Az otthonteremtési program a gazdasági növekedés ösztönzésén túl olyan hosszú távú társadalompolitikai célkitűzések megvalósításához járulhat hozzá, mint a kedvezőtlen demográfiai trend megfordítása, illetve a szakképzett munkaerő itthon tartása - hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében.

Tízezerrel több új lakás megépítése 200-240 milliárd forint új beruházást generálhat, ez jelentős gazdasági növekedést eredményezhet, valamint közvetlenül 15 ezerrel növelné a foglalkoztatottak számát - közölte a szaktárca a távirati irodával.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat decemberben csaknem 17 ezer olyan álláskeresőről tudott, akik az építőipar területén kívántak elhelyezkedni az országban. Emellett az elmúlt években több intézkedés is született a munkaerőhiány kezelésére és a szakképzési rendszer továbbfejlesztésére.

15 ezerrel nőhet az építőipari dolgozók száma

Ilyen állásokat kínálnak!

- Az összes építőipar/ingatlan munkalehetőséget itt találjuk!

- Olyan szakmunkákat találhatunk, mint épületgépész, műszaki rajzoló, kőműves, burkoló, szobafestő, villanyszerelő, ács, asztalos, bádogos, épület- és szerkezetlakatosközpontifűtés-szerelő.

- A legtöbb állás Budapesten van, emellett a Pest megyei munkaadók keresnek embereket.

- Vezetői és gyakornoki pozíciók is vannak az építőiparban.

- Diplomásoknak és érettségizetteknek is kínálnak munkát.

- Sok építészmérnököt, építőmérnököt és kivitelezőt, valamint építőipari művezetőt keresnek a munkaadók. Belsőépítész és lakberendező jelentkezését is várják a munkaadók.

- Külföldi építőipari munkát is találhatunk.

Több szakmunkást képeznek, ösztöndíjat is adnak

A tavaly az NGM-hez átkerült szakképző iskolákban folyó építőipari képzések során kiemelt létszámban képeznek kőművest és hidegburkolót, festőt-díszítőt, mázoló tapétázót, ácsot, valamint magasépítő technikust. A 2014/2015-ös tanévben több mint 15 ezer tanuló kezdte meg tanulmányait az építőiparhoz kapcsolódó szakképzésekben.

Mivel többségében hiányszakmákról van szó, ösztöndíjat is kapnak az ezekben a szakmákban tanulók. További tanulói létszámnövekedést okozhat, hogy 2015 szeptemberétől a második ingyenes szakképesítés megszerzésére külön források állnak rendelkezésre a felnőttoktatás keretében. (Az erről szóló cikkünk ITT olvasható.)

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A szakmunkáshiány miatt nem tud az építőipar lépést tartani a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) - írta a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) tanulmányában.

A lakásépítéshez szükséges szakmák közül a villanyszerelő 17, a kőműves és hidegburkoló 14, az épület- és szerkezetlakatos 11, illetve az ács 10 megyében hiányszakma.

15 ezerrel nőhet az építőipari dolgozók száma
(kfib.hu)

Összességében legfeljebb 33 ezer releváns képzettségű szakmunkás érhető el, de őket természetesen nem veheti fel mind az építőipar, mivel az építőipari teljesítmény megugrásának feltétele a beszállító ágazatok teljesítményének megnövekedése is - írja a kutatás. Az Ágazati Kapcsolatok Mérlege alapján, ha 100 fővel nő az építőiparban foglalkoztatott szakmunkások létszáma, akkor 26 fővel kell, hogy nőjön a többi ágazat ipari és építőipari foglalkozású szakmunkásainak létszáma is.

Ha a gazdaságban állást találna minden olyan munkanélküli, aki a legutóbbi munkahelyén építőipari, vagy bármilyen ipari tevékenységet végzett, évente akkor is legfeljebb 1,6 millió négyzetméterrel tudnák a jelenlegi fölé emelni az épített lakások összterületét.

Az elemzés szerint a jelenleg külföldön dolgozó szakmunkások hazatérésére nem lehet számítani, a szakképzési területek átszervezésével pedig három-négy év múlva lépnének a piacra a szakmunkások, épp akkor, amikor a piaci kereslet már kezd majd lecsengeni.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munka, állásajánlat, álláskeresés, építőipar