A tárgyalások és különböző értekezletek a munkahelyen páratlan lehetőséget jelentenek arra, hogy csillogtassuk tehetségünket. A Medium.com szerzője szerint ezek az alkalmak a legtöbb munkavállaló számára inkább a nyaralásról, az otthoni teendőkről vagy az ebédszünetről való álmodozással telnek. De hogyan merenghetnénk továbbra is zavartalanul úgy, hogy közben profinak és felkészültnek tűnünk az értekezleten?

Íme a 10 legjobb tipp, amellyel szinte észrevétlenül a középpontba kerülhetünk anélkül, hogy különösebben meg kellene erőltetnünk magunkat.

1. Rajzoljunk Venn diagramot!

Intelligensnek és naprakésznek fogunk tűnni, ha a tárgyaláson egyszer csak a táblához lépünk és felrajzolunk egy Venn diagramot, mely két egymást metsző körből áll. Ne riasszon vissza, ha nem követtük az előadó prezentációját és nem vagyunk teljesen tisztában az aktuális témával sem. Minél általánosabb és semmitmondóbb a diagram, a jelenlévők annál kreatívabban fogják megtölteni tartalommal. Mire visszaülünk a helyünkre, a többiek már egymás szavába vágva hadakoznak majd azon, hogyan legyenek felcímkézve a körök és mit kellene írni a körcikkekbe.

2. Váltsuk át a százalékokat arányokká!

Amint az értekezleten ehhez hasonló mondat hangzik el: "úgy tűnik, hogy a felhasználók 25 százaléka rákattint erre a gombra", azonnal szóljunk hozzá az alábbi módon: "tehát ez azt jelenti, hogy minden negyedik felhasználó", majd látványosan jegyezzük le az adatot. Mindenki egyetértően fog bólogatni és le lesznek nyűgözve "matematikai készségeinktől". 

3. Indítványozzuk, hogy lépjünk egyet hátra!

Minden értekezleten eljön a pont, amikor a résztvevők teljesen elveszítik a fonalat a diagramok, százalékok és adatok tengerében. Amikor azt vesszük észre, hogy az előadó monoton hangjától elbódulva mindenki üveges tekintettel bámul maga elé, hirtelen fordítsunk egyet a szituáción: "Várjunk, várjunk, álljunk meg egy percre! Lépjünk hátra egy lépéssel!" Amikor minden szempár felénk fordul, tegyük hozzá: "Valójában milyen problémát is akarunk ezzel megoldani?". Egy ilyen hozzászólással aktív és elismert részeseivé váltunk az értekezletnek anélkül, hogy bármilyen hozzáadott értékkel kellett volna szolgálnunk. 

10 tipp, hogy okosabbnak tűnjünk a munkahelyen!

4. Folyamatosan bólogassunk és tegyünk úgy, mintha jegyzetelnénk!

Bármilyen tárgyalásra is megyünk, mindig legyen nálunk egy klasszikus jegyzetfüzet, ezzel megkülönböztetjük magunkat a többiektől, akik laptoppal fognak megjelenni. Jegyzeteljük az előadó által elhangzottakat úgy, hogy minden mondatból leírunk egy szót, közben bólogassunk. Ha valaki megkérdezi, hogy jegyzetelünk-e, gyorsan tegyük világossá, hogy ezek a saját, személyes használatra szánt feljegyzéseink, viszont valaki másnak tényleg érdemes lenne szóról-szóra dokumentálnia a tárgyalást. Ezzel az ügyes húzással nemcsak felmentettük magunkat egy feladat elvégzése alól, de azt is megmutattuk, hogy valóban fontosnak tartjuk a találkozót.

5. Ismételjük meg a mérnök által mondott utolsó mondatot, nagyon lassan!

Ha olyan területen dolgozunk, ahol az értekezleten a mérnök is jelen van, már a kezdetekkor figyeljük meg, hol ül és jegyezzük meg a nevét is. Nagy valószínűség szerint a tárgyalás nagy részében csendesen fog ülni a helyén, de amint megszólal, minden egyes mondat aranyat érő információként éri majd a közönséget. Amint befejezte mondanivalóját, mondjuk az alábbiakat: "Engedjétek meg, hogy megismételjem...", és ekkor ismételjük meg szóról-szóra, nagyon lassan az utolsó két mondatot. A mérnökre hulló dicsfény így ránk is átszáll, pár nap múlva pedig sokan úgy emlékeznek majd, hogy tőlünk származtak az értékes megállapítások. 

6. Kérdezzünk rá: "Mekkora lesz a jelentősége?"

Bármiről van is szó, kérdezzünk rá, hogy mekkora lesz a jelentősége, illetve milyen súllyal esik majd latba a döntéshozatalban vagy a cég életében. Egy ilyen általános kérdéssel úgy tűnik a többiek számára, hogy mindent összefoglalunk, és azt a benyomást keltjük, hogy figyelmes elemzés után egy fontos végső konklúziót szeretnénk levonni.

7. Keljünk fel és sétáljunk a szobában

Gondoljuk át, mennyire értékeljük és csodáljuk azokat a kollégákat, akik egy fontos tárgyalás során veszik a bátorságot, felkelnek az asztaltól és jelentőségteljesen körbejárnak. Tegyük mi is ezt, keljünk fel a székünkből és karunkat mellkasunkon összefonva sétáljuk körbe a tárgyalóasztalt, sóhajtsunk nagyot, dőljünk a falnak és nézzünk magunk elé. Mindenki azon fog tűnődni, mennyire komolyak vagyunk, és vajon mi járhat a fejünkben.

8. Kérjük meg az előadót, hogy lépjen vissza 1 slide-ot

"Elnézést, vissza tudna lépni az előző slide-ra?" Nem számít, a prezentáció mely pontján kiáltunk fel ezekkel a szavakkal, az biztos, hogy úgy fogunk tűnni, mint aki a jelenlévőknél jóval figyelmesebben követte az elhangzottakat. Egyértelmű ugyanis, hogy azért akarunk visszatérni az előző slide-ra, mert rá akarunk mutatni egy olyan dologra, ami mindenki más figyelmét elkerülte. Fogalmunk sincs, hogy mire kellene rámutatnunk? Csak mondjuk valami olyasmit, hogy: "Nem világos, hogy pontosan mire is utalnak ezek a számok..."

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

9. Menjünk ki telefonálni

Valószínűleg erre gondolnánk legutoljára, de azáltal, hogy egy fontos telefonhívás miatt kimegyünk a teremből, érdekes módon éppen magát az értekezletet fogjuk felértékelni. Az emberek úgy gondolkodnak: "ez az értekezlet fontos. Ha ennek ellenére ő mégis úgy dönt, hogy kimegy egy hívás miatt, akkor biztosan rendkívül elfoglalt és befolyásos ember."

10. Nevessünk magunkon

Az emberek szeretik, ha valakinek jó önkritikája és humora van, így ne féljünk bolondot csinálni magunkból. Ha megkérdezik, hogy mit gondolunk az elhangzottakról, de valójában az elmúlt egy órában egyáltalán nem figyeltünk, nyugodtan valljuk be: "Őszintén szólva semmit nem tudok felidézni abból, amit az utóbbi 1 órában bármelyikőtök mondott." Vagy dobjunk be egy kis humort: " A legjobb lenne, ha a válóperes ügyvédemre bíznánk ezt az ügyet." A kollégák nevetni fognak, értékelik majd könnyedségünket és jó fejnek tartanak majd.

Címkék: értekezlet, tárgyalás, karrier, meeting, prezentáció

Szemlézte: Fogas Krisztina