Az év vége egy kiváló alkalom arra, hogy kollégáinknak, üzleti partnereinknek megköszönjük az egész éves munkát, a kitartást, a jóban-rosszban hozzáállást, a kivételes hozzáadott értéket a közös munkához, és így tovább. Cikkünkben utánajártunk néhány aktuális és hasznos információnak!

Sauer Győző, az Absolut Gift értékesítési vezetője szerint a klasszikus üzleti ajándékok megszűntek, ma már inkább a használati értékkel rendelkező tárgyak és a kézműves ínyencségek beszerzésére törekszenek a cégek. "Idén elsősorban ezt a három üzleti ajándékot emelném ki: power bank (hordozható akkumulátor mobiltelefonhoz), alkoholos italok és kézműves csokoládé. Átlagosan pedig azt mondhatom - fűzi hozzá a szakember -,hogy nettó 1000-1500 forintot költöttek a cégek egy-egy személy megajándékozására. Üzleti filozófiánk, hogy igyekszünk mindig a legoptimálisabb megoldást, ötletet megtalálni partnereink számára, ezért számunkra a kooperációs empátia még az év legintenzívebb időszakában, év végén is kiemelten fontos."

A nagy volumenű munkatársi és üzleti partnereknek szóló ajándékok kiszállítása már az utolsó fázisában tart, ám az is egy nagyon fontos kérdés, hogy mi magunk melyik partnerünknek és mivel kedveskednénk az év végén.

Abban bizonyára egyetérthetünk, hogy az ajándékozás lényege a figyelmesség. Amivel ki tudunk tűnni, amivel valóban örömet tudunk okozni a megajándékozott személynek, az a figyelmes, testreszabott meglepetés. Nézzük, milyen aranyszabályokat érdemes ezen kívül betartanunk, hogy valóban kivételes és különleges megoldással kedveskedhessünk a másiknak.

11 aranyszabály, amire ügyeljünk az üzleti ajándékozásnál!

1. Nem mindegy, hogy milyen kapcsolatban vagyunk azzal, akit megajándékozni kívánunk. Ezt gondoljuk végig minden esetben előre. Hivatalos? Félig hivatalos, félig informális? Vagy éppen egy baráti kapcsolattá átalakult munkahelyi ismeretségről van szó? Vagy fordítva?

2. Az ajándék kiválasztásánál legyünk körültekintőek: alaposan gondoljuk végig, hogy valóban örömet okozunk-e vele. Ha nem vagyunk erről meggyőződve, akkor válasszunk inkább egy biztos megoldást.

3. Törekedjünk arra, hogy mindig legyen valamilyen pozitív kapcsolat a megajándékozott személy és az ajándék között.

4. Ha a közvetlen munkatársainknak szeretnénk kedveskedni valamivel, mindenki számára készíthetünk vagy vásárolhatunk egy-egy ünnepi hangulatú, ám apró ajándékot. Ebben az esetben nem kell eltérnie az ajándéknak, lehet ugyanaz, itt a gesztus a fontos. Lehet ez például egy karácsonyfadísz saját sütésű mézeskalácsból.

5. Ruhafélét soha ne adjunk a velünk hivatalos kapcsolatban álló személyeknek.

11 aranyszabály a céges ajándékozásról

6. A férfiak a hölgyek számára - és fordítva - csak abban az esetben adjanak ékszert, illetve használati tárgyat, ha közelebbi kapcsolatban állnak egymással. Kizárólag munka- és/vagy félig baráti kapcsolat esetén ne.

7. Semleges ajándékoknak számítanak: könyv, toll, irodai illetve munkával kapcsolatos tárgyak, édesség, ital. Ezeket üzleti kapcsolat esetén nagy biztonsággal választhatjuk.

8. Ugyan egyértelműnek tartjuk, ám a gyakorlatban mégis előfordul: az ajándékról az árcédulát távolítsuk el. És a blokkot se hagyjuk az ajándéktáska alján.

9. Több helyen kérhetünk ajándékcsomagot, amelybe az egyes darabokat mi magunk tudjunk összeválogatni. A kiemelt üzleti partnereink számára ez egy különleges választás lehet.

10. Arra is figyeljünk, hogy kerüljük a túl drága holmik ajándékozását. Az üzleti protokollban ez kifejezetten érzékeny területnek számít. A legtöbb cégnél érvényes egy ajándékozási irányelv is, amely az üzleti ajándékok értékét maximalizálja egy adott összegben. Ha van rá lehetőségünk, nézzünk ennek is utána.

11. És még valami: az ajándék továbbajándékozása nagy illetlenségnek számít.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Azt se feledjük, hogyha minket lepnek meg valamivel: a kapott ajándékot illik azonnal kibontani, megnézni és megköszönni. Figyeljünk arra is, hogy ne dobjuk le valahová hanyagul, mert ez udvariatlanságnak számít. Sőt! Ha a kapott ajándék nem nyeri el tetszésünket, akkor se becsméreljük, a gesztust értékeljük, és legyünk hálásak a figyelmességért.

Forrás: Köves J. Julianna: A kulturált viselkedés szabályai, 2015, K.u.K. Kiadó.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkaadó, munkavállaló, kolléga, karácsony, ünneplés, ajándék