Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Pályamódosítás

„Gondolkodom, tehát vagyok.” – szól Descartes híres mondása, ami alapján könnyen feltételezhetnénk, hogy gondolkodni igencsak hasznos dolog, sőt, minél többet csináljuk, annál jobb. Igen ám, de egy másik, nem kevésbé ismert szólás szerint „a jóból is megárt a sok”.

Ha túlgondoljuk a dolgokat, nem, hogy nem teszünk jót magunknak, de még akár problémákat is okozhatunk vele! Ha valamibe nagyon belebonyolódunk, torzul az objektivitásunk, a stressz szintünk megemelkedik, és hirtelen azon vesszük észre magunkat, hogy az egész helyzetet negatívan látjuk.

Ha ismerős ez az érzés, a következő apró trükkök segíthetnek benne, hogy felül tudjunk kerekedni, ha a gondolataink ismét elindulnának a negatív lejtőn.

1. Legyünk résen!

Ahhoz, hogy meg tudjuk oldani a problémát, legelőször fel kell, hogy ismerjük azt. Akárhányszor azon kapjuk magunkat, hogy befeszülünk, elkezdünk stresszelni, lépjünk egyet hátra, és próbáljuk meg megvizsgálni a szituációt. Mi váltotta ki az idegeskedést, és vajon miért kezdtünk el ennyire feszülten reagálni? Az apró felismerések sokat segítenek majd a hasonló helyzetek pozitívabb kezelésében.

2. Negatívból pozitív

Sok esetben azért kezdünk el túlgondolni egy helyzetet, mert tartunk tőle. Más szóval, a félelem a leggyakoribb kiváltó ok. Ha csak az lebeg a szemünk előtt, hogy mennyi minden üthet ki balul, nem csoda, hogy megdermedünk és leblokkolunk. Ahelyett, hogy csak a negatívumokra koncentrálnánk, képzeljük el mindazt, ami sikerülhet. Ugyanannyi energiánkba kerül a jó dolgokat vizualizálnunk, mint a rosszakat, de az eredmény sokkal felszabadítóbb lesz!

3. Tereljük el a figyelmünket!

Ha a túlgondolás negatív spiráljában találjuk magunkat, tereljük el a figyelmünket valami olyan tevékenységgel, ami biztosan örömet okoz nekünk. Ha szeretünk zenét hallgatni, hallgassunk meg néhány vidám számot! Ha szeretünk mozogni, táncoljunk egy kicsit, vagy csináljunk végig egy gyors, de kimerítő edzést!

4. Perspektíva

Amikor nyakig benne vagyunk egy problémában, nagyon könnyű azt hatalmas dolognak megélni, pedig könnyen lehet, hogy kívülről nézve csupán egy apróság. Mielőtt legközelebb bolhából elefántot csinálnánk, gondolkodjunk el egy másodpercre, hogy ez a probléma mennyit számít majd akár csak 1 hónap vagy 2 hét múlva. Ugye, hogy máris más perspektívába helyeződik a kérdés?

5. Semmi sem tökéletes

Maximalistának lenni nem a legkönnyebb, de azért nem is a legvészesebb dolog a világon. Viszont! A tökéletességet hajszolni felesleges! Nincs olyan, és nem is lesz soha olyan, hogy tökéletes, így érdemes ezt a szélmalomharcot most azonnal elengedni. Ha legközelebb azon kapjuk magunkat, hogy azon idegeskedünk, hogy valami nem tökéletes, ismételjük el magunkban: „A tökéletességre várni messze nem olyan hasznos, mint folyamatosan fejlődni.”

6. Küzdjük le a félelmeinket!

Ha azért tartunk egy szituációtól, mert a múltban rossz élményünk van vele kapcsolatban, valami nem úgy sült el, ahogy szerettük volna, gondoljunk arra, hogy minden adódó alkalom egy új lehetőség a sikerre. Attól, hogy legutóbb nem jártunk sikerrel, még egyáltalán nem azt jelenti, hogy most sem fogunk, sőt! Tanulva a korábbi helyzet hibáiból, már új tapasztalatokkal felvértezve vághatunk bele ismét.

7. Időkorlát

Ha nagyon muszáj, hát éljük meg az aggódást. Állítsunk be egy 5 perces jelzést a telefonunkon, és ez alatt az idő alatt gondoljuk át a lehető legalaposabban az adott dolgot, ami éppen stresszt és aggódást okoz számunkra. Ha lejárt az 5 perc, fogjunk egy tollat és papírt és 10 percben írjunk le mindazt, amire jutottunk. A 10 perc lejárta után azonban gyűrjük össze a papírt, dobjuk ki, és lépjünk tovább – lehetőleg valami kellemes tevékenység felé.

10 tipp a túlgondolás ellen

8. Nem látunk a jövőbe

Senki nem tudhatja, mit hoz a jövő, így ha amiatt aggódunk, hogy mi lesz, megfosztjuk magunkat attól a lehetőségtől, hogy kiélvezzük a most pillanatát. Lényegében, teljesen felesleges időpocsékolás a jövőn aggodalmaskodni, sokkal hatékonyabb a jelen pillanat örömeire összpontosítani.

9. Tegyük bele, ami tőlünk telik!

Negatív gondolataink, aggodalmaink nagy része származhat abból, hogy úgy érezzük, nem vagyunk elég jók a helyzet megoldására. Nem vagyunk elegek, nem tudunk eleget. Igyekezzünk reálisan és objektíven átlátni, hogy mi az, amit mi bele tudunk tenni az adott helyzetbe, és azt tegyük is bele 100%-ban! Így, ha az eredmény még esetleg nem is pontosan úgy alakul, ahogy szerettük volna (sokszor rajtunk kívül álló okok miatt akár), akkor is megnyugodhatunk, hogy mi a tőlünk telhető legtöbbet megtettük az ügy érdekében.

10. Legyünk hálásak!

Nehéz egyszerre romboló és építő gondolatokra gondolni, így válasszuk inkább az utóbbit! Kezdjünk minden reggelt azzal, hogy átgondoljuk, sőt, akár listát is írunk róla, hogy miért lehetünk hálásak, miknek örülhetünk. Ha pozitív felütéssel indul a nap, kisebb az esély, hogy a gondolataink negatív dolgok felé fordulnak.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala