Nem vagyunk egyformák, de erről a környezetünkben lévők gyakran elfeledkeznek. Sőt, mi magunk is. Pedig ez sok felesleges bosszankodástól, konfliktustól és frusztrációtól mentesítene mindenkit. Ha mi is megkaptuk már azt, hogy túl lassan dolgozunk, és fel kéne pörögni, akkor olvassunk tovább, és akár osszuk meg közösségi oldalunkon ezt a cikket. Hátha azok is megértik végre, mi van emögött, akik eddig nem akarták beengedni a különbözőségben rejlő szinergiákat és értékeket a csapatmunkába.

Munkatársakat és vezetőket egyaránt megkérdeztünk a témáról: miért szeretnek a lassabban dolgozó kollégákkal együtt dolgozni! Milyen pozitívumokat emelnek ki? Nézzük!

Klárit (34) most nevezték ki egy pénzügyi tanácsadó cég irodavezetőjévé, és újonnan felvett asszisztense támogatja a munkáját. "Mivel a korábbi pozíciómra vettük fel Anitát, ezért pontosan tudtam, hogy miben és mennyire kell precíznek lennie. Könyvvezetéssel, könyvvizsgálattal, pénzügyi tanácsadással foglalkozunk. Itt nincs hibázás, elkalandozás, nem oda figyelés. Több szoftvert is használunk a munkánkhoz, és kiemelt kritérium az alaposság. Ezt pedig irracionális időprésben nem lehet hiba nélkül megoldani."

Kicsit másképp látja ezt András (42), aki egy reklámügynökség alapítója, ügyvezetője. "A cégünknél csak back office - háttértámogató - munkakörökben tudom elképzelni a lassabb munkatempójú kollégákat, bár túlzásokba ők sem eshetnek. Nálunk pörögni kell, dinamikus kistigrisek vagyunk. De az is tény, hogy vannak kifejezetten precizitást, belemélyülést igénylő, szöszmötölős feladatok, amiért nagyon hálásak az olyan kreatív emberek, mint én és a kollégáim többsége, hogy más elvégzi helyettünk. A könyvelőnk pont ilyen. Maximálisan megbízható, precíz, és több megoldással is elő szokott állni a döntési helyzetekben. Öröm vele együtt dolgozni, mert pont abban tehermentesít, amiben én gyengébb vagyok."

3 pozitív vélemény a lassabban dolgozókról

A csapatmunka oldaláról a kommunikációs vezetőként dolgozó Márti (38) az egyik vezető fejlesztő kollégáját emeli ki. "Amikor összeállt ez a project team, majd' hülyét kaptam az egyik kollégámtól, Andrástól. Egy szőrszálhasogató, csigalassú embernek ismertem meg, és már amikor hozzá került a szó, előre forgattam a szememet. Hát, most már belátom, hogy rá is szükség van a csapatunkban, nem is kicsit. Az igaz, hogy a meetingek nem a leghatékonyabbak emiatt, mert a kommunikációs képességei finoman szólva is hagynak kívánni valót maguk után, de az igaz, hogy a cégben nála jobban senki sem ért az élvonalbeli fejlesztésekhez. És ez óriási versenyelőnyünk a konkurenciaharcban, amivel nap mint nap szembesülünk. Szóval megbékéltem az ő stílusával a közös munka és a cég érdekében. És tényleg nem kell egyformának lennünk egy csapatban, sokkal több értéket teremtünk így, színesen. Bár a tolerancia létszükséglet ehhez."

Interjúalanyaink tapasztalatai alapján megállapíthatjuk, hogy a lassabban dolgozókkal egyáltalán nincs semmi baj. Kifejezetten előny bizonyos munkaköröknél a precizitás, a megfontoltság, és a döntések előtti alapos mérlegelés. Ám ha valaki túl sok kritikát kap a "lassú tempójára", minden bizonnyal nem a megfelelő munkahelyen és munkakörben dolgozik. Ha úgy érezzük, hogy jelenleg nem értékelik adottságainkat, mielőbb nézzünk körbe az álláspiacon, és keressünk a képességeinkhez és az erősségeinkhez méltó új munkát!

EZEKBEN A MUNKAKÖRÖKBEN ÉRTÉKELIK A PRECIZITÁST:

adminisztráció, vezetőket támogató asszisztens

építész, ingatlanos

termeléssel kapcsolatos munkakörök

programozó, informatikus, fejlesztő

IT üzemeltetés, telekommunikáció területe

ügyvéd, jogi tanácsadó

közigazgatási munkakörök

mérnök

oktatás, tudomány, kutatás területe

pénzügyes, könyvelő

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Nagyon jó esélyeink vannak egy új munkahelyre, hiszen naponta több száz munkaadó böngészi a Profession.hu adatbázisát újabb munkatársakat keresve. Töltsük fel önéletrajzunkat most!

Sőt! Éljünk a legújabb fejlesztéssel: töltsük le okostelefonunkra ezt a vadonatúj alkalmazást, hogy a lehető leggyorsabban reagálhassunk a nekünk való új állásokra. Sokszor a gyorsaság is számít, nem is keveset, éljünk a lehetőséggel! Közvetlenül a telefonunkról pályázhatunk a meghirdetett állásokra, csak be kell lépnünk az alkalmazásba a profession.hu oldalon regisztrált adatainkkal.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, precíz, pontos, lassú, kolléga