Sok munkavállaló azt hiszi, hogy az intelligencia egy fix dolog, amely fiatal kor után már nem fejleszthető és többé-kevésbé állandó marad. Kutatások azonban ellenkező eredményre jutottak és kiemelték, hogy az, ahogyan különböző szituációkra reagálunk, és amivel agyunkat tápláljuk, jelentősen növelheti mentális teljesítőképességünket korosztálytól függetlenül - írja a Times magazin online kiadása.

Az IQ növeléséhez ne csupán egy iskolai kurzus felvételére, vagy vastag tudományos könyvek kiolvasására gondoljunk. Az intelligencia fejlesztéséhez nem feltétlenül szükséges hatalmas idő-és energia-befektetés. 

A Quora nevű weboldal által készített online felmérés alapján az alábbi 10 dolgot tehetjük, hogy minden nap egy kicsit jobbak legyünk:

1. Osszuk be okosabban az interneten töltött időt!

A munka közben tartott szünet nem feltétlenül kell, hogy csupán a közösségi oldalakon való böngészésről szóljon, ahol cuki állatfotókat vagy barátaink nyaralási fényképeit lájkolgatjuk. A világhálón számos érdekes online kurzus, felvillanyozó előadás (pl.: TED talk) és szókincsfejlesztő eszköz található. Legközelebb csípjünk le a humoros klipekre szánt időnkből és kattintsunk egy-egy mentálisan is inspiráló videóra.

2. Írjuk le a tanultakat!

Nem kell, hogy hosszú vagy rendkívül összeszedett legyen, de szakítsunk rá időt minden nap, hogy körülbelül 400 szóban összefoglaljuk, amit aznap tanultunk. Ha rávesszük magunkat, hogy szavakba öntjük és leírjuk a napi tapasztalatainkat, az óriási lökést ad agyunk fejlesztéséhez.

10 dolog, amitől intelligensebbek leszünk

3. Készítsünk listát arról, ami már "elkészült"!

Az intelligencia jelentős része az önbizalom és a boldogság, ezért szakítsunk időt arra, hogy összeírjuk mindazokat a dolgokat, amelyeket már sikerült elérnünk, ahelyett, hogy kizárólag a még megoldandó feladatok listájára koncentrálnánk. 

4. Vegyük elő újra a társasjátékokat!

A táblajátékok és a puzzle nemcsak szórakoztatóak, de az agyat is rendkívüli módon fejlesztik. Poroljuk le sakk, dominó és Scrabble készletünket, és fejlesszük a memóriánkat.

5. Vegyük körbe magunkat okos barátokkal!

Lehet, hogy az önbecsülésünk szempontjából nem tűnik a legjobb ötletnek, de az intelligencia fejlesztésének egyik leggyorsabb módja, ha olyanokkal töltjük az időnket, akik okosabbak nálunk. Kutatások bizonyítják, hogy bármely ember IQ-ja egyenlő azon 5 ember IQ-jának átlagával, akikkel a legtöbb időt tölti. 

6. Olvassunk rengeteget!

Valószínűleg nem meglepő, hogy a legtöbb válaszadó szerint az elolvasott könyvek mennyisége áll a legnagyobb összefüggésben az intelligenciával. Legyen az napi újságolvasás, életrajzi regények, motivációs könyvek vagy fikció, olvassunk napi szinten annyit, amennyit csak tudunk. 

7. Adjuk át a tanultakat valakinek

"Aki nem tudja egyszerűen elmagyarázni, az nem érti eléggé" - mondta Albert Einstein, arra utalva, hogy a megszerzett tudás akkor válik igazi értékké és akkor tisztul le igazán, ha azt érthető módon képesek vagyunk másoknak továbbadni. Új információt befogadni viszonylag egyszerű. Az értéket az adja, amikor képesek vagyunk ezt az információt elmélyíteni az által, hogy másoknak elmondjuk és elmagyarázzuk.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

8. Kezdjünk különböző új dolgokba

Steve Jobs, az Apple alapítója azt követően, hogy otthagyta az iskolát, puszta érdeklődésből egy kalligráfiai kurzust vett fel. Az ötlet akkor teljesen öncélúnak tűnt, jóval később azonban az ott szerzett tudást beépítette a Macintosh gépek design elemeibe. Ne várjunk arra, hogy mindennek rögtön látható előnyei legyenek! Kezdjünk spontán új dolgokba, majd figyeljük meg, hogyan kapcsolódnak össze a szálak és hogyan válik az egész egy kerek egésszé. 

9. Tanuljunk nyelveket!

Nem kell feltétlenül külföldre költöznünk ahhoz, hogy folyékonyan, vagy legalábbis alap- vagy középszinten elsajátítsunk egy nyelvet. A számítógép előtt ülve is megszerezhetjük a tudást és learathatjuk a mentális előnyöket, amelyeket egy új nyelv szerkezetének és hangzásvilágának megtanulása nyújt.

10. Pihenjünk eleget!

Agyunknak szüksége van arra, hogy feldolgozza a tanultakat. Minden nap legyen pár perc vagy negyed óra, amikor csak csendben ülünk a széken és gondolkozunk, illetve hagyjuk figyelmünket mindenféle irányba elkalandozni. Az is jó megoldás, ha edzés közben tesszük ezt, a fizikai aktivitás közben agyunk egy kicsit megpihen és "kikapcsol". Sokszor ekkor támadnak legkreatívabb ötleteink vagy új megvilágításba helyeződnek a dolgok. 

Címkék: intelligencia, motiváció, munkavállaló, tanulás, továbbképzés

Szemlézte: Fogas Krisztina