11 tipp, hogy összeszedettnek tűnjünk a munkahelyen

Mindannyian kerülhettünk már olyan helyzetbe, amikor hallgatunk valakit, de figyelmünk elkalandozik. Ez még nem végzetes bűn, bárkivel elfordulhat. De ha ez egyre gyakoribb, ráadásul a munkahelyünkön is elkövetjük, könnyen ránk ragadhat a figyelmetlen, szétszórt és megbízhatatlan jelző - amelyek egyike sem vezet, mondjuk fizetésemeléshez, és nem viszi előrébb a karrierünket sem. Miért?

Először is szétszórt figyelem a tiszteletlenségünket mutatja a másik fél iránt - és erre a véleményvezérektől a bajkeverőkön át a főnökökig mindenki nagyon érzékeny. Érthető módon nem válunk tőle túl népszerűvé, és még az is lehet, hogy ösztönösen ugyanezt a bánásmódot kapjuk vissza a kollégáinktól.

A másik hátulütője az, hogy kevésbé hatékonnyá válik a munkánk: elvesznek információk, jobban mondva meg sem halljuk őket, miközben a saját gondolatainkkal vagyunk elfoglalva.

Harmadrészt pedig az elkalandozás miatt teljesen falhoz állíthat bennünket egy váratlan kérdés, és nem tudunk rá kompetens választ adni. Ne legyünk hát a saját magunk ellensége, és ne legyintsünk erre a "kis" figyelemkiesésre. A kollégáink közül egészen biztosan vannak olyan riválisaink, akiknek a legjobbkor jön a mi szétszórtságunk. Különösen mostanában, amikor nyakunkon az utolsó negyedév, és hamarosan itt az év végi teljesítményértékelés is!

A kommunikációs szakemberek szinte egyöntetűen egyet értenek abban, hogy minden ember önmagával van elfoglalva, és magáról szeret beszélni. Figyeljük csak meg ezt, ha eddig még nem tűnt fel, és rá fogunk döbbenni, hogy valóban így van. Éppen ezért óriási versenyelőnyhöz juthatunk a munkahelyünkön, ha eltérően viselkedünk. Ha megtanulunk osztatlan figyelemmel hallgatni másokat.

A távol-keleten az osztatlan figyelem azt jelenti: minden porcikánkkal teljes mértékben a másik személyre figyelünk. Ő áll abban a pillanatban a középpontunkban, kizárólagosan rá fókuszálunk, és minden mást kizárunk. Nem is hangzik olyan nehéznek, mint amennyire nagy erőfeszítést kíván a mindennapi helyzetekben.

11 tipp, hogy összeszedettnek tűnjünk a munkahelyen

Megmutatjuk, mi ennek a titka!

1. A legfontosabb: győzzük meg magunkat, hogy hasznos odafigyelnünk mindenkire, mert ezáltal sok előnyös tényezőhöz - hasznos információkhoz, gyorsabb munkavégzéshez, szimpatizáló kollégákhoz, és előrelépéshez is - juthatunk. Még akkor is, ha nem gondolnánk az illetőről, hogy értékes hírek hozója vagy alakítója lehet.

2. Tegyünk meg mindent, amivel kizárjuk a "zajokat", a zavaró tényezőket, a betüremkedő gondolatokat! Tudatosítsuk, ha jön egy ilyen helyzet, és engedjük el még az elején.

3. Összpontosítsunk minden erőnkkel a másik félre és a mondanivalójára.

4. Álljunk ellen a késztetésnek, hogy a másik szavába vágva reagáljunk a mondanivalójára - ami ösztönösen is saját magunk felé fordítaná a beszélgetést.

5. Nyitottan és kíváncsian hallgassunk.

6. Kerüljük az előítéleteket, és feltételezzük meg a bizalmat.

7. Alkalmazzuk a figyelmes hallgatás jelzéseit is: szemkontaktus, mosoly, bólogatás.

8. Használjunk a beszélőt bátorító szavakat, pl. "igen", "értem", "hm" vagy "ó".

9. Ha csend áll be a beszélgetésben, ne akarjuk azonnal megtörni.

10. Bizonyosodjunk meg arról, hogy megértettünk és befogadtunk minden információt: mondjuk el a saját szavainkkal a másiknak, hogy jól értettük-e, amit mondott.

11. Jegyzeteljünk.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Még valami! A figyelmes hallgatás egyik módszere az is, ha egy-két kulcsszót megismételünk a hallottakból minden változtatás nélkül. Nézzünk két gyors példát!

- Borzalmas ez az új szoftver!
- Borzalmas?

 vagy

- Jelentős számú ügyfelet nyertünk vissza az újrakötéssel.
- Jelentős?

Ezek a visszakérdezések megerősítik a másikat abban, hogy fontos számunkra, amiről beszél és amiről tud. Ez a kiemelt figyelem egyik megnyilvánulása is a részünkről. Alkalmazzuk!

Ám ha még nincs meg az a munkakör, amiért érdemes ennyi erőfeszítést tennünk: TÖBB MINT TÍZEZER MEGPÁLYÁZHATÓ ÁLLÁS ITT! SZEMEZGESSÜNK BELŐLÜK!

Most különösen érdemes feltölteni azönéletrajzunkat, mert 100.000 forint értékű Tesco vagy Media Markt vásárlási utalványt, egy MacBook Pro laptopot, vagy egy 400.000 Ft értékű H&M vásárlási utalványt nyerhetünk. KLIKK IDE!

Forrás: Emma Sargent - Tim Fearon: Társalgás, Scolar kiadó.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, karrier, személyiség