Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ahhoz, hogy rövid időn belül megtaláljuk a számunkra minden tekintetben ideális munkát, elengedhetetlen az önismeret, képesnek kell lennünk megmutatni, miért is vagyunk mi a legalkalmasabbak a pozícióra, és piaci értékünket is kizárólag mi képviselhetjük. Ha mindezzel tisztában vagyunk, még akkor is kerülhet homokszem a gépezetbe: él ugyanis néhány mítosz a köztudatban, amelyek könnyen félrevezethetnek minket. Lássuk a leggyakoribbakat!

1. Minél több helyre pályázunk, annál jobb

Már ötven álláshirdetésre jelentkeztem, de hiába - akinek ismerős ez a helyzet, feltehetően a nagy számok törvényét követi álláskeresése során, vagyis a minőség helyett a mennyiségre koncentrál. Ha naponta több tucat helyre küldjük el pályázatunkat, szinte borítékolható, hogy egy tipikus hibát vétünk: nem szabjuk önéletrajzunkat az adott munkakörre, a leírásban szereplő elvárásokra. Lehetséges, hogy asszisztensként keresünk állást, és úgy gondoljuk, elegendő felsorolnunk korábbi munkahelyeinket, ahol ilyen munkakörben dolgoztunk, esetleg megemlítve főbb feladatainkat, de egészen másra kell helyeznünk a hangsúlyt, ha személyi asszisztensnek, szakmai asszisztensnek, vagy titkárnőnek jelentkezünk. Koncentráljunk tehát az értékes részletekre!

3+1 tévhit az álláskereséssel kapcsolatban

2. Meg kell felelnünk az összes elvárásnak

A kevésbé rutinos álláskeresők hajlamosak azt hinni, hogy csupán akkor eshet rájuk a választás, ha minden feltételt teljesítenek, ami a hirdetésben szerepel. A jelen munkaerő-piaci viszonyok között, amikor számos terület munkaerőhiánnyal küzd, biztosan nem állja meg a helyét ez a feltételezés, de még olyan munkakörök esetében sem, ahol a munkáltatóknak bőven akad választásuk. Természetesen minden pozícióhoz tartoznak olyan alapkövetelmények, amelyek teljesítése nélkülözhetetlenek az eredményes munkavégzéshez – ha ezeket kipipálhatjuk, a többit mérlegeljük: például akkor is érdemes pályáznunk, ha egy szükségesnek ítélt végzettségünk hiányzik, viszont bőven van gyakorlatunk a területen, vagy papír nélkül is kiválóan beszéljük a kért nyelvet. Így biztosan több lehetőségünk akad, mint az elsőre gondolnánk!

3. Hatásos motivációs levél nélkül nincs esélyünk

Amikor megpályázunk egy állást, olykor nem elegendő az önéletrajzunkat csatolnunk, motivációs levelet is várnak tőlünk. Nem kell azonban megrettennünk ettől! A CV-nk mindig többet nyom a latban, mint a kísérőlevél: annak tartalma, vagyis szakmai tudásunk, tapasztalatunk, és eredményeink fogják meggyőzni a munkáltatót, hogy ránk van szüksége, nem pedig az a néhány kiegészítő sor, amiben próbáljuk eladni magunkat. Az viszont árulkodó, hogyan szerkesztjük meg a levelet, hogyan fogalmazunk, és ejtünk-e helyesírási hibákat – ezekre tehát mindig figyeljünk, ha pedig bizonytalanok vagyunk, kérjünk meg valakit, hogy olvassa át a szöveget, mielőtt útjára bocsájtjuk.

+1 Amit a közösségi oldalakon posztolunk, az magánügy

Sokan gondolják úgy, hogy amit a social médiában megosztanak magukról, az csak rájuk tartozik, legyen szó fényképekről vagy szöveges tartalmakról. Ez azonban hatalmas tévedés! Minden, ami az online térben megtalálható rólunk, hozzáad ahhoz a képhez, amit az önéletrajzunkban mutatunk. Nem ritka ugyanis, hogy a kiválasztási folyamat során beírják a pályázó nevét a keresőbe, és utánanéznek a találatoknak – és ez egyáltalán nem csak vezetői pozíciók esetén történhet meg! A munkáltatók számára fontos, hogy az ott dolgozók a munkahely falain túl is megfelelően képviseljék a céget, és igyekeznek olyan munkavállalókat beválogatni a csapatba, akik közösségi aktivitásukat tekintve nem okoznak majd csalódást. Vajon online jelenlétünk alapján átmennénk ezen a rostán?

Tartsuk észben a fentieket, és ne dőljünk be a tévhiteknek! Koncentráljunk adottságainkra, legyünk hitelesek, és ne kételkedjünk benne, hogy megkaphatjuk álmaink állását! Figyeljünk továbbra is a legfrissebb állásokra is, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést! Frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy a munkáltatók ránk találhassanak. Amennyiben CV nélkül pályáznák, próbáljuk ki a Mobilmunkát!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, siker, tévhitek