Bármikor alakulhat úgy az életünk, hogy egy külföldi álláslehetőség vagy más üzleti szituáció során német partnerrel kerülünk kapcsolatba. Azonban nem elég a saját kultúránkban jól bevált módszerekre hagyatkozni, vegyük figyelembe a különbözőségeket is! Cikkünkben Bodolay László szakértő segítségével iránymutatást adunk ahhoz, hogyan tárgyaljunk egy német partnerrel!

Először ismerjük meg, ő hogyan gondolkodik!

- A német tárgyalópartner - az írott kommunikációhoz hasonlóan - lényegre törően fogalmaz. Mivel napja percre pontosan be van osztva, nincs ideje üres fecsegésre.

- Röviden a tárgyra tér, érthetően és konkrétan fogalmaz.

- Nem feltétlenül alkudozik, viszont nem is elégszik meg az első alkalmas jelölttel vagy üzleti ajánlattal. Igyekszik a teljes piacot feltérképezni, és a tapasztalat birtokában a számára legelőnyösebbet választani. Ebből is fakad: nagyon jónak kell lennünk!

- Jól felkészült, ezért értékeli a precíz, pontos hozzáállást másoknál is.

Így tárgyaljunk, ha jó benyomást szeretnénk tenni egy német partnerre!

1. Külön pozitívum számára, ha magyar tárgyalópartnere mindent a részletekbe menően, számszerűen is ismer saját szakterületén.

2. Hiába az angol a legelfogadottabb üzleti nyelv, óriási pluszpont, ha beszéljük a német nyelvet.

10 bevált tipp: így kommunikáljunk egy némettel!

3. Legyünk jártasak a német gazdasági, fontosabb közéleti aktualitásokban. Ez jó beszédtémává is válhat közöttünk.

4. Még véletlenül se illessük negatív szavakkal a saját országunkat, jelenlegi vagy ex-munkahelyünket. Ez nagy visszatetszést válthat ki és megbízhatatlanságot sugallhat.

5. Ha üzleti ebédre vagy vacsorára kerül sor, ne feledjük a mértéktartást étel-ital és ajándékok terén. A kevesebb több! Különösen a pálinkafogyasztástól óvakodjunk, több kárt okozhat, mint feltételezett hasznot.

6. Ne kezdeményezzünk magánéletre vonatkozó társalgást. Udvariatlanságnak fogja tartani.

7. Azonban az autókról - elsősorban a német gyártmányúakról, és a japán autóipart ne említsük - bátran értekezzünk, ezt értékelni fogja.

8. Német partner előtt mindenképpen kerüljük az általunk kezdeményezett magán telefonbeszélgetéseket. Ez számára egyáltalán nem bevett szokás, sokan konkrétan a cég "meglopásának" tekintik az ilyen magatartást.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

9. A vitát - az élet minden más területéhez hasonlóan - komolyan veszi. Csak kivételes esetekben menjünk bele.

10. A német humor különbözik a magyartól, ezért alaposan fontoljuk meg, hogy mesélünk-e viccet vagy teszünk-e humorosnak szánt - ám félreérthető - megjegyzéseket.

Az üzleti életben és a munka világában a németekre jellemző precízség, pontosság, megbízhatóság és mély szakértelem nagyon jól kamatoztatható tulajdonság, ha mi is hasonló értékrenddel és képességekkel bírunk.

Forrás: Kultúra, viselkedés, kommunikáció, Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó

Készítette: S. G.

Címkék: tárgyalás, német, kommunikáció