Újratárgyalják teljesítményrendszerünket? Kényes témát kell "eladni" a csapatnak? Fizetésemelésért kopogtatunk a főnök ajtaján? Állásinterjúztatunk? Állásra pályázunk? Még a legnagyobb önbizalommal rendelkezők esetében is kevés, ha csupán a kommunikáció tartalmára és a rutinos tárgyalástechnika szabályaira összpontosít. A sikeres tárgyaláshoz már korábban is adtunk tanácsokat, jól működő tippeket, azonban a testbeszéd még fajsúlyosabb szerepére most külön felhívnánk a figyelmet.

A gesztusok, testtartások, pózok, tudatalatti jelek jóval többet elárulnak a valódi szándékunkról, mint amit szavakkal közlünk. A testtartás és a hanglejtés gyakran ellentmond annak, amiről a kimondott szavak szólnak. Például valaki bocsánatot kér, miközben azt közvetíti felénk, hogy bosszús és csalódott. Úgysem fogunk hinni a szavainak. Tehát ne becsüljük alul a testbeszéd kommunikációban betöltött szerepét. Ismerjük meg alaposan, és alkalmazzuk!

Vészhelyzet! Ha ezeket tapasztalja valaki akár önmagán, akár a másik félen, rossz irányba indul a tárgyalás:

1. Összeszorított állkapcsok: haragot vagy zaklatottságot jelentenek.
2. Összeráncolt homlok: valaki nem ért egyet, vagy nem is érti, miről van szó.
3. Leengedett vállak: kedvetlenségre vagy fáradtságra utalnak.
4. Kipirulás: harag vagy szégyenérzet állhat a háttérben.
5. Orr- vagy fejvakarás: nem ért egyet, vagy nem mond igazat.
6. Ujjtördelés: izgatottság, türelmetlenség.
7. Összefont karok: ellenállás, védekezés.
8. Fokozott mozgolódás: izgatottság, nyugtalanság.
9. Elfordított vagy lefelé néző tekintet: nem mond igazat, elutasítás.
10. Túlságosan merev testhelyzet: kihívó, erőszakos természetre utal.

A legjobb, amit tehetünk: erősítsünk rá a pozitív, őszinte és nyitott testtartású helyzetekre.
Legyünk nyitottak, őszinték és határozottak - testbeszédünkben is, mondanivalónkban is!

10 vészhelyzet, amelyek testbeszéddel megoldhatók

Nyitott testhelyzet: karok test mellett, lábak egymás mellett vagy kis terpeszben - ezek a bátorság és az őszinteség egyértelmű jelei. Ha túl nagy a terpesz, az erőszakos szándékot, hatalmi erőfitogtatást vetít előre.

Álljunk egyenesen! Ne támaszkodjunk semmiféle falhoz, asztalhoz, pulthoz, ajtóhoz, és még kevésbé üljünk hanyagul az asztal szélére.

A gesztikulálás szabályairól se feledkezzünk meg!

enlightened Ha azt szeretnénk, hogy a partnerünk komolyan vegyen, és figyeljen ránk, tartsuk zárva az ujjainkat, és maximum az állunk vonaláig vagy ezalatt gesztikuláljunk. Ha szétnyitott ujjakkal és ennél magasabbra emelt kézzel kísérjük mondanivalónkat, azzal elismertségünket és tekintélyünket árnyékoljuk be. Ideális: zárt ujjakkal, kifelé mutató könyökkel való gesztikulálás.
enlightened A kézmozdulatok mellett a karokra is ügyeljünk. Ülőhelyzetben a könyök mutasson a testünktől kifelé, vagy pihenjen a karfán. A törzshöz szorított könyök a megadó, félénk ember védekező gesztusa.
enlightened A nyugodt kéztartás fél siker! Amennyiben babrálunk a kezünkben lévő tollal, idegesen dobolunk vele, piszkáljuk a körmünket és így tovább, megzavarjuk ezzel tárgyalópartnerünk figyelmét is.
enlightened A karba vagy zsebbe tett kezek zárkózott, udvariatlan illetve fölényességre utaló jelzések, ezeket se alkalmazzuk.
enlightened Ha ülünk és figyelünk a másikra, érdemes arcunkat megtámasztani hüvelyk- és mutatóujjunkkal, ez a legszimpatikusabb érdeklődő kéztartás.
enlightened Ha mi beszélünk, kezünket használjuk a beszédünkhöz illő és közepes vérmérsékletű gesztikulációhoz.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ha a fentieket alkalmazzuk, sokkal hatékonyabban kommunikálunk majd. Ha értjük és érzékeljük ezeket a sokatmondó jeleket, lényegesen többet tudhatunk meg a másik szándékáról, mint akkor, ha csupán a szavaira hagyatkoznánk. A tárgyalási kommunikáció kétharmadát a testbeszéd teszi ki, csak ezen felül számítanak a szavak.

Minden mozdulat informatív, sok esetben tudat alatt produkáljuk. Ám tanulható, kontrollálható, még ha egyszerre mindenre nem is tudunk odafigyelni, idővel már rutinszerűvé válik. A legegyszerűbb, ha a következőket mindig szem előtt tartjuk: székünkön stabilan ülve, egyenes testtartással, kevés gesztussal kommunikáljunk.

Forrás: Barbara és Allan Pease: A testbeszéd enciklopédiája, femina.hu.

Készítette: S. G.

Címkék: kommunikáció, beszélgetés, karrier, tárgyalás, testbeszéd