A Forbes magazin által felkért szakértő szerint az ezredfordulós generációnak sokszor alapvetően irreális elképzelései vannak a munkaerőpiacról és arról, hogyan lehet elindítani a karriert. Jason Nazar az alábbiakban azt a húsz téveszmét sorolja fel, mely a huszonéves munkavállalókra jellemző az alapján, ahogyan az első munkahelyen viselkednek.

1. Az idő végtelen erőforrás

A huszonévesek főnökei rendszeresen arról számolnak be, hogy a fiataloknál nem létezik az a fajta egészséges sürgősségérzet, mely arra sarkallná őket, hogy minél előbb előrejussanak a munkahelyi ranglétrán. A fiatalok hajlamosak azt gondolni, hogy végtelen idő áll rendelkezésükre, hogy kitalálják, illetve megszerezzék, amit akarnak. Az idő azonban olyan erőforrás, amelyből egyre kevesebb van, nem érdemes a megfelelő pillanatra várni, az aktuális adottságokból kell a lehető legtöbbet kihozni.

2. A tehetség a legfontosabb

A pályakezdők hajlamosak a tehetséget túlértékelni, pedig a kiaknázatlan talentum nem más, mint elvesztegetett lehetőség. Önmagában a tehetségéből senki nem lett még sikeres, ennek oka pedig, hogy a munkaerőpiacon nem a tehetséget, hanem az eredményeket díjazzák. A legígéretesebb jelöltek is kemény munkával és szorgalommal jutottak csak előre a ranglétrán.

3. Este kreatívabbak vagyunk

Az egyik legnagyobb téveszme, mely szerint a késő esti munkavégzés több eredménnyel jár, mert a csendes irodában nyugalmasan dolgozhatunk a kreatív feladatokon. A valóság az, hogy a dolgozók többsége a reggeli órákban a legproduktívabb és ez az az időszak, amikor a stratégiai fontosságú hívásokat, találkozókat, beszélgetéseket le lehet bonyolítani. Statisztikák alapján azok a munkavállalók, akik késő estig bennmaradnak az irodában, általában mechanikus vagy rutinfeladatokon dolgoznak, a kreatív gondolkodásra este már nem vagyunk fogékonyak.

4. A közösségi média egy karrier

A Forbes szakértője szerint nem érdemes a közösségi médiára alapozni karrierterveinket. 5 év múlva a ma ismert pozíciók többsége már nem, vagy teljesen más formában fog csak létezni. Érdemes egyfajta marketing eszközként tekinteni rá, de semmiképpen sem tanácsos karrierünk fókuszába helyezni.

5. Mindent el lehet intézni a számítógépen

Hatalmas tévedés a számítógépünk mögé bújva várni a sikert. Bármilyen kifinomult is ma már az online kommunikáció, a valódi üzletek telefonon és személyes találkozások alatt köttetnek. Törekedjünk a személyes kommunikációra minden körülmények között, ha pedig elmegy az internet, ne essünk pánikba, vegyük fel a telefont!

6. Be kell tartani a munkaidőt

A Forbes szakértője szerint ha újak vagyunk egy munkahelyen, legyünk az elsők között, aki reggel megérkezik, és az utolsók között, aki távozik. Bizonyítanunk kell rátermettségünket és az egyetlen út, hogy felfigyeljenek ránk, az az, ha mindenkinél keményebben dolgozunk.

7. Meg kell várni, amíg megmondják, mit csináljunk

Soha nem jutunk előre a munkahelyen, ha arra várunk, hogy valaki megmondja, mit kell tennünk. Ha egy alkalomnál többször hivatkozunk arra, hogy "senki nem kért rá, hogy ezt is csináljam meg", garantált a kudarc.

8. Nem szabad hibázni

Karrierünk első szakaszában rengeteg hibát fogunk elkövetni. Vállaljuk érte a felelősséget. Ne próbáljunk mentségeket találni arra, miért rontottunk el valamit vagy igazolni ballépéseinket. Minden negatív visszajelzést vegyünk tanácsnak, amelyből tanulnunk kell.

9. Kerülni kell a ,,rossz főnököt"

A huszonéves kor munkavállalás és későbbi karrierépítés szempontjából a legmeghatározóbb időszak. Olyan főnöknek dolgozni, aki kiválóságot követel és a maximumot hozza ki belőlünk, a lehető legjobb szakmai előmenetelünk szempontjából.

10. Érdemes gyakran munkahelyet váltani

Évente egy új munkahely az önéletrajzban a munkaadó számára olyan intő jel, mely arra enged következtetni, hogy az illető nem képes kivárni egy fejlődési folyamat végét és nem kitartó. Egy új pozíció vagy készség elsajátításához minimum 2-3 év kell, ennél előbb nem érdemes új lehetőség után nézni.

11. A vállalat számít, nem az emberek

Sok fiatal azt a céget választja, ahol bőségesebbek a juttatások, pedig érdemesebb a kollégák és a mentorok személyisége alapján dönteni. Egy jól megválogatott, támogató csapat hatalmasat lendíthet a karrierünkön és később is lehetőségekhez juthatunk általuk.

12. Nem a célok számítanak, hanem a napi feladatok

Bármennyire is szeretjük a munkánkat, olyan dolgokat is el kell majd végezni, amihez nem lesz kedvünk. Mindig tartsuk szem előtt hosszú távú céljainkat, ha ehhez valamilyen szempontból nem hoznak közelebb a napi rutinfeladatok, akkor rossz úton járunk.

13. Nem próbálunk változtatni

A legtöbben hajlamosak arra, hogy a vállalatnál tapasztalt negatív folyamatokról csak a kollégáiknak panaszkodjanak. Álljunk elő javító ötleteinkkel a döntéshozóknál és ne rontsuk a munkahelyi légkört.

14. A technikai tudás másodlagos

Sok huszonéves a számítógépes tudás fejlesztését másodlagosnak tekinti, ha karrierje egyébként a humán területekhez köti. Ha előre szeretnénk jutni, akkor a humán tudás mellé érdemes erős számítógépes ismereteket is fejleszteni.

15. Csak a kapcsolatrendszer nagysága számít

Hiába gyűjtünk magunk köré számtalan szakmabelit akikkel felületes viszonyban vagyunk, vagy egy szűk csoportot, akikkel rendszeresen kapcsolatban állunk, karrierünk szempontjából egyik stratégia sem jó. Törekedjünk széleskörű és intenzív kapcsolatokra, hogy minél nagyobb lehetőségek nyíljanak meg előttünk.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

16. Meg kell találni a tökéletes mentort

Legalább három mentort érdemes találnunk, akik már elérték azt a szintet, melyre mi magunk is vágyunk. Az ő tanácsaik, iránymutatásuk és személyes példájuk lesz a legértékesebb ajándék, melyet szakmai fejlődésünk során kaphatunk.

17. A példakép nem más, mint illúzió

A szakmai példaképek rengeteget segíthetnek számunkra kritikus döntések meghozatalában. Válasszunk egy olyan híres személyiséget, akit tisztelünk, és akit példaképnek állítunk magunk elé. A kritikus pillanatokban gondoljuk át, mit tenne az illető, ha a helyünkben lenne.

18. Minél több az információ, annál jobb

Az ezredforduló generációja több száz szöveges üzenet, bejegyzés és rövid hír formájában fogyasztja az információt. Ezek felületes és sokszor jelentéktelen ismeretek, melyek nem helyettesíthetik a könyvek olvasását. Jövőbeni sikereink kulcsa ott van az előttünk járók történeteiben, ne legyünk lusták tehát hosszabb gondolatmenetek és kreatív gondolkodást igénylő szakmai munkák elolvasására.

19. A teljes fizetést el kell költeni

Amikor a fizetésünk éppen elég vagy túl kevés ahhoz, hogy szükségleteinket fedezze, akkor képtelenek vagyunk a karrierünket fejleszteni. Vissza fogunk utasítani egy nagyobb fejlődési lehetőségekkel kecsegtető munkát azért, mert pár százalékkal kevesebb kezdő fizetést ígérnek. Mindig tegyünk félre fizetésünkből egy biztonsági tartalékot, hogy szabadok maradhassunk a döntéseinkben.

20. A hírnevet vissza lehet szerezni

Az idő múlásával a szakmai hírnevünk a legfontosabb tőkénkké válik. Ez az a láthatatlan kulcs, amely kapukat nyithat meg és zárhat be előttünk. Az internet korában, amikor minden lépésünknek nyoma van a világhálón, különösen figyelnünk kell rá, hogy milyen képet alakítunk ki magunkról.

Fordította: Fogas Krisztina

Címkék: pályakezdő, fiatal, karrier, munkahely