Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének felmérése szerint a magyar vállalkozásoknál a dolgozók 88 százaléka részesül legalább egy fajta béren kívüli juttatásból 2018-ban. A megkérdezett munkaadók legnagyobb része, azaz több mint 55 százaléka a leggyakrabban adott cafeteria elemnek a helyi bérlet vagy más utazási támogatást, illetve az Erzsébet-utalványt nevezte.

A vállalati konjunktúravizsgálat 2018. júliusi felmérése alapján elemezte a kutatóintézet a cégek által adott béren kívüli juttatásokat, illetve a munkavállalói mobilitás ösztönzési formáit. A felmérés során 400 cégvezetőt kérdeztek meg, 300 kis- és középvállalkozást és 100 nagyvállalkozást.

A válaszadók 41 százaléka ad amunkavállalóinak SZÉP-kártyát, 40 százalékuk iskolakezdési támogatást, a megkérdezettek 29 százaléka pedig készpénz formájában biztosít dolgozóinak cafeteria-juttatást.

A cégek több mint 10 százaléka nyújt  egészségpénztári, illetve nyugdíjpénztári hozzájárulást, munkahelyi étkeztetést, illetve ajándékutalványt.

A béren kívüli juttatások további típusainak előfordulási aránya a 10 százalékot sem éri el. Mik ezek? Többek között a diákhitel törlesztés támogatása, a mobilitás célú lakhatási támogatás, illetve az óvoda vagy bölcsőde költségeinek támogatása, valamint a kockázati élet, baleset- vagy betegségbiztosítás.

Mennyien részesülünk cafeteriaban?

A cafeteria elemek alkalmazása elsősorban a közepes- és nagyvállalkozásokra jellemző. A 20-49 munkavállalót foglalkoztató cégek 74 százaléka nyilatkozta azt, hogy biztosít béren kívüli juttatást. Az 50-99 embert foglalkoztató cégeknél már 93 százalékra emelkedett ez az arány.

A 100 és 249 közé tehető munkavállalói létszámmal rendelkező cégek 88 százalékánál részesülnek a dolgozók cafeteriában, a 250-nél több dolgozót foglalkoztató nagyvállalatoknál pedig ez az arányszám elérte a 95 százalékot.

2018-ban a nagyvállalatok körében a legelterjedtebb béren kívüli juttatás a SZÉP-kártya, amelyet a cégek 73 százaléka alkalmaz, ezt követi 66 százalékkal a helyi bérlet és az egyéb utazási támogatás, illetve az Erzsébet-utalvány.

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala