultúra függő, az biztos, hogy óriási változást érhetünk el, ha leszokunk róla, hogy saját magunk kárára ironizáljunk. Kezdjük azzal a változtatást, hogy többször dícsérjük meg kollégáinkat egy-egy jól elvégzett munka után."

4 dolog, amin változtatnunk kell jövőre

3. Tanuljunk meg profi módon prezentálni!

Szintén az önkifejezés fontosságáról beszélt Annamária, aki vezetői asszisztensként dolgozik egy könyvkiadónál. Sokak szerint az adminisztráció területén kevesebb a lehetőség a kreativitásra és készségeink csillogatására, Annamária szerint azonban számtalan lehetőség áll a rendelkezésünkre.

„Még a szülési szabadságom előtt volt szerencsém felvételiztetni és próbafeladatot adni néhány jelöltenek, amikor rájöttem, hogy milyen óriási különbségek vannak a prezentációs képességekben. Ha csak egyetlen dolgot fogadunk meg jövőre, akkor azt tanácsolom, hogy a profi prezentáció készítés elsajáítása legyen az, mert azon kívül, hogy rendkívül látványos, szakmailag is jóval magasabb színvonalra emel minket. Arról nem is beszélve, hogy ez az a készség, amelyet egy évben számtalanszor használnunk kell, és jó eséllyel igen sok kolléga kezén keresztül megy majd, a főnököt is beleértve. Egy gyönyörűen kvitelezett, jó prezentációval óriásit lendíthetünk szakmai megítélésünkön.”

4. Talnuljunk meg nemet mondani!

„A másik nagy témakör, amelyet a következő évre útravalónak tudok ajánlani, az a time menedzsment, és annak kommunikációja a vezetők és kollégák felé. A körforgás, amin változtatnunk kell, általában így néz ki: felkérnek, hogy végezzünk el egy feladatot egy olyan időszakban, amikor már egyébként is 100%-osan telítve vannak a napjanik. Elfogadjuk, mert jók akarunk lenni és mert félünk, hogy nem tehetjük meg, hogy visszautasítjuk az ajánlatot. Majd elúszunk, nem tudjuk időre szállítani a munkát vagy hibázunk.

A rosszul teljesített munkának aztán negatív visszajelzés lesz a következménye, ami rombolja karrerünket és megítélésünket, és még egy lapáttal rátesz stressz szintünke. Amikor legközelebb egy irreális munkával keresnek meg, legyünk őszinték: mutassuk meg, mi minden van a palettánkon, és hangsúlyozzuk, hogy szívesen elvállaljuk, de akkor valamit le kell adnunk a már meglévő vállalásaink közül. A főnöknek is az az érdeke, hogy a munka jól legyen elvégezve, így valószínűleg sikerül megegyezésre jutni.”

Fogadjuk meg a fenti tanácsokat és építsük be az év végi időszakba. Közben folyamatosan figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha növelni akarjuk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra itt. Minél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket hozunk majd.

     
 Készítette: Khojaste K

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala