A következő napokban napos, száraz idő várható, a napközben 35 fok is lehet. Az ország nagy részén 25, 26 fok körül alakul a napi középhőmérséklet, illetve kedden és szerdán a déli tájakon és a Dunántúlon helyenként a 27 fokot is elérheti. Országosan csak a hétvégére várható enyhülés - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal arra kéri az ország lakosságát és a hazánkban tartózkodókat, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot. 11.00-15.00 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Védjük bőrünket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával, illetve aki teheti, vegye igénybe a hűtött helyiségeket.

A magas hőmérséklet hatására csökken a szellemi éberség, így a munkahelyen is számolni kell azzal, hogy emiatt kevésbé tudunk odafigyelni a munkánkra, ráadásul a fizikai teljesítőképességünk is rosszabb. A nagy meleg miatt csökkenhet a munkavállalók koncentrálóképesség, a figyelem összpontosításnak a hiánya csökkenti a mozdulatok, illetve a mozgások megfelelő ütemű és irányú végrehajtását. A hőség miatt előfordulhatnak rosszullétek, sőt balesetek kiváltó oka is lehet.

A munkavédelmi törvény szerint a dolgozók igénye szerinti mennyiségben, a folyadékveszteség pótlására legalább 14-16 Celsius-fok hőmérsékletű vizet kell biztosítani. A hőguta megelőzését egyéb eljárásokkal (a tarkót takaró fejvédő használata, könnyű, bő ruházatban történő munkavégzés, ahol azt a munka jellege megengedi, hideg vizes arc-, kézmosással történő hűsítő mosdás stb.) lehet biztosítani.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága a távirati irodát arról tájékoztatta, hogy a munkaügyi szakigazgatási szervek fokozottan ellenőrzik majd a szükséges óvintézkedések betartását.

Tippek, tanácsok a munkához

1. Ösztönözni kell a dolgozókat arra, hogy sok vizet fogyasszanak - körülbelül 15-20 percenként egy pohárnyi hideg ivóvizet akkor is meg kell inni, ha nem érzik szomjasnak magukat - és kerüljék az alkohol, a kávé, a tea és a koffeintartalmú üdítőitalok fogyasztását, amelyek dehidratálhatják a szervezetet, csökkentik folyadékmegtartó képességét.

2. Segíteni kell a munkavállalókat abban, hogy képesek legyenek alkalmazkodni a magas hőmérséklethez: az intenzív hőség első napjaiban rövidebb munkaperiódusokat és hosszabb munkaközi szüneteket tegyenek számukra lehetővé. Ezt a folyamatot ismételten elölről kell kezdeni, ha a dolgozó szabadságról tér vissza, vagy a munkából egyéb okból maradt hosszabb-rövidebb ideig távol.

3. Indokolt váltogatni a munkával töltött és a pihenési időszakokat, utóbbiakra hűvösebb környezetben kell sort keríteni. A legjobb az, ha rövidebb és gyakrabban változó munkavégzési és pihenő-időszakok követik egymást. Javasolt úgy ütemezni a munkát, hogy a nagyobb fizikai megterheléssel járó fázisokra hűvösebb napszakokban kerüljön sor.

4. Ahol ez lehetséges, a szabadtéri munkaterületet sátorral, ponyvával árnyékoljuk. A fém-, üveg felületekről visszaverődő sugárzást a lehetőségekhez képest ki kell iktatni.

5. Szabadtéri munkavégzés esetén figyelni kell a dolgozók cseréjére, azaz a munkát úgy kell megszervezni, hogy felváltva, rövid ideig tartózkodjanak a tűző napon, illetve a kritikus napszakban (11-15 óra között) lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos helyen folyjon a munka.

6. Arra kell ösztönözni az embereket, hogy könnyű, világos színű és lazán viselhető ruházatban végezzék feladataikat - ám természetesen csak akkor, ha ez nem veszélyezteti a biztonságos munkavégzést.

7. Figyelembe kell venni, hogy az egyéni védőeszközök (különösen a légzésvédő eszközök) használata egyénenként változó, különböző mértékben többletterhelést jelenthet a viselőjének, ezért indokolt a foglalkozás-egészségügyi szolgálat orvosának tanácsát is kikérni ezekkel az eszközökkel kapcsolatban. Szükség esetén a munkavégzés szabályait is módosítani kell.

8. Az illékony veszélyes anyagokkal (például szerves oldószerek: aceton, toluol) végzett tevékenységnél a munkavédelmi szabályokat fokozottan be kell tartani, mivel a magas hőmérséklet fokozza egyes kémiai anyagok párolgását, emiatt a munkahelyi levegő veszélyes szennyeződése meglehetősen gyorsan kialakulhat, mely megfelelő védelem hiányában a dolgozó rosszullétét, sőt akár eszméletvesztését is okozhatja.

9. A tűző napon felmelegedett tárgyak, munkaeszközök érintése is balesetveszély forrása lehet.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

10. Fel kell készíteni az elsősegélynyújtásra kijelölt dolgozókat arra is, hogy felismerjék és kezelni tudják a hőség okozta túlzott igénybevétel, a hőguta tüneteit (kifejezetten kipirosodott és forró arc, szapora szívverés, fejfájás, hányinger, rosszullét, súlyosabb esetben ájulás, eszméletvesztés). Gondoskodni kell arról, hogy valamennyi munkavállaló tudja, közülük ki az, akit szakszerűen felkészítettek az elsősegélynyújtásra.

+1. Azokra is leselkedhet veszély, akik nem a szabadban dolgoznak: a légkondicionáló berendezések nem megfelelő beállítása, működtetése és karbantartásának hiánya betegségeket okozhat. Például a hideg levegőáram útjában ülünk, kialakulhat megfázás, szemgyulladás, nyálkahártya-irritáció, köhögési inger, fejfájás, megtapasztalhatunk allergiás-, illetve influenzaszerű tüneteket is. Emellett arra is ügyelni kell, a túl nagy hőmérséklet-különbség is megviselheti a szervezetet, ezért célszerű nagyjából 5 fok különbséget tartani a kinti és a benti hőmérséklet között.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munkahely, munkavédelem, munkabiztonság, munkahelyi egészségvédelem