Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ma a béren kívüli juttatások több mint felét a vendéglátásban és kiskereskedelemben egyaránt felhasználható étkezési utalványok piaca teszi ki, mely juttatásban 2,5 millió dolgozó, azaz a teljes munkavállalói réteg mintegy kétharmada részesül havi rendszerességgel. A cafetériarendszer nagyon erős motiváló erőt képvisel – vallja a Sodexo. Ugyanis ezzel az alkalmazottak magasabb nettó juttatásban részesülnek, mintha munkáltatójuk bérben fizette volna ki ugyanazt a rendelkezésre álló összeget, és érzik a munkaadó törődését is – aki viszont szintén jól járt ezzel, mert kevesebb lesz a bérköltsége.

A béren kívüli juttatások köre azonban előreláthatólag módosul, így 2012. január 1-jétől például nem tartozik majd ide az univerzálisan beváltható étkezési utalvány. Az Országgyűlés előtt lévő javaslat szerint jövő évtől az étkezési utalvány helyét a melegétkeztetésben a Széchenyi Kártya (SZÉP-kártya) vendéglátás kártyája váltja fel. Ez készétel-fogyasztásra lesz költhető, és 5 ezer forintot meg nem haladó értékben minősül majd béren kívüli juttatásnak.

A munkavállalók egyértelműen nagy veszteséget szenvednének el ezzel – véli az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE). Jelenleg havonta 18 ezer forint értékig adható kedvezményesen melegétkezési juttatás, a tervek szerint ennek összege havi 12 500 forintra csökkenne, és a SZÉP-kártyát csak sokkal szűkebb elfogadói körben lehetne igénybe venni. Ha pedig a hideg ételutalvány meg is maradna, csak havi 5000-8000 forintra csökkentett értékig lenne adható, és szűkülnének a felhasználás lehetőségei is – tette hozzá az EUFE.

Három kártya lesz

Továbbra is béren kívüli juttatásnak minősül majd a munkáltató által a Széchenyi Pihenő Kártya számlára utalt támogatás.

Három különböző célt szolgáló kártya számlájára utalhat a jövőben pénzt a munkaadó: lesz egy szálláshely kártya, amelyre legfeljebb 225 ezer forintot fizethet (ez a korábbi Üdülési csekket váltja fel), lesz egy vendéglátás kártya (évi 150 ezer forintot kaphat erre a dolgozó). Létrehoznak egy szabadidő kártyát is, amely kizárólag a szabadidő-eltöltést, a rekreációt, az egészségmegőrzést szolgáló, külön jogszabályban meghatározott szolgáltatásra használható majd fel, és legfeljebb 75 ezer forint támogatás érkezhet rá.

 Változhat az étkezési jegyek összege 

Kikerül a béren kívüli juttatások közül az internet szolgáltatás biztosítása, illetve az erről szóló számla 5000 forintig történő megtérítése is.

Megmarad az iskolakezdési támogatás, a helyi utazási bérlet, illetve az iskolarendszerű képzés költségeinek átvállalása. A béren kívüli juttatások szja-ja a mostani 19 százalékról 16 százalékra csökken, ám éves 500 ezer forint felett erre még 27 százalék eho is rájön.

Sokaknak nem tetszik

Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége úgy véli, hogy a béren kívüli juttatások rendszerének átalakítási elképzelése megnehezíti a munkahelyi étkeztetést, és az eredeti célokkal szemben csökkenti az üdülési célokra fordított összeget is.

Az étkezési utalványok eltűnésének a munkavállalókon és a munkáltatókon túl a nemzetgazdaság és a költségvetés lehet a fő vesztese – vélekedett az EUFE is. Szerintük ez jelentős veszélyt jelent a cafetériarendszer húszéves gördülékeny működésére, hiszen alig 3 hónap alatt kellene egy teljesen új szolgáltatási környezetet felépíteni, amely 2,5 millió munkavállaló béren kívüli juttatásait kezelné. Csökkenő meleg étkezési keret, az étkezési utalvány eltűnése, terminálhoz kötött kártya-alapú felhasználás várható az EUFE szerint.

Jelenleg mintegy 40 ezer helyen válthatják be étkezési utalványokat, azonban a tapasztalatok szerint az elfogadó egységek 80 százaléka még nem rendelkezik kártyaleolvasóval, ezek hiánya pedig munkavállalók millióit érintheti, hiszen nem tudnak a saját településükön, az általuk már korábban megszokott helyeken kártyával fizetni.