Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A gyakornokság rendkívül jó lehetőség arra, hogy megszerezzük első tapasztalatainkat a munka világában. Bizonyos szakokon kötelező is a néhány hónapos szakmai gyakorlat, de sokan attól függetlenül is jelentkeznek gyakornoki programokra a tanulmányaik alatt, vagy közvetlenül a diplomájuk megszerzése után, hogy az kötelező lenne. Aki így tesz, valószínűleg már tisztában van azzal, mi mindent nyerhet, ha bekerül egy nagy cég véráramába: valós szakmai gyakorlat, mentor támogatása, értékes kapcsolatos, sőt akár egy állásajánlat is a jutalma lehet azoknak, akik lelkiismeretesen dolgoznak gyakornokként. A siker érdekében érdemes megfogadnunk a következőket!

1. Néhány alapszabály

Amikor munkába állunk, ajánlott átkapcsolnunk a diák szerepből egy komolyabb attitűdbe. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy tőlünk távol álló viselkedést kellene felvennünk, csupán azt, hogy alkalmazkodnunk kell a munkahelyi elvárásokhoz. Ennek megfelelően megjelenésünket igazítsuk a munkahely dress kódjához, illetve a munkakörünkhöz. Tartózkodjuk a túl lezser, a túl kivágott, a túl rövid ruhadaraboktól, legyünk ápolták és külsőnkkel is fejezzük ki, hogy érettek vagyunk a munkára. Minden esetben törekedjünk a pontosságra, ami a munkakezdést és feladataink határidejét illeti, és ne mi legyünk az elsők, akik délután elhagyják az irodát. Telefonunkat kizárólag szünetekben, ebédidőben vegyük elő, ugyanis garantáltan nem teszünk jó benyomást felettesünkre, ha állandóan a közösségi oldalakat böngésszük és üzeneteket írunk. Ez érvényes akkor is, ha a céges számítógépeken megengedett a privát internethasználat. Ezzel csak akkor éljünk, ha feltétlenül szükséges!

3+1 jótanács gyakornokoknak - gyakornokság, munka, tapasztalat

2. Adjuk meg a tiszteletet

A legtöbb munkahelyen a tegeződés a jellemző kommunikációs forma, akadnak azonban ettől eltérő szokások is: van, ahol a közvetlen kollégák ugyan tegeződnek, a vezetőket azonban magázzák, vagy a szenior munkatársakkal szemben mutatnak ilyen módon tiszteletet. Figyeljük meg, és kövessük a gyakorlatot, azonban a felettest vagy a tapasztalt kollégákat kizárólag a felajánlásuk után tegezzük le, még ha a többiek így is tesznek. Fontos hozzátenni, hogy a tegeződés a munkahelyen nem egyenlő a baráti viszonnyal, ezért mindig figyeljünk arra, hogyan is kommunikáljuk mondandónkat. Ha a főnökünkkel beszélgetünk, legyünk figyelmesek, összeszedettek, hogy felelősségteljes munkatársként tekintsen ránk. 

3. Váljunk csapattaggá

A kooperációs készség valamennyi munkakörben elengedhetetlen. Amikor újak vagyunk valahol, időbe telik, hogy a csapat részévé váljunk. Érdemes az első napokat csendes megfigyeléssel töltenünk, hogy megtanuljuk, ki dolgozik a mi részlegünkön, kinek mi a feladata, és legfőképp a neve. Amennyiben jól szervezett gyakornoki programban veszünk részt, kérjük mentorunk segítségét az ismerkedésben, és használjunk ki erre minden alkalmat: a közös kávézást, az ebédszünetet, vagy a kötetlenebb munka utáni programokat. Az apró figyelmességekkel is pluszpontokat szerezhetünk: ha kimegyünk a boltba, kérdezzük meg a többieket is, kérnek-e valamit, vagy ha számlákat viszünk a könyvelésre, gyűjtsük be másoktól is azokat. 

+1 Legyünk proaktívak

Gyakornokként kezdetben valószínűleg olyan egyszerű feladatokat fognak ránk bízni, mint a fénymásolás, az iratrendezés, esetleg a kávéfőzés. Ezeken minden bizonnyal túlmutatnak a kvalitásaink, de amíg bizalmat szavaznak nekünk, ezeket is lelkiismeretesen teljesítenünk kell. Járjunk azonban nyitott szemmel, és ragadjuk meg az alkalmakat, amikor tanúbizonyságot tehetünk szakmai ismeretinkről, kreativitásunkról, problémamegoldó képességünkről. Ne elégedjünk meg azzal, ha kollégáink nemszeretem feladatai nálunk landolnak, forduljunk bátran mentorunkhoz, főnökünkhöz, és jelezzük, ha más is érdekelne bennünket. Tartsuk szem előtt, hogy a gyakornoki munka célja a tapasztalatszerzés, a fejlődés, ehhez pedig kihívásokra is szükségünk van. Legyünk kezdeményezőek, kíváncsiak, nyitottak, akarjunk tanulni, és bizonyítani – így akár egy állásajánlattal is zárhatjuk gyakornoki időszakunkat.

Kövessük a fentieket, és hozzuk ki a legtöbbet a gyakornokságból! Amennyiben épp keressük a nekünk tetsző gyakornoki lehetőséget, itt érdemes szétnéznünk, pályakezdőként pedig ezek az állások jöhetnek szóba számunkra. Ha más szempontok érdekelnek bennünket, használjuk személyre szabott beállításainkat, vagy keressünk a legfrissebb hirdetések között. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: gyakornokság,munka, munkahely, tapasztalat, lehetőség